x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pe trei valuri

Pe trei valuri

06 Feb 2005   •   00:00

VIZIONARUL
Nostradamus ar fi prezis cu sute de ani in urma pericolul unui al treilea razboi mondial, precum si producerea recentului tsunami.
ROXANA ROSETI

Omenirea s-a obisnuit sa interpreteze marile evenimente care au marcat lumea prin recursul la vizionarul francez caruia Goethe i-a dedicat doua pagini, intreband prin vocea lui Faust: "Oare un Dumnezeu a fost cel care a scris aceste semne?" ("War es ein Gott, der diese Zeichen schrieb?"). Cel mai mare profet al tuturor timpurilor ar fi vorbit si despre distrugerea Pamantului in urma invaziei unei mari puteri extraterestre: "Primul val" - Ei vin pe Terra si, sub forma umana, pregatesc invazia, "Al doilea val" - Ei ataca necrutator, "Al treilea val" - Sfarsitul planetei. Conform profetiei, singura salvare este "omul de doua ori binecuvantat", cel care detine cheia evitarii dezastrului.

MISTER. Franta a oferit un teren propice profetiilor pe alocuri sumbre ale lui Nostradamus, publicate in 1555 - primele 100 din cele aproape 2.000 pe care le va publica pana in 1557. Conform datelor istorice, vizionarul a recunoscut ca in mod constient a ales o "exprimare criptica" in faimoasele sale Centurii, scriind intr-un limbaj obscur, ce pornea de la franceza contemporana lui, dar presarata cu expresii si cuvinte din italiana, greaca, spaniola, ebraica si latina. Fiecare prezicere consta din patru versuri - un catren - , dar nici unul nu aduce a poezie. Vizionarul sustinea ca acest stil il proteja de pedeapsa celor puternici, nu totdeauna incantati de ceea ce le prezicea. Exista aproximativ 400 de interpretari diferite ale Centuriilor, fiecare incercand sa dezvaluie secretele profetiilor care continua pana in anul 3797. "Scrierile mele vor fi mai bine intelese de cei care vor veni dupa moartea mea", scria clarvazatorul. "De fiecare data cand este o criza, oamenii se intorc la profetiile lui. Doar Biblia mai poate concura cu el", declara Jacqueline Allemand, curatorul Muzeului "Nostradamus" din localitatea franceza Salon-de-Provence.

PERICOLE. "Foc zguduitor din centrul pamantului/Va clatina turnurile orasului nou/Doua mari roci se vor razboi indelung/Apoi Arethusa va deveni un nou fluviu." Acesta este catrenul 1.87 din profetiile lui Nostradamus, catren pe care americanul Michael McClallan il considera ca descriind nimic altceva decat inceputul celui de-al treilea razboi mondial, care va dura 28 de ani. McClallan apreciaza ca omenirea este pe cale de a intra intr-una din cele mai critice perioade ale existentei sale si trebuie sa cunoasca macar o parte din pericolele care o ameninta. Interpretarile catrenului 1.87 pot fi puse in contextul tragediei din Statele Unite: "foc zguduitor" (explozii) si, mai ales, "turnurile" (cladirile World Trade Center) si "orasul nou" (New York).

2436 SAU 2006? Intr-o caseta metalica gasita in anul 2000 pe mosia vizionarului se aflau manuscrise potrivit carora sfarsitul lumii va veni la, octombrie 2436. Nu indica mijloacele prin care omenirea va fi distrusa, dar sugereaza ca "dusmanii nostri vechi" vor incepe un razboi. Pe de alta parte, matematicianul israelian Eliyahu Rips si ziaristul american Michael Drosnin se declara autorii unei descoperiri misterioase, afirmand ca au descifrat un cod secret continut de Biblie, care mentioneaza 2006 ca anul sfarsitului lumii. Rips sustine ca a descoperit codul in versiunea ebraica a Vechiului Testament, textul original al Bibliei, asa cum a fost el scris in acea epoca.

Paragraful din Cartea Sfanta, care face referire la sfarsitul lumii, il reprezinta cuvintele pe care, potrivit tablitelor, Dumnezeu i le-a transmis lui Moise pe Muntele Sinai, acum 3200 de ani. Matematicianul nu a facut altceva decat sa elimine toate spatiile dintre cuvinte si sa transforme textul sfant intr-un sir continuu de litere de 304.805 caractere pe care le-a introdus in calculator. Data, sustin ei, este 5766, an ebraic echivalent cu 2006.

O DESCOPERIRE SOCANTA
Tot in anul 2000, dr. Edmond Fourier, unul dintre cei mai importanti cercetatori ai operei lui Nostradamus, avea sa descopere sub un bloc de piatra, in apropiere de Paris, o cutie cu manuscrise ce cuprindeau o serie de profetii ale clarvazatorului, necunoscute pana acum. Ele au fost facute publice in lucrarea "Descifrarea profetiilor lui Nostradamus". "Cand am deschis cutia gravata cu litera "N" si am zarit un teanc de pergamente ingalbenite, cu scrisul lui inimitabil, inima mi s-a oprit pentru o clipa", a povestit cercetatorul.

PAMANTUL VA DEVENI UN MIT
Scrierile descoperite de dr. Edmond Fourier contin sute de profetii, necunoscute pana acum. Cateva dintre ele sunt considerate de Fourier drept semnificative: economia mondiala se va prabusi; o data cu disparitia averilor lor, "bogatii vor muri de mai multe ori"; radiatiile vor usca Pamantul - "Regele va fura padurile, cerul se va deschide, campurile vor arde din cauza caldurii; cei mai multi oameni vor parasi Pamantul care "va deveni un mit".

PROFETUL STIA DE TSUNAMI
"Profetiile si predictiile lui Nostradamus privitoare la un tsunami care va distruge zone de coasta s-au implinit. Potrivit predictiilor sale, lumea va cunoaste mai multe tragedii anul viitor", afirma expertul in scrierile profetului, Perry Jove. Fost functionar al State Industries Department, SUA, Jove este, de asemenea, astrolog si autor al cartii intitulate "Events and Imminent 1999-2021" ("Evenimente si inevitabil 1999-2021"), scrisa pe baza Centuriilor lui Nostradamus.
×
Subiecte în articol: editie de colectie nostradamus