x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pe muchia discului

Pe muchia discului

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    13 Mar 2006   •   00:00
Pe muchia discului
CEI DREPTI
Fie ca te-au bucurat fara sa imprime nimic, fie c-au umplut Electrecordu’, le ridic mai jos monument. Zambeste si tine de coliva. Vesnica lor pomenire!

Nu stiu cu ce-am gresit pe lumea asta ca s-o aud pe Geanina Corondan (duduca actresa) cantand cu Quartz. Un mai-mare al rockului nostru zice ca-i bine sa incerci o varianta de nisa. E indulgent. Si, apropo, unde e Directia 5? Unde e prima trupa romaneasca care a aparut la MTV. Al lor, nu al nostru! De Voltaj nu zic nimic, pentru ca in afara de dance-araia (tamp-optimisto-generatiapro) de rigoare mai auzi si-un riff sanatos! Da’ de tepii gelati nimeriti pe tacalia (odata pletoasa) a Krypton-ului, zic! De ce? Pentru ca becu’ acu’ sta aprins, na! Si nu tin baietii de la Timpuri Noi degetu’ pe comutator. Sa ne traiesti, Artane!

E IARNA... Pastel: zapada cade si Metrock nu mai vine, Impact ("Ceasuri de multumire" - 1986) e acum (sau a fost, nu conteaza) o trupa dance, Ana ("Izdatul" - 1988, "A cautatorului" - 1989) e un lant de magazine. Si fostul lider Progresiv TM, Harry Coradini, canta din Joe Cocker si John Denver. Pe vremuri avea "Dreptul de a visa"…

Romanticii, de mana cu Eminescu si Macedonski, s-au trezit prin ’73 de gat cu Petrache Pechea si-au tuns-o (sau au fost tunsi, ca sa zic asa!) in turneu prin Peninsula araba! Acu’ Pechea iti sufla-n sarma la restaurant, iar Doru e-n Tufis! Doar de Eminescu si Macedonski s-a mai auzit ceva… Pe la Mondial, pare-mi-se. Printr-a noua, am recitat la scoala "Atat de frageda" si-am luat doi! Repetam mereu ultimele doua versuri, pentru ca invatasem poezia ascultand piesa la magnetofonul "Tesla" al maica-mii. Cand a aflat, mi l-a plasat pe orbita (oculara). Spun totusi "pe orbita" cu gandu’ fix la Venus, una dintre primele trupe exclusiv feminine de care nici macar "taticu’" Nelu Stratone nu poate povesti cu detasare, ca-i sclipesc inca in cap doi ochi verzi de basista miniona! Da’ cum femeile-s tare ale dracu’ taman intre ele, de la dubletele Venus N (Nicoleta) si Venus L (Liane) la Venus P (PAUZA) n-a mai fost decat un pas.

PANZELE SUS! Dar daca tot suntem la ora de astronomie, sa accentuam… A! Accent din Tulcea. Mai poti sa-i asculti daca revezi "Toate panzele sus". Ce vrei? Daca-s vaporeni, merge! Da’ ce ziceam? A! Daca tot suntem la ora de astronomie, tre’ sa bifam Cometele! Cineva imi povestea ca-i vazuse prin ’67 cantand pe un ponton de pe Herastrau. Acu’ pe locu’ ala ori a rasarit vreun "biznis", ori e adunata toata recolta de seringi folosite de anu’ trecut!

De Coral imi povesteste mama. Tata i-o intoarce cu Olimpic ’64 ("Decameronul focului alb" - 1969, "Karma Kalyoga" - 1971). Se isca o cearta, iar eu sunt Sideral. Pardon, siderat! Fac un exercitiu practic de antropologie si prind in dinti o pana de "Archeopterix".

LA PACHET Cornel Fugaru poate sa-ti povesteasca pe-ndelete de Sincron, asa ca nu ma pune pe mine! Ce stiu e ca le-au picat in capcana "baietilor in parpalac" si-au esuat la "Tanase". Cam ca Savoy! Pe Marian Nistor il gasesti la un magazin de piese auto de prin centru. Daca vrei sa-l cumperi, sa stii ca nu vine decat la pachet cu una bucata Vadim. Ca tacamurile cu legume congelate de pe vremuri!

Modern Group, Catena, Chromatic, FFN, Experimental Q… Anii au trecut in zbor si lumea le-a uitat. Acu’, mucles, c-ascult ultimul album Phoenix. Unii inca pot!

"Mortii cu mortii si vii cu vii. Fain, in teorie. Problema e ca multi au murit de-a-n picioarelea certandu-se ca chiorii pana le-a sucombat muza. Da’ ce-i mai trist e ca altii inca vorbesc fara sa spuna nimic. Intra tot la categoria decedati!"

×
Subiecte în articol: editie de colectie