x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Prima biserica

Prima biserica

de Anca Alexe    |    Loreta Popa    |    01 Aug 2005   •   00:00
Prima biserica

Langa ruinele Cetatii antice Efes se afla si cele ale Bisericii Fecioara Maria. In apropiere, pe un munte, se afla si casa in care Sfanta Fecioara si-a trait ultimii ani din viata.

Se stie faptul ca Maica Domnului a trait multi ani la Efes, fiind data de Mantuitor in grija Sfantului Ioan. Biserica Fecioara Maria avea 260 de metri lungime si 30 de metri latime. Este cunoscuta si sub numele de Biserica Sinodului, intrucat aici a avut loc Sinodul al III-lea ecumenic de la Efes (431) care a condamnat erezia lui Nestorie.

ISTORIC. Inca din timpul vietii pamantesti a Fecioarei Maria, Apostolii Ioan si Pavel au inaltat in cinstea ei prima biserica crestina din localitatea Efes. Lacasul de cult, astazi in paragina, era construit in stil clasic si sustinut de coloane de marmura, recunoscut ca biserica in anul 313, pe vremea imparatului Constantin cel Mare, care a dat libertate de cult crestinilor. Biserica Fecioara Maria din Efes reprezinta etapa Bisericii primare. Cand a fost Mantuitorul pe Cruce, n-a lasat fara ingrijire pe mama lui. I-a spus Sfantului Ioan Evanghelistul: "Fiule, iata maica ta!". Iar ei i-a zis: "Maica, iata fiul tau!". Spune Sfantul Ioan Gura de Aur: "Prin aceste cuvinte ale Mantuitorului de pe cruce, ne-a facut pe toti fii ai Maicii Domnului". Toti crestinii de pe fata pamantului suntem fiii ei, pentru ca ne-a lasat in ocrotirea Maicii Domnului. Si a luat-o ucenicul cu sine pe Maica lui, iar aceasta a mai trait cam 15 ani dupa Invierea Mantuitorului si Inaltarea Sa la cer.

SFANTA CASA. Apostolul Ioan si-a dat seama ca Ierusalimul nu este un loc sigur pentru crestini si nici pentru Maica Domnului. Fiindca trebuia sa propovaduiasca credinta crestina in Asia Mica, Ioan a plecat, a luat-o cu el pe Sfanta Fecioara si a cautat un loc retras si nestiut de lume, pe un munte de langa Efes. Pe varful muntelui, langa un izvor, intre ruinele unei biserici din apropiere de Efes, se afla mormantul Sfantului Ioan. La 2 km, drumul se bifurca si trece printr-o padure aflata pe coastele Muntelui Coressos, unde se afla si acum casa in care a adormit Sfanta Fecioara. Multi ani, nimeni nu a stiut despre acest loc, pana cand o calugarita paralizata, o vizionara, a descris dupa un vis amplasamentul casei. Dupa descrierea pe care a facut-o calugarita Catherine Emmerich, cercetatorii au descoperit, in 1891, ruinele unei cladiri corespunzand semnalmentelor. In 1950, casa a fost restaurata. Construita ca o capela in forma de cruce, cu cupola, ea surprinde si emotioneaza prin simplitate. Aici deopotriva crestini si musulmani o adora in egala masura pe Sfanta Maria.

Chiar Papa Ioan Paul al II-lea a venit aici la 30 noiembrie 1979, a celebrat o slujba si a declarat Casa Sfintei Maria loc de pelerinaj. De atunci, numarul pelerinilor a crescut mereu, multi fiind atrasi si de cele trei izvoare, despre care se spune ca au proprietati mirifice.

MORMANTUL MARELUI APOSTOL

In fata altarului fostei Biserici Sf. Ioan Evanghelistul se afla si mormantul acestui mare apostol si evanghelist. Biserica Sfantul Evanghelist Ioan din Efes a fost construita de imparatul Iustinian (527-565) pe locul unei biserici mai vechi in care se afla mormantul Sf. Ioan Evanghelistul. A fost un foarte important loc de pelerinaj al crestinatatii. In fata altarului se afla, nederanjat, mormantul Sf. Ioan, acoperit cu o placa de marmura cu patru coloane, tot de marmura, pe colturi.

SCURT ISTORIC AL CETATII EFES

Pe coasta de sud a Turciei, Efesul este cel mai atragator punct prin ruinele romane. Originea numelui acestui oras nu se cunoaste exact. Slabit de invazii, orasul s-a predat fara rezistenta lui Alexandru cel Mare. Dupa moartea acestuia, intra sub tutela urmasului sau, Lysimak. Trecut apoi sub dominatia romana, devine capitala tinutului sub Augustus. Distrus si ars in 262 d. Hr., de goti, Efesul nu-si va mai recuceri niciodata stralucirea.

SFANTUL IOAN, CEL MAI TANAR DIN CEATA SFINTILOR APOSTOLI

Sfantul Ioan era din Betsaida Galileii, fiu al lui Zevedei, un pescar. Ioan a fost, mai intai, ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul si invatase de la acesta sa creada in Iisus, ca el este Mielul lui Dumnezeu, si cunoscandu-L pe Iisus impreuna cu Andrei l-au urmat pe Domnul. Sfantul Ioan Evanghelistul a fost insa unul dintre cei 12 Apostoli alesi de Iisus si cel mai tanar din ceata lor, Biserica arata ca el a trait pana aproape de anul 100. Cand era rastignit pe Cruce, Domnul i-a incredintat-o pe Maica Sa, iar dupa Inaltarea la Cer, Ioan a fost unul dintre stalpii Bisericii lui Hristos, impreuna cu Sfantul Petru. Din porunca lui Domitian, "Apostolul dragostei" a fost surghiunit in Insula Patmos, unde a vietuit si a scris Evanghelia sa, cele 3 Epistole si cartea Apocalipsei. Sfantul Ioan s-a intors la Efes si, asezand episcopi si preoti, i-a invatat sa pazeasca tainele primite si sa aduca pe oameni la Hristos. Sfantul Ioan a murit in pace, la Efes, in al treilea an al imparatiei lui Traian.
×