x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Presedintii tranzitiei romanesti

Presedintii tranzitiei romanesti

de Cristina Diac    |    22 Ian 2007   •   00:00
Presedintii tranzitiei romanesti

Nici unul dintre cei trei presedinti ai Romaniei postdecembriste nu s-a remarcat prin extravagante vestimentare. Dupa evenimentele din decembrie 1989, schimbarea de regim atat de dorita a fost perceputa pentru inceput ca o schimbare de lider.

Triada postdecembrista

Nici unul dintre cei trei presedinti ai Romaniei postdecembriste nu s-a remarcat prin extravagante vestimentare. Dupa evenimentele din decembrie 1989, schimbarea de regim atat de dorita a fost perceputa pentru inceput ca o schimbare de lider. Nicolae Ceausescu, cel care personificase o etapa din istoria Romaniei, a facut loc noilor conducatori, majoritatea "emanatii ale revolutiei", dupa cum s-a exprimat primul presedinte postdecembrist cu nenumarate ocazii.

Standardul occidental. Marca vestimentara a unui politician dintr-un stat democratic - rapid adoptata si de politicienii romani - este costumul, asortat impecabil cu celelalte accesorii ale modei masculine: cravata, cureaua, sosetele, pantofii. Pentru orice om politic occidental care se respecta si isi respecta alegatorii, aparitiile publice sunt atent pregatite. Ca sa nu lezeze opinia publica, stridentele, inclusiv la capitolul vietii private, sunt cu grija evitate. Nici unul dintre cei trei presedinti ai Romaniei postdecembriste nu s-a remarcat prin extravagante vestimentare. Costumele sobre, in culori inchise, sunt "uniforma" de lucru a presedintilor de pretutindeni. Ca si predecesorul sau, preocupat "zi lumina" sa conduca Romania "pe drumul societatii socialiste multilateral dezvoltate", nici Ion Iliescu nu s-a aratat prea preocupat de aspectele "superficiale" ale vietii - vestimentatie, hrana, distractii. Ori de cate ori un reporter mai curios l-a intrebat de micile placeri ale vietii, Ion Iliescu a raspuns ca de aceste aspecte se ocupa sotia sa, "doamna Nina", care in trei mandate a avut cam tot atatea aparitii publice, preferand discretia unor aparitii obositoare. Dupa ce romanii "au votat schimbarea" in 1996, locatar la Cotroceni a devenit universitarul Emil Constantinescu. Aceeasi tinuta sobra, fara excese.

De altfel, poate singurul politician care se face remarcat pana si la acest capitol este unul care n-a ajuns niciodata la Cotroceni, desi in 2000 a fost foarte aproape. Senatorul Corneliu Vadim Tudor poate fi cu usurinta reperat in Parlament nu numai pentru ca este foarte "vocal", ci si gratie stilului vestimentar propriu: sacouri albe, purtate cu camasi bleu cu guler alb.
Paul Buciuta/ROMPRES
Doi oficiali in "tinuta lejera"

Relaxari in baia de multime. Cel de-al treilea presedinte dupa ’89, Traian Basescu, prefera in viata de zi cu zi produsele unei firme care la origine producea echipament sportiv. Tinuta "oficiala", chiar si pentru un "presedinte jucator", a ramas tot costumul. Pe Traian Basescu, fanii, dar si contestatarii au ocazia sa il vada mai des decat pe antecesorii sai in tinute sportive, cu care probabil ca se simte mai bine decat in constrangatorul costum, marca a calitatii oficiale si a restrictiilor inerente celei mai inalte functii in stat. Si asta datorita obiceiului sau de a-si face aparitia pe neasteptate in fel si fel de locuri: pe podul de la Maracineni, la meciurile de fotbal, la petreceri cu lautari, in piete, pe strada adica oriunde adunati multi oameni. "In mijlocul oamenilor ma relaxez", a marturisit presedintele intr-un interviu acordat recent unui post de televiziune.

Altfel de "presedinti". Cei trei presedinti de dupa 1989 vor ramane desigur in cartile de istorie, probabil nu cu un numar egal de pagini. Peste ani, romanii isi vor amintiti de ei dupa masura faptelor, dar si gratie grupului Divertis. Prestatiile lui Cristi Gretcu, Doru Antonesi si Valentin Darie, vizionate de milioane de telespectatori, i-au introdus pe cei trei in memoria colectiva a romanilor in trasaturile esentiale ale personalitatii lui .

Artistii de la Divertis care au intruchipat cele trei personaje le-au studiat dictia, gestica, modul de a se imbraca, in general toate detaliile care individualizeaza un personaj. "Nu pot sa spun ca am plans cand Basescu si-a taiat suvita, ne-a povestit amuzat Cristi Gretcu - interpretul lui «Ion Iliescu» - , dar in orice caz am fost foarte tristi.
Lucian Alecu/JURNALUL NATIONAL
In mijlocul militarilor, presedintele Basescu se straduieste sa-si mareasca popularitatea prin tinuta cazona

Disparea un element esential in conturarea personajului «Traian Basescu»". Tot Cristi Gretcu, animatorul personajului cu cea mai longeviva cariera politica, si-a amintit cum au fost create aceste personaje, cate ore de studiu al "originalului" si cate ore de repetitii a insemnat lansarea in eter a "sosiilor" umoristice. In primul rand s-a tinut cont de asemanarea fizica. Doru Antonesi, care are barba, a fost cel mai potrivit pentru a-l intruchipa pe Emil Constantinescu.

"Conturarea personajului tine in primul rand de talentul nativ al fiecaruia, opineaza Cristi Gretcu. Am incercat sa copiem cateva trasaturi definitorii. Fiecare si-a studiat personajul dupa aparitiile la televizor. Daca un coleg a observat ceva interesant - vreun tic verbal sau un gest care poate mi-a scapat - , mi-a semnalat noutatea. Cum aparitiile publice ale lui Ion Iliescu au fost nenumarate, am avut, slava Domnului, de unde sa ma inspir. A trebuit sa mai lucrez putin la voce, la dictie, gesturile le-am preluat de la el." Zambetul marca "Ion Iliescu", expresia "mai, draga", dregerea usoara a vocii in timpul vorbirii - toate aceste elemente au aparut in show-urile Divertis. Fiecare episod se inspira din stirile saptamanii precedente, iar in show-urile Divertis, vestimentatia personajelor o respecta pe cea din realitate.

"Un accesoriu comun tuturor celor trei au fost ochelarii", povesteste mai departe Cristi Gretcu. "Daca Ion Iliescu prefera ochelarii cu rama metalica si ingusta, Emil Constantinescu avea ochelari cu rama mai groasa, de baga, si mai inchisa la culoare, pe care noi i-am inlocuit cu niste ochelari de jucarie." Cu ocazia unui spectacol sustinut la Palatul Cotroceni in timpul mandatului lui Ion Iliescu, Cristi Gretcu si-a vazut de aproape personajul cu care a ajuns sa fie identificat. Legat de vestimentatie, "Ion Iliescu" de la Divertis a spus ca nu a gasit nimic de satirizat, presedintele Ion Iliescu avand o tinuta impecabila.

Cu "Ceausescu" la hotel. Nu numai la presedintii postdecembristi au tintit membrilor grupului Divertis. Inainte de 1989, in spatele usilor inchise, in camerele de hotel, Ion T. Morar ii dadea viata unui Ceausescu inedit, asa cum nu era el pe ecranele televizoarelor. Dar asta numai pentru prietenii apropiati.

"Intr-o iarna eram la «Serbarile Zapezii», dupa spectacol ne-am inchis in camera de hotel si Ioan T. Morar a inceput sa-l imite pe Ceausescu, isi aminteste Cristi Gretcu. Radeam, ne distram, dar la un moment dat am auzit bubuituri in usa. Am zis ca pana aici ne-a fost, ca au venit de la Militie, de la Securitate. Cand am deschis, era taragotistul Dumitru Farcas; «Ce faceti, mai, va distrati fara mine...?»".

"Conturarea personajului tine in primul rand de talentul nativ al fiecaruia. Am incercat sa copiem cateva trasaturi definitorii. Fiecare si-a studiat personajul dupa aparitiile la televizor. Cum aparitiile publice ale lui Ion Iliescu au fost nenumarate, am avut, slava Domnului, de unde sa ma inspir. A trebuit sa mai lucrez putin la voce, la dictie, gesturile le-am preluat de la el"
  • Cristian Gretcu
  • "Stiu ca sunt unii care continua sa ma imbrace de la Apaca, dintr-un soi de dispret pentru tot ceea ce este romanesc, uitand voit faptul ca firma a lucrat si lucreaza pentru mari case occidentale de confectii «prÃşt a porter». Singurul secret al calitatii vestimentatiei mele a constat in faptul ca m-am bucurat in acest timp de serviciile unor foarte buni croitori"
  • Ion Iliescu

    "Am apelat la consilierii pe care i-am consultat inca din adolescenta: estetica ca o parte a filosofiei, literatura, pictura, teatrul si filmele de categoria A. Asa mi-am format «gustul» pe care cristalografia si gemologia, care sunt componente ale profesiunii mele de mineralog, mi l-au dezvoltat"
  • Emil Constantinescu

    "Am respins cu hotarare tot ce tine de publicitate ieftina sau populism, fie ca era vorba de manifestari din tara sau strainatate. Nu o sa gasiti imagini de-ale mele cu tichii de bucatari sau scufite, chiar daca sunt practicate si de unii presedinti occidentali mai ales in campaniile electorale"
  • Emil Constantinescu
  • Ion Iliescu - asortat si adecvat
    Alexandru Molovata/JURNALUL NATIONAL
    Daca "hainele puterii" este o metafora, nu am pus niciodata pret pe puterea hainelor. O veche vorba romaneasca spune ca nu haina il face pe om. De aceea, nu am apelat in timpul mandatelor mele la consilieri specializati in chestiuni vestimentare. Mi-am ales consilierii in functie de expertiza pe care puteau sa mi-o ofere, nu dupa parerile pe care puteau sa le emita despre nodul la cravata sau despre asortarea culorii camasilor la costum... Nu mi-am rebranduit policromia hainelor. Am ales culorile sobre din ratiuni protocolare si deoarece cred ca erau mai adecvate personalitatii mele. Stiu ca sunt unii care continua sa ma imbrace de la Apaca, dintr-un soi de dispret pentru tot ceea ce este romanesc, uitand voit faptul ca firma a lucrat si lucreaza pentru mari case occidentale de confectii "prÃşt a porter". Singurul secret al calitatii vestimentatiei mele a constat in faptul ca m-am bucurat in acest timp de serviciile unor foarte buni croitori. Nu le divulg numele, nu vreau sa li se caute bietilor oameni dosarul de cadre... Sigur ca, fortat de imprejurari oficiale, mi-am adecvat vestimentatia in functie de diferitele intalniri sau reuniuni la care am luat parte. Imi place sa cred insa ca, dincolo de smokingul sau hainele sport pe care le-am imbracat ocazional, s-a aflat intotdeauna acelasi om: Ion Iliescu.
    Estetica lui Emil Constantinescu
    Alexandru Molovata/JURNALUL NATIONAL
    In timpul mandatului prezidential, dar nu numai, am dat vestimentatiei atentia cuvenita. Ca si in cazul celebrei dispute Maiorescu - Lovinescu privind relatia forma-continut, am considerat ca acceptand primatul continutului trebuie sa acceptam ca forma exercita si ea o influenta considerabila asupra continutului. Nu am apelat si nu am consultat consilieri specializati. Ca o provocare noua a trebuit sa tin cont de faptul ca nu eram un presedinte tipic nici pentru Est, nici pentru Vest. In lumea oamenilor de stat reprezentam mediul academic, dar mai ales o noua imagine in schimbare a Romaniei ca o reflectare a elitelor intelectuale romanesti. Preferintele mele sunt clasic rafinat si sport elegant; culorile pentru dineuri de gala negru cu cravata gri argintiu, pentru conferinte casual bleumarin cu camasi si cravate in nuante de bleu - albastru, pentru reuniuni informale sacou si pantaloni in nuante de maron - bej care permit o gama larga pentru asortari rafinate, pentru activitati in aer liber bluze si pantaloni de blugi si pantaloni de tergal cu o gama larga de polo-uri, camasi sport si pulovere. Firme preferate: Armani pentru rafinament si Paul & Shark pentru sport elegant. Adecvarea la context este prima caracteristica a bunului gust. Adecvare, nu subordonare. Mi-am ales cu grija si vestimentatia pentru deplasarile in inspectii militare in calitate de comandant al armatei, in zone calamitate, la manifestari religioase, la deplasarile la caminele de copii sau batrani.
    Traian Basescu - haine de boss
    Mihai Poziumschi/ROMPRES

    Devenit presedinte, Traian Basescu a schimbat tricourile Lacoste pe costumele Boss. Cravata, care nu ii statea niciodata dreapta, s-a conformat pana la urma rigorilor functiei. Seful statului nu este prea indraznet in privinta modei, chiar daca are o fiica manechin: cravatele nu ies din paletele rosu sau albastru, costumele din negru sau albastru inchis. In privinta camasilor si mai multa statornicie: aproape intotdeauna albastre.

    Cu toate acestea, lui Basescu nu ii sunt indiferente hainele. Dimpotriva. Se lauda permanent, in trecut, ca nu poarta decat Lacoste si se ataseaza de un obiect vestimentar pana cand il toceste. Iar in acest caz e nevoie de o adevarata inscenare tesuta de apropiati pentru indepartarea hainei preferate.

    In campania electorala din 2004, febletea sefului statului era o jacheta bleumarin. Nu lipsea niciodata, cum nu lipseau nici doua-trei tricouri Lacoste, cu dungi albastre si verzi, de te intrebai cand mai apucau sa treaca prin masina de spalat. "Preferata" se cam largise, nici culoarea nu mai era cum fusese odata, insa Basescu nu renunta la ea in nici un chip. O elaborata "subtilizare", pusa la cale de stafful de campanie impreuna cu sotia presedintelui, i-a venit de hac, in timp ce posesorul intreba pe toata lumea unde e jacheta lui.

    De atunci, vedeta a mai fost doar un fes Paul&Shark, cu care presedintele s-a afisat la inundatii. Ziaristii au ras de scufie. Orgolios, Basescu a tinut sa-i lamureasca asupra marcii, dar a dezmintit ca ar fi costat in 1979, cand ar fi facut achizitia, mai mult de o lira sterlina. (Oana Stancu)
    ×