x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Popor religios

Popor religios

de Daniela Cârlea Şontică    |    17 Apr 2006   •   00:00
Popor religios
FAMILIE
Rezultatele sondajului realizat de CURS pe tema Sfintelor Pasti a scos in evidenta procente care il fac pe preotul Constantin Stoica, parintele consilier patriarhal, sa spuna ca suntem un popor religios, care are familia printre valorile sale.

Romanii merg la biserica de Pasti, petrec in familie, cu cei dragi si se gandesc si la altii de Inviere. "Stim cu totii ca 87% dintre romani suntem ortodocsi. Constat din rezultatele sondajului confirmarea faptului ca romanii sunt un popor religios. Un popor crestin. Faptul ca cele mai mari sarbatori ale crestinatatii, respectiv Pastile si Craciunul (respectate de cate 34% dintre intervievati - n.r.), se bucura de procente atat de mari dovedeste acest lucru", comenteaza parintele Stoica sondajul amintit. "Interesant este ca romanul obisnuieste sa petreaca Pastile in familie, asa cum, de altfel, este si indemnat de Biserica. Asa este crestineste. Romanii merg cu familia la biserica, foarte putini spun ca merg singuri, probabil sunt familiile dezbinate sau au raspuns astfel cei care sunt singuri, nu au format o familie. Raspunsul cu manastirile este interesant si el, pentru ca accentueaza tot acest caracter de familie al sarbatoririi Pastilor la noi. 81% zic ca nu merg la manastire de Pasti, ci prefera sa petreaca acasa, cu ai sai, cu familia."

Intrebarile cu cine si in ce localitate petreceti Pastile au relevat un raspuns considerat de parintele Constantin Stoica in favoarea ideii de familie. Oamenii se viziteaza de Inviere, dar tot in familie, tot cu familiile merg unii la altii.

PULS. De obicei mergeti la biserica in saptamana patimilor? Si raspunsurile la aceasta intrebare erau previzibile pentru parintele consilier patriarhal: "Se constata si din interiorul bisericii o afluenta teribila in aceasta perioada". Referitor la cei care merg in noaptea de Inviere la biserica si stau doar pana iau lumina parintele Stoica spune ca nu este bine ca procedeaza astfel, dar stie ca acesta este adevarul, multi fac asa. De fapt, 42%, in timp ce 57% stau la toata slujba. Parintele a raspuns si la intrebarea pe care poate multi ne-am pus-o: de ce are loc slujba Invierii afara? "Nu pentru ca sunt prea multi credinciosi prezenti si n-ar avea loc in biserica. Motivul este altul: toata creatia participa la Sarbatoarea Invierii. De aceea savarsirea acestei slujbe este binevenita si pe tarmul marii, cum ati vazut ca se face la Constanta. Oricand se poate face slujba cu cartea pe plaja."

INTERES. O intrebare a sondajului suna astfel: "Inainte de ’89, dumneavoastra mergeati la Inviere?". 70% au spus ca mergeau. Parintele Stoica crede ca acum merg mai multi, dar nu este semnificativa diferenta. "Cred ca este interesul politic la mijloc al celor care spun ca se temeau", afirma parintele Constantin Stoica, care crede ca rezultatele acestui sondaj pun in evidenta latura religioasa a romanilor.

"Predilectia romanilor de a petrece Pastile in familie tine de o cultura a noastra, in care familia este inca o institutie la mare pret pentru romani. Traim intr-o vreme in care familia este agresata din toate partile, economic, moral si cand se simte o amenintare la adresa familiei, suntem bombardati cu telefoane: sa facem ceva sa salvam familia. Chiar daca traiesc destui in concubinaj, remarcam faptul ca ii framanta, au constiinta pacatului. Pastreaza legatura cu biserica"
parintele Constantin Stoica
consilier patriarhal

NOI SI ALTI ORTODOCSI


Cum suntem noi ca popor ortodox raportati la alte popoare? Parintele Stoica raspunde: "Comparativ cu celelalte popoare ortodoxe, cred ca suntem un popor religios. O dovedesc si romanii care sunt in momentul de fata in Occident. Sunt credinciosi, merg la biserica, tin post, de aceea romano-catolicii le-au oferit atatea biserici pentru cult, pentru ca au vazut ca sunt firi religioase. A existat un sondaj acum vreo zece ani si a reiesit ca merg la biserica duminica de duminica aproximativ 10%, o data pe luna 25% si merg numai de Pasti si de Craciun cam 80%".

FOARTE MULTI ROMANI RESPECTA POSTUL


"Sunt atatea persoane exceptate de la post: copii, batrani, bolnavi, militari, cei aflati in calatorie, femeile insarcinate si asa mai departe. Speram ca numarul celor care tin post, multi, cum reiese din sondaj, sa faca aceasta din convingere religioasa, pentru ca, metaforic vorbind, postul este o calatorie spirituala pana la marea sarbatoare a Invierii Domnului, si asa cum pentru o calatorie ne pregatim pentru destinatie, tot asa facem si cu postul, ne pregatim spiritual. Prin post nu trebuie sa vezi o perioada de eliminare a toxinelor, nici ca o cura de slabire, o moda. Postul este mult mai complex - al faptelor, al vorbelor, chiar al privitului si al auzului. Valoarea lui rezida in scopul cu care il faci. Spunea cineva: «Postesc si sunt suparata ca nu slabesc»… Daca il tinem ca pe o cura de slabire nu este bine", a declarat parintele Stoica, impresionat ca atat de multi romani tin post, fie si partial, inaintea marii Sarbatori a Pastilor.

MERSUL LA BISERICA


"Sunt multe motive pentru care romanii nu merg la biserica si unul este ca bisericile sunt foarte pline, vin oamenii cu aceasta scuza, e prea aglomerat, prea cald, n-au aer in biserica. Dupa ’90 au aparut peste 2.000 de biserici in tara si tot mai trebuie. Si toate sunt initiativele comunitatilor respective de credinciosi. Duminica, daca vii la Patriarhie, este toata piata din fata plina, desi normal ar fi sa mearga la biserica de cartier." Rezultatele sondajului nostru, spune parintele de la Patriarhie, reflecta realitatea constatata si de preoti in biserici.

×