x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Prezentatorul

Prezentatorul

de Simona Ecovoiu    |    31 Iul 2006   •   00:00

POANTELE LUI TAVI
Sarcina de a prezenta Festivalul de la Mamaia, mai ales inainte de Revolutie, putea fi considerata, pe buna dreptate, sport extrem.
POANTELE LUI TAVI
Intre Octavian Ursulescu si regretata Mihaela Runceanu s-a legat o prietenie sincera
Sarcina de a prezenta Festivalul de la Mamaia, mai ales inainte de Revolutie, putea fi considerata, pe buna dreptate, sport extrem.

Octavian Ursulescu a bifat la Festivalul de la Mamaia nu mai putin de zece editii. Insa din 1996 a predat stafeta altor prezentatori.

TRAS DE URECHI. Daca solistii isi faceau numarul si fugeau in spatele cortinei, Tavi, cum i se mai zice, trebuia sa-si concentreze atentia nu numai asupra textului, ci si asupra glumelor pe care adesea era nevoit sa le faca pentru a umple timpii morti. Dar, in acei ani, orice ar fi zis, cineva se gasea sa-i atraga atentia: "Va dati seama, erau minute penibile la radio, cand nu se intampla nimic pe scena, asa ca trebuia sa spun ceva. De pilda, intr-o perioada in care elevii si studentii erau scosi la stransul roadelor campului, m-a luat gura pe dinainte atunci cand Corina Chiriac, constiincioasa, isi aduna de pe scena florile: «Corina Chiriac, la culesul recoltei!». Dupa aceasta faza, Tavi a primit reprosuri de la Dumitru Morosanu si Octavian Iordachescu, directori in TVR: Primul a avut un argument convingator: «Tavi, potoleste-te cu poantele tale, ma nenorocesti, am doi copii si 7.000 lei leafa»".

Cumplita a fost insa o alta seara: "Festivalul se transmitea la TVR, prin releu, si a avut loc o interferenta, exact cand Ceausescu tinea unul din celebrele lui discursuri de la Neptun. In timp ce tovarasul vorbea, am aparut pe sticla, prezentand festivalul. Noroc ca aceasta suprapunere de imagini n-a durat mult si s-a petrecut doar pe raza judetului Constanta. N-am dormit toata noaptea, crezand ca voi fi luat pe sus de "organe", pentru ca ma substituisem "Carmaciului".

LIPSA DE IGIENA. Tavi Ursulescu considera rusinos faptul ca Festivalul de la Mamaia se desfasoara tot la Teatrul de vara, sub cerul liber, la cheremul vremii: "A existat, la un moment dat, o copertina, dar, cum a fost prost construita, s-a degradat rapid, ramanand doar scheletul metalic. Am crezut ca, intre timp, s-a mai schimbat ceva, dar cand am coborat, in urma cu cativa ani, in culisele din subsol nu mi-a venit sa cred: aceleasi cabine cu cateva scaune schioape, aflate langa WC-urile care emana un patrunzator miros de urina. Din acest motiv, in urma cu cativa ani, Luminita Anghel a avut curajul sa declare ca ea nu mai participa la manifestare din cauza lipsei de igiena". Ce parere are despre viitorul Festivalului de la Mamaia?: "Tinerii nu vor fi niciodata atrasi de un festival care nu e al lor. Pentru dance sunt festivaluri gratuite, in aer liber, rockul isi aduna fanii neconditionat in alte spatii. Alterand substanta muzicala a festivalului, organizatorii l-au condamnat la moarte lenta: nu se mai lanseaza voci!"

"Festivalul se transmitea la TVR, prin releu, si a avut loc o interferenta, exact cand Ceausescu tinea unul din celebrele lui discursuri de la Neptun. Asa ca, in timp ce tovarasul vorbea, am aparut pe sticla, prezentand festivalul."
Octavian Ursulescu
prezentator

FARA TANDEM PE SCENA

Nu multi stiu, dar lui Tavi nu i-a placut niciodata sa prezinte in doi: "Am prezentat de doua ori cu Alina Chivulescu, o fata foarte isteata si profesionista si o data cu Irina Radu, cea care din prezentatoare de stiri avea sa devina director la Canalul TVR1. Scriam textele in cursul diminetii (aveam masina de scris cu mine, la hotel), lor le dadeam cate o copie si pe urma repetam de cateva ori. Marturisesc insa ca nu agreez prezentarea in tandem, ma incorseteaza. Nu suport sa astept ca partenera sa-si citeasca textul, imi vine mereu sa intervin".

PENTRU DOAR DOUA INVITATII, STATEA GRATIS LA REX

Pana in 1989, erau platiti atat tinerii participanti la Concursul de Interpretare, cat si la cel de Creatie. De fapt, erau contabilizate toate aparitiile: daca luau un premiu si apareau si in Gala, primeau mai mult. Erau altfel lucrurile atunci. Inainte de festival, se organizau concerte in avanpremiera cu tinerii participanti, care se familiarizau cu scena, iar publicul incepea sa-i cunoasca. Fireste, erau platiti, chiar daca erau niste anonimi. Peste ani, capitalismul a facut ca toata lumea sa faca mai degraba munca voluntara la Mamaia. Tavi nu-si mai aminteste cu cat a fost retribuit, cert este ca de cateva ori si-a facut damblaua, dupa cum singur avea sa recunoasca, si sa stea la Hotelul Rex (International): "Problema nu era sa poti plati, ci sa ti se permita, ca roman, sa te cazezi acolo. Aveam o cunostinta, o doamna, la conducerea statiunii Mamaia, ii duceam doua invitatii la festival (simplu gest de curtoazie) si aceasta facea demersurile necesare. M-am rasfatat macar cu atat!".

I-A PUS PILE LUI TURCASIU

Prezentatorul recunoaste ca ar fi putut lesne pune o pila unor interpreti: "Doar o data am facut-o. Ma enerva ca erau premiati tot felul de solisti care nu puteau avea viitor din cauza lipsei de carisma. La o editie am remarcat-o pe Anca Turcasiu, cred ca avea doar vreo 16 ani. Imi amintesc ca era pazita cu strasnicie de parinti. Am pus o vorba sa ia un premiu special. Cand i-am marturisit Ancai, s-a suparat foarte tare pe mine!". Iar Mihai Constantinescu a ajutat-o pe Adela Popescu, actualmente actrita de telenovele, sa ajunga cantareata".
×
Subiecte în articol: festival tavi editie de colectie