x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pelicule nemuritoare

Pelicule nemuritoare

de Dana Andronie    |    03 Apr 2006   •   00:00
Pelicule nemuritoare
RADETI BIBICILOR!
Atentie, atentiune! "D’ale Carnavalului" se da pe DVD. Parol! Mon cher, il poti cumpara pana sa vina Pastele.

Andrei Enescu, director general TVRMEDIA, ne prezinta produsul care nu are voie sa lipseasca din "biblioteca" cinefililor. "In urma unei colaborari, pe care am stabilit-o intre TVRMEDIA, Centrul National al Cinematografiei si Fundatia «Gr. Vasiliu Birlic», pe 18 aprilie vom fi martorii unui eveniment de exceptie: vom lansa primul DVD dintr-o serie de filme romanesti de colectie - cu productia "D’ale Carnavalului", realizat in 1958. Pentru prima data, un film romanesc este transpus in format DVD si beneficiaza de subtitraj in limbile engleza si franceza. Cu ajutorul specialistilor de la Arhiva Nationala de Filme, am reusit sa obtinem o calitate mult superioara imaginii de arhiva".

PE BANDA. "Din pacate, marele Birlic are doar cateva inregistrari in Ariva de aur a televiziunii publice. Ne-a parasit in anul 1970, cand Televiziunea Romana abia se mutase in noul si modernul Telecentru din Calea Dorobantilor, moment ce a coincis cu achizitionarea echipamentelor de fixare pe banda magnetica a emisiunilor. «Subiectele» cu Birlic au fost inregistrate pe pelicula si transpuse apoi pe benzi magnetice. Foarte interesante, adevarate documente artistice! Ele vor fi redate publicului, in toamna, pe un DVD special, care va marca marea sarbatoare a televiziunii publice - aniversarea a 50 de ani de existenta. Alaturi de momentele cu Birlic introducem si secvente din emisiunile dedicate marelui artist, secvente care contin amintiri impresionante, purtand sigiliul lacrimii sau rasului homeric lasat de maestru in memoria noastra colectiva. Pe «genialul Birlic», cum il defineste dl. Radu Beligan, colegii de scena, admiratorii si critica il asaza alaturi de titanii comediei Chaplin, Buster Keaton, Louis de Fun"s. TVRMEDIA i-a propus presedintelui Consiliului National al cinematografiei, dl. Decebal Mitulescu, un proiect de colaborare pentru editarea a doua filme de referinta: «Telegrame» si/sau «Mofturi 1900» si «D’ale carnavalului». Deci… Birlic si Caragiale!", a dat verdictul producatorul Ioana Bogdan.

PENTRU NEMURIRE. "Propunerea a fost primita cu entuziasm, mai ales ca "seful" CNC-ului astepta din strainatate o masinarie care optimizeaza tehnic imaginea si sunetul filmelor vechi. Pana la urma am hotarat sa le editam pe toate trei... Zis si facut! Primul DVD e aproape gata acum, asa ca in preajma Sfintelor Pasti publicul va putea rade in hohote revazand, la el acasa, aventurile lui Cracanel, ale lui Pampon si ale junelui Nae Girimea, amorezul disputat de Mita Baston si Didina Mazu. Pe langa Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Jana Gorea, Aurel Cioranu si debutanta, pe atunci, Vasilica Tastaman, ii puteti vedea pe doi actori cu nume de legenda, Ion Manu si Maria Voluntaru, intr-o scurta secventa, in care ei au dat viata Conului Leonida si Efimitei sale. Distributie de monstri sacri coborati din Olimpul teatrului romanesc, lasati de Dumnezeu pe pamant sa ne faca viata mai vesela si mai frumoasa. Teatru clasic, adevarat, legitimat prin valoare pentru nemurire." Curat adevar a rostit Ioana Bogdan!

"Marele Birlic are doar cateva inregistrari in Arhiva de aur. Ne-a parasit in anul 1970, cand Televiziunea Romana abia se mutase in noul si modernul Telecentru din Calea Dorobantilor, moment ce a coincis cu achizitionarea echipamentelor de fixare pe banda magnetica a emisiunilor. «Subiectele» cu Birlic au fost inregistrate pe pelicula si transpuse apoi pe benzi magnetice"
Ioana Bogdan
producator

×
Subiecte în articol: editie de colectie birlic