x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Povesti la gura sobei

Povesti la gura sobei

de Catalina Iancu    |    13 Mar 2006   •   00:00
Povesti la gura sobei

Au cantat "La fereastra ta" si au spus "Povesti la gura sobei". Dar "Mai avem multe de facut", spune astazi Semnal M.

SEMNALUL LUI MERCA
Au cantat "La fereastra ta" si au spus "Povesti la gura sobei". Dar "Mai avem multe de facut", spune astazi Semnal M.

Prin Semnal M au trecut multi muzicieni valorosi, dar de baza a ramas tandemul Merca-Boldijar. Vara aveau contract permanent pe Litoral. Iar la filmari isi prindeau parul la spate ca sa poata aparea la televizor. Formatia electriza publicul la fiecare concert, dar si cantaretii au fost "bagati in priza". Doi dintre ei s-au electrocutat la propriu! La un spectacol, regretatul Iuliu Merca a fost aruncat la pamant. Chitara s-a rupt in doua, iar curentul i-a "taiat" degetele de la maini pana la os. Merca a cerut o alta chitara si a cantat asa, plin de sange! Si Boldijar a patit-o: "Am crezut ca mor pe loc, iar publicul credea ca fac joc de scena! Eram albastru la fata, asa incat au trebuit sa ma «ingroape». Pur si simplu m-au bagat in pamant". Cel mai greu moment pentru trupa a fost atunci cand Iuliu Merca a trecut in nefiinta. S-a stins din viata in urma unui atac de cord, dupa o noapte pe care a petrecut-o pe scena. Se intampla la Costinesti, in 1999. "A presimtit parca ceva, atata vreme cat si-a ales un urmas din timpul vietii", povesteste Boldijar. Este vorba despre Stefan cel mic, adica cel mai tanar Stefan din trupa, Florin Stefan. L-au intalnit la Borsa, dupa un show. Florin le-a cantat ceva la chitara, iar Merca l-a "adoptat" pe loc. I-a aratat niste "smecherii muzicale" pe care le invatase la randul sau de la un chitarist de culoare din SUA.

SUVENIR. "Avea probleme de sanatate si m-a rugat sa raman cu trupa. Asa m-am trezit cu ei pe scena", povesteste Florin. Dar si mai emotionat a fost cand Iuliu i-a propus sa faca schimb de instrumente. "Avea o chitara ca a lui Jimi Hendrix, erau surori, daca pot spune asa, o bijuterie, un Lamborgini muzical. O adusese cineva pe vapor, din America. E poate singura de acest gen din tara, o adevarata piesa de muzeu! Desi mi-o doream enorm, nu puteam accepta. Era prea scumpa. Dar atata a insistat, ca pana la urma am facut schimbul. Este chiar chitara care s-a rupt in timpul concertului. Nu stiu cine i-a reparat-o, poate un verisor de-al lui Einstein, dar stiu ca Iuliu glumea si spunea ca «suna mai bine decat inainte»", isi aminteste Florin, care a ramas sa duca mai departe Semnalul lui Merca.

TRUPETII DINTAI

Dupa o discutie prealabila din toamna lui 1976, intre Iuliu Merca si Stefan Boldijar, ia fiinta, in 1997, Semnal M in componenta: Iuliu Merca - chitara solo, voce; Stefan Boldijar - vocal, bas; Octavian Popovici - chitara; Liviu Htisan - percutie. Activeaza in aceasta formula pana in 1978. In aceasta perioada apare single-ul cu piesele "Moara" si "Durata" si L.P.-ul "Trenul cursa de persoane Apahida - Cluj". Tavi Popovici e inlocuit de Ghita Ciolac (orga Hammond), iar Liviu Hriscu de Moca Ioan (Ica). Fac si un turneu in Iugoslavia, in anul urmator.

NE-AU OFERIT MUZICAL "PLANETA VISURILOR NOASTRE"

Pana in 1980 au multe schimbari de componenta: Constantin Salagean (percutie, voce), Paul Mascgas (pian, blockflöte, steeldrums, chitara, voce), Molnár Francisc (tobe), Radu Parvu (tobe), Iuliu Toca (tobe), Stefan Nagy (tobe), Nelu Ciocan (chitara), Dorel Bota (chitara), Dorin Ciobaca (chitara, claviaturi, voce). O data cu venirea bateristului Salamon Francisc (1981) grupul trece la "un ton mai rock", castigand premiul de compozitie la festivalul "Club A", in 1981 (cu piesa "Mai avem multe de facut") si inregistreaza "O roata de foc", "Bal la Apahida", "Drumuri", piese care apar pe albumul "Cantece Transilvane". In 1983 apare albumul "Planeta visurilor noastre", iar Ghita Ciolac paraseste grupul, stabilindu-se in Germania, fiind inlocuit de Dumitru Capusan (Teaca) - chitara, vioara, voce. Apar marile succese "La fereastra ta", "Spune-mi cine esti", "Tanara dimineata". In 1986 apare albumul "Mari succese". In 1992 Salamon Francisc paraseste trupa. Se inregistreaza "M-a vrajit o stea", "Hupupu" si "Nobody ask me" cu ajutorul lui Jimi El Laco (Night Losers).

SEMNAL CU 3 STEFANI

In ’96 este cooptat Stefan Nagy la baterie. Apar MC-ul "Un plugged", L.P-ul si CD-ul "Povesti la gura sobei". In ’98 li se alatura Dan Cosma (claviaturi, chitara, vioara, percutie, voce) si chitaristul Florin Stefan. Dupa o perioada grea, cauzata de disparitia lui Merca, grupul isi continua activitatea. Are loc festivalul "In memoriam Iuliu Merca", apoi inregistreaza albumul "Ieri". In 2002 se inregistreaza "Azi" in formula Stefan Boldijar, Florin Stefan, Marcel Moldovan (percutie) si Cornel Moldovan (chitara, muzicuta, voce). Iar in 2004 apare dublul album "Ieri si Azi".
×