x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Primul rege

08 Mai 2005   •   00:00

INCEPUTUL
Monitorul Oficial al Romaniei anunta, in numarul 32 din 1866, abdicarea lui Cuza. Incepea o noua era in viata politica. Romania avea nevoie de un nou voievod.

  • de ANA-MARIA LUCA

  • Domnul comun al principatelor fusese inlaturat. Dar elitele politice ale vremii nu voiau ca o data cu abdicarea lui Cuza sa se destrame si unitatea Principatelor Romane. Asa ca au gasit solutia unui principe strain care sa conduca si Moldova, si Valahia. Zis si facut.

    In numerele urmatoare din Monitor apare expunerea Locotenentei Domnesti catre Corpurile Legiuitoare intrunite si proclamarea ca domn al Principatelor a Comitelui de Flandra, Filip-Eugeniu-Ferdinand-Maria-Clement-Balduin-Leopold-Georges, sub numele de Filip I.

    La 20 februarie, puterile garante sunt instiintate de catre ministrul de Externe de decizia Corpurilor Legiuitoare. Conflictul de la 17 martie dintre Guvern si Adunarea Electiva duce la dizolvarea ei si convocarea colegiului electoral.

    In numarul 71 al Monitorului apare jurnalul Consiliului Ministrilor, unde este recomandat drept principe pentru romani Carol I pentru personalitatea sa extraordinara.

    In numarul 88, o telegrama a agentului roman la Paris, Balacescu, anunta ca Principele Carol I a primit coroana ce i s-a oferit de catre romani.

    Conferinta de la Paris a Puterilor, la 2 mai, lasa in grija Adunarii decizia unitatii principatelor Moldovei si Valahiei. Corpurile Legiuitoare adunate aproba noul principe comun.

    PRINCIPELE, LA BUCURESTI. La 10 Mai, "Inaltimea Sa Principele Carol I, Domnitorul Romaniei, a facut intrarea solemna in capitala Bucuresci.

    Pe la 2 ore dupa amiadi salve de artilerie anuntara sosirea Mariei sale la rondul de la sosea, unde, in sunetul musicilor si al celor mai entuziaste strigari de ura, fu primit de inalta Locotenenta Domnesca, de DD. Ministrii si de D. Primar al capitalei, care infatisa Domnitorului paine si sarea, simbol al ospitalitatei si al abondintei", descria Monitorul Oficial, numarul 102, sosirea noului principe.

    "Jur a fi credincios legilor tarei, de a padi religiunea Romaniei precum si integritatea teritoriului ei, si de a domni ca Domn constitutional", a rostit Carol I pe estrada Tronului. Incepea atunci cea mai lunga domnie a unui principe in Moldova si Valahia: 48 de ani.

    "Puind piciorul pe acest pamant sacru am si devenit Roman. Eu va aduc o inima leala, cugetari drepte, o vointa tare de a face binele, un devotament fara margini catre noua mea patrie si acel neinvins respect catre lege, pe care l’am cules in esemplul alor mei" - Carol I, 10 mai 1866

    REGATUL ROMAN

    Anul 1881. Numarul 60 al Monitorului publica in doua pagini proclamatia regatului Romaniei. "Romania ia titlul de regat. Domnul ei, Carol I, ia, pentru Sine si mostenitorii Sei, titlul de Rege al Romaniei. Art. II Mostenitorul Tronului va purta titlul de principe regal". Senatorii si deputatii au exclamat atunci "Traiasca Regele, Traiasca Regina!", iar Domnul a raspuns: "Fie ca primul rege al Romaniei sa se bucure de aceeasi iubire ca cel care pana asta-di a fost si remane Domnul ei; caci pentru Mine, dragostea acestui nobil si viteaz popor, carui am dat inima si sufletul Meu, este mai scumpa si mai pretiosa de cat tote maririle cari incongioara coroana".

    PRINCIPELE STRAIN

    Cand a primit tronul Principatelor Romane ca sa le uneasca sub domnia lui, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen avea 27 de ani. Carol s-a nascut la Sigmaringen, la 7/20 aprilie 1839, si a fost al doilea fiu al Principelui Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen. In 1866, dupa ce Contele Filip de Flandra a refuzat tronul Principatelor Unite, Ion C. Bratianu a plecat in Germania pentru a-i propune tronul Principelui Carol. Dupa o calatorie incognito plina de peripetii, cu trenul, Carol a ajuns la Bazias, unde s-a imbarcat pe un vapor dunarean. Avea un pasaport fals si era deghizat ca om de afaceri, pentru ca intre Germania si Austria exista la acea data o stare conflictuala.

    DOMNIA LUI CAROL I

    In 1869, Domnitorul Carol s-a casatorit cu Elisabeta de Wied. Au avut un singur copil, o fiica, in 1871. Maria, prima principesa romana din Dinastia de Hohenzollern, a murit de scarlatina la varsta de 3 ani. Primii ani ai domniei nu au fost prea usori pentru Carol. Domnitorul s-a adaptat greu la viata politica a Principatelor Unite. Dar a condus armatele ruso-romane in timpul razboiului pentru independenta. In timpul domniei lui, la 10 mai 1877, Romania si-a proclamat independenta.
    ×
    Subiecte în articol: carol editie de colectie principatelor