x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie "Printesa rosie"

"Printesa rosie"

de Lavinia Betea    |    20 Feb 2006   •   00:00
"Printesa rosie"
VEDETA FILMULUI ROMANESC
Amandoua fiicele lui Dej au fost vrajite de lumea artei. Cata vreme tatal s-a aflat la putere, fata cea mare, Lica Gheorghiu, a trait ca o vedeta hollywoodiana.

Inainte de a se inrola in partid, Gheorghe Gheorghiu se casatorise cu Maria Alexe, fiica unui sifonar din Galati. Curand i s-au nascut si doua fiice - Vasilica (Lica) in 1928 si Constantina (Tanti) in 1931. Din cauza propagandei comuniste, tatal a fost mutat disciplinar in orasul Dej, motiv care o determina pe sotia sa sa-l paraseasca in favoarea unui jandarm.

CENUSARESELE. Parasite de ambii parinti, fetitele au fost crescute de bunici. Din cauza ca erau "fete de puscarias comunist", singura scoala din oras care le-a primit a fost scoala evreiasca.

Schimbarea intrarii in lumea Capitalei in calitate de fiice ale conducatorului partidului comunist va fi fost pentru ele, probabil, un soc mai mare decat maritisul bietei Cenusarese. Lica si Tanti s-au pomenit peste noapte in feeria unei existente unde oricare dintre oamenii cu care veneau in contact cautau sa le castige simpatia prin linguseli si laude exagerate, invitatii si daruri.

Elvira Godeanu, o veritabila stea a teatrului romanesc despre care se zvoneste ca a avut o lunga si discreta legatura cu Gheorghiu-Dej

In spiritul epocii, Gheorghiu-Dej le-a trimis la studii la Moscova. Mai ascultatoare, Tanti si-a finalizat studiile de inginera. Lica insa n-a vrut sa suporte frigul rusesc si restrictiile sovietice de studenta "la economie" dupa ce gustase succesul de stea a high-life-ului bucurestean.

MIRAJUL ARTEI. Amandoua fetele ii vor pricinui tatalui multe necazuri prin intrarea in cercurile artistice. Tanti se va casatori cu Cezar Grigoriu, unul dintre componentii celebrului in epoca "Trio Grigoriu". Hartuiti de supravegherea si "combinatiile" Securitatii, vor divorta, Tanti recasatorindu-se cu actorul Stamate Popescu.

Lica va deveni ea insasi actrita. Daca regizorul Liviu Ciulei a pregatit-o de zborul spre inaltul succesului, cariera ulterioara a fiicei lui Dej se intersecteaza cu mai toate numele de referinta ale epocii. Regizori, actori, critici, toti ii cauta tovarasia si ii lauda… talentul! Se vor intrece, dupa moartea lui Dej, in a denigra, cu aceeasi arta, obiectul fostelor elogii. De altfel, dupa 1965, productiile in care jucase Lica Gheorghiu vor fi scoase din circuitul public. Desi filmele nu le facuse doar fiica lui Dej, iar partenerii ei de rol au fost de la George Vraca si Stefan Ciubotarasu la Iurie Darie si Gheorghe Dinica. Extravagantele vedetelor americane erau copiate de Lica Gheorghiu si pe malurile Dambovitei. Atata doar ca "vedeta Romaniei" reprezenta o exceptie absoluta in tara, iar platile luxului nu se faceau din castigurile ei, ci prin intermediul gospodariei de partid. Croaziere de lux, vacante la Paris, vizite la marile case de moda ale lumii, stilisti, coafeze si croitori personali, bijuterii scumpe, "imprumuturi" ale obiectelor de patrimoniu din muzee, vile si masini de marca - nimeni din Romania acelei vremi nu-si putea ingadui asemenea lucruri. Datorita acestei insule a paradisului care era existenta sa materiala intr-o lume ce se voia a egalitatii sociale, a fost supranumita "Printesa rosie".

Pana la comanda "Motor!" la imaginea Licai Gheorghiu trudeau multi specialisti

SOTI SI AMANTI. Sotii sunt doi. Cu Marcel Popescu, prezentat se pare de Emil Bodnaras, cu recomandarea de ginere potrivit pentru Dej, a avut trei copii - Sanda, Gheorghe si Mandra. Cel de-al doilea sot, Gheorghe Radoi, fusese la inceputul casatoriei director la "Steagul Rosu" din Brasov. Despre aventurile amoroase ale Licai Gheorghiu au lasat multe declaratii "scribii" Securitatii cu ocazia cercetarilor ordonate de Ceausescu pentru a dezvalui "ilegalitatile" comise de predecesor. Reiese din ele si o istorie terifianta, nedeplin elucidata nici in prezent. In vara lui 1958, maritata fiind cu primul ei sot, Lica Gheorghiu l-a cunoscut pe doctorul Gheorghe Placinteanu. Acesta va fi marea iubire a vietii sale, de fotografia caruia nu s-a despartit nici inainte de moarte. Desi barbatul iubit decedase in chiar anii ei de glorie si din cauza legaturii cu ea. In 1959, Placinteanu a fost obiectivul unei inscenari care va conduce la condamnarea sa pentru "complicitate la specula". 120 de perechi de ciorapi (marfa de import!) fusesera traficati de catre un coleg al doctorului in prezenta sa. Imbolnavindu-se in timpul detentiei, doctorul a decedat in penitenciarul din Ramnicu-Sarat.

Dupa moartea lui Dej, admiratorii si prietenii au parasit-o cu aceeasi graba cu care se-mbulzisera primprejur. In 1968, Ceausescu a declansat o operatiune speciala, numita in dosarele Securitatii "imbogatirea". Lica Gheorghiu a fost obligata sa paraseasca imensa vila pe care o locuia si sa-si justifice bijuteriile si alte bunuri. A murit in 1987 de cancer, dupa o lunga suferinta, in Spitalul Elias. Vaduvia sotului ei s-a incheiat repede cu ajutorul coafezei fostei neveste. O chema tot Lica.

"CALCAIUL LUI AHILE"


Lica Gheorghiu era cunoscuta din rapoartele diplomatilor straini ca fiind "calcaiul lui Ahile" pentru Dej, care n-a putut sa reziste dorintelor si capriciilor sale. Datorita acestei slabiciuni, se spune ca au fost construite si Studiourile Buftea. Cu "Lupeni 29" unde detine principalul rol feminin, a primit consacrarea deplina. La primul festival al filmului romanesc de la Mamaia (1964), fiica lui Dej a impartit premiul de interpretare feminina cu Irina Petrescu. In acelasi an, la festivalul international de film de la Moscova, filmul a obtinut doua distinctii.

LA MOARTEA LICAI GHEORGHIU


Doamna Mandra Gheorghiu, fiica mai mica a Licai Gheorghiu, povesteste despre moartea mamei sale: "A murit in ’87 si a fost depusa la Manastirea Casin. A trebuit s-o tinem patru zile, pentru ca asta a cerut lumea. Primesc un telefon la un moment dat si ma intreaba cineva «cand o aduceti la noi?». E, si cat eram eu de suparata... mi s-a parut asa! «La dvs. unde?, zic. Vorbiti din lumea asta sau din lumea cealalta?» Zice: «Nu, la noi la Sfanta Vineri». Si zic: "Pai, o sa fie inmormantarea pe 19 martie». Tot in 19 murise bunicul. Nu va spun ca au trimis astia o masina de a plecat in tromba, sa nu fie convoi, ca nu se suporta ideea asta. In momentul in care au introdus-o pe mama in groapa a inceput o... A fost un aranjament al ceferistilor ca pe acolo, pe la Cimitirul Sfanta Vineri, trec liniile ferate. Toate locomotivele au inceput sa suiere. M-a bufnit un plans si mi-am adus aminte ca fac asa pentru ca fusese bunicul ceferist. Si-au dat drumul la sirene sa sune in semn ca sunt alaturi de familia noastra. Foarte impresionant."

AMINTIRI DE FAMILIE


Lica Gheorghiu a avut trei copii: Sanda (economista, decedata in 2005), Gheorghe (inginer, decedat in 2005, fost coleg de banca al politologului Vladimir Tismaneanu in ciclul primar) si Mandra (notar public). Despre trecutul familiei, stranepoata lui Dej, Ioana Gheorghiu, licentiata in drept, marturiseste urmatoarele: "Am terminat liceul in 1991. N-am invatat nimic la scoala despre strabunicul meu. As vrea sa vizionez filmele in care a jucat bunica mea, dar nu stiu unde sunt. Pe ea mi-o amintesc ca pe-o bunica oarecare - buna, iubitoare si grijulie cu nepotii".
×