x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Profetii ratate

Profetii ratate

06 Feb 2005   •   00:00

MINCIUNI SI NEBUNIE
Savantii nu au ajuns inca la un consens privind Inceputul, insa numerosi falsi profeti ne-au descris clar Sfarsitul. Iata o scurta trecere in revista.
LORETA POPA

Cometa Halley a fost o constanta a vietii lui Mark Twain, care s-a nascut si a murit o data cu ea

Apostolii lui Iisus sustineau ca Sfarsitul lumii va veni la "1.000 de ani dupa nasterea lui Hristos", cu alte cuvinte, la 31 decembrie 999.

Calugarul si matematicianul german Michael Stifel a oferit ca sigura data de 18 octombrie 1533 pentru Sfarsitul lumii. Cand acesta nu a avut loc, Stifel a fost nevoit sa suporte consecintele profetiei lui.

William Whiston, preot si matematician englez, a anuntat ca Sfarsitul lumii va avea loc la 13 octombrie 1736, cand Londra va fi inundata. Sute de persoane inspaimantate s-au urcat pe colinele mai rasarite din zona capitalei Marii Britanii incercand sa evite aluviunea prezisa. Desi Sfarsitul nu a avut loc, preotul a scapat nevatamat.

OSPICIU. Mai rau s-au sfarsit lucrurile pentru soldatul William Bell. Londra a fost zguduita la 8 februarie 1761 de un cutremur. La o luna, seismul s-a repetat, iar William a concluzionat ca o a treia si definitiva unda seismica va distruge lumea intreaga la 5 aprilie. Cum catastrofa nu a avut loc, William Bell s-a trezit inchis intr-un ospiciu din Bedlam. In 1814, englezoaica Joanna Southcott facea publica stirea conform careia la 19 octombrie urma sa-l nasca pe Shiloh, cel de-al doilea Mesia, si ca atunci lumea va disparea. Soarta a facut insa ca ea sa moara pe 29 octombrie, acelasi an, la zece zile de la profetia ratata. In 1843, William Miller a anuntat ca Sfarsitul lumii se va produce in 3 aprilie sau 7 iulie 1843 ori in 22 octombrie 1844. Un american din 85 a cazut prada isteriei provocate de Miller. Realizand ca ultima data mentionata a trecut fara ca fatalitatea sa se produca, grupul de prozeliti ai profetului a dat nastere Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.

CURENT MAGNETIC. Alberto Porta, rezident in San Francisco, a prevazut ca la 17 decembrie 1919 conjunctia a sase planete va da nastere unui curent magnetic ce va strapunge Soarele, provocand o uriasa explozie in urma careia Pamantul va fi distrus. Teroarea a pus stapanire pe toti locuitorii planetei. Reverendul Charles Long din Pasadena anunta ca la 21 septembrie 1945, ora 17:33, Terra se va evapora, iar omenirea se va transforma in ectoplasma. Prozelitii sai au incetat sa mai manance, sa bea si sa doarma cu o saptamana inainte de data prevazuta de Long.

CREDINTA STRAVECHE. In data de 18 mai a anului 1954, pe Colosseum au aparut crapaturi. Potrivit unei credinte stravechi, Roma si intreaga lume erau in siguranta atat timp cat Colosseumul (foto) ramane in picioare. Vazand crapaturile, unii au tras nefericita concluzie ca lumea se va sfarsi in 24 mai. Mii de pelerini au invadat piata San Pietro cerand Papei sa-i absolve de pacate. Pediatrul Elio Bianco a afirmat ca lumea va fi distrusa la 14 iulie 1960, la ora 13 si 45 de minute, de o arma secreta americana. Cu ajutorul a 45 de adepti, el a construit o arca destul de incapatoare, cu 15 camere, pe varful Monte Bianco. Leland Jensen si Charles Gaines, liderii unei mici secte religioase, au anuntat ca la 29 aprilie 1980 va incepe cel de-al treilea razboi mondial. Calculele lor se bazau pe Cartea Revelatiei si dimensiunile piramidei lui Keops. Data a fost apoi mutata in 7 mai, adeptii celor doi asteptand Sfarsitul lumii adapostiti in buncarele special construite. isterie. In 1997, 38 de membri ai sectei californiene Poarta Cerului, a profetului Marshall Applewhite, au recurs la o sinucidere colectiva la ferma Santa Fe, pentru ca spiritele lor eliberate sa poata urca la bordul navei extraterestre care ii astepta ascunsa in spatele cometei Hale-Bopp. In 1998, reviste prestigioase au anuntat ca Terra ar putea trece printr-un cataclism ca urmare a impactului cu un asteroid avand o lungime de 1,5 km. Impactul nu s-a produs, spaima insa a ramas.

ESEC. Designerul spaniol Paco Rabanne anunta in 1999 ca Parisul si mai multe localitati franceze vor fi distruse de caderea statiei spatiale MIR. El a afirmat ca profetiile sale sunt inspirate de cele ale lui Nostradamus si chiar a plecat din Paris in Bretania, pentru a se adaposti. Profetia sa neimplinindu-se, a jurat ca nu va mai incerca niciodata sa prevada viitorul. In iulie 1999, Brookhaven National Laboratories, unul dintre principalele institute de cercetare americane, a anuntat avaria unui accelerator relativ de ioni grei din Long Island. Acceleratorul a fost imediat inchis pentru o ancheta, deoarece a existat temerea ca ar fi putut crea o gaura neagra.

TEMUTA COMETA HALLEY
In 1910, trecerea celebrei comete Halley a iscat panica, alimentata si de afirmatiile unor astronomi, printre care francezul Camille Flammarion. El a sustinut ideea ca Terra ar fi putut fi traversata de portiuni din coada cometei care, spunea el, ar contine gaze otravitoare. Alti astronomi au incercat sa explice ca in coada cometei materia este atat de rarefiata, incat nu poate avea nici un efect asupra populatiei. Oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a-si cumpara cantitati impresionante de masti de gaze si butelii de oxigen. De atunci, cometa a tot trecut cu succes pe langa Pamant si tot fara sa-l atinga.

SECTA LUI MARIAN KEECH
Ray Hyman, psiholog la Universitatea Oregon in anii ’50, relata cum trei colegi ai sai au reusit, condusi de Leon Festinger, s-au infiltrat in secta lui Marian Keech, care sustinea ca extraterestrii i-au spus despre Sfarsitul lumii, si ca atat ea, cat si adeptii ei vor fi salvati de o naveta spatiala. Miezul noptii din ziua anuntata pentru distrugere trece fara ca nimic sa se intample, iar resemnarii i-a urmat disperarea adeptilor sectei. Spre dimineata doamna Keech a primit un nou mesaj. Se raspandise atata lumina in lume prin credinta membrilor sectei incat catastrofa nu s-a mai produs.

SECTA DAVIDIENILOR
In Biblie si-a gasit David Koresh argumente pentru a-i convinge pe discipolii sai sa-l urmeze, aruncandu-se in flacari, in Waco, pe 19 aprilie 1993. David Koresh, seful Sectei milenariste a Davidienilor, si enoriasii sai (printre care se numarau 19 copii), s-au refugiat intr-o fabrica dezafectata din acea zona. Autoritatile se temeau de o sinucidere in masa, deoarece, potrivit lui Koresh, Imparatia lui Dumnezeu nu se va instala pe Pamant decat dupa sacrificarea a 200 de milioane de martiri, inclusiv el si enoriasii sai. Dupa un asediu de o luna, 81 de persoane au fost impinse spre moarte in incendiul care a cuprins fabrica.
×
Subiecte în articol: editie de colectie sfarsitul