x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Puloverele revolutiei

Puloverele revolutiei

de Florin Mihai    |    22 Ian 2007   •   00:00
Puloverele revolutiei

Revolutionarii prezenti in studiourile televiziunii in 1989 purtau pulovere. Toti cei veniti la TVR erau imbracati asemanator, iar nota comuna o reprezenta puloverul garnisit, ce-i drept, cu brasarda tricolora pe bratul stang.

Rosul baricadelor

Revolutionarii prezenti in studiourile televiziunii in 1989 purtau pulovere. Toti cei veniti la TVR erau imbracati asemanator, iar nota comuna o reprezenta puloverul garnisit, ce-i drept, cu brasarda tricolora pe bratul stang.

Un studio aglomerat. Incepand cu 21 decembrie, studioul patru a adapostit numerosi "revolutionari", cei mai cunoscuti dintre ei fiind acum Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Petre Roman, Ion Iliescu, Alexandru Barladeanu etc. Fiecare se imbracase la repezeala, dupa cum o recunostea din proprie experienta actorul Ion Caramitru: "Am mers acasa, m-am dezbracat, am luat un trening si o pereche de tenisi si am iesit, si din acel moment n-am mai revenit acasa decat dupa cateva zile". La televizor insa a aparut imbracat ceva mai decent, in pulover. Un alt participant fervent la acele momente istorice - poetul Mircea Dinescu - se remarca prin entuziasmul manifestat. Teodor Brates, cel care "conducea ostilitatile" in studourile TVR, relateaza in cartea "Trilogia Revolutiei romane in direct" primele impresii de atunci: "Doua persoane pareau ca doresc sa se adreseze populatiei: Ion Caramitru, binecunoscut noua, tuturor, si un tanar in pulover, foarte agitat, care ridica tot timpul un carnet burdusit cu multe hartii. Am intrebat cine e? Mi s-a raspuns : Mircea Dinescu".

Petre Roman. In jurul garderobei fostului prim-ministru s-au lansat numeroase zvonuri. Puloverele pe care acesta le-a purtat au devenit de-acum celebre. Puloverul rosu s-a transformat dupa intrarea in politica in simbolul participarii la evenimentele din ’89, dar si al apropierii politicianului de "simplii cetateni". Unul dintre fiefurile politice ale lui Petre Roman era chiar fabrica Apaca, unde avea numeroase admiratoare. Succesul a starnit invidia opozantilor, numeroase pamflete fiindu-i dedicate in epoca. La toate provocarile, Roman a raspuns intr-un interviu acordat Elenei Stefoi:

"Circula ideea ca Roman are succes la doamne si domnisoare in proportie de masa si cine stie ce se intampla daca-si valorifica intelectual acest succes. Erau lucruri peste care mi s-a parut ca pot trece, nu era ceva care sa creeze in opinia publica stari de revolta. Insa episodul cu fetele de la Apaca este unul semnificativ. Eu sunt admirator al femeii, oricand pot sa argumentez pe tema asta, si o fac cu tot dragul". Politicianul Roman a ramas atasat peste ani hainelor de la Revolutie. Campania electorala pentru alegerile din anul 2004 l-a gasit pe Roman tot in puloverul rosu, dupa cum se putea vedea din numeroasele bannere ce impanzisera orasele tarii.

Din culise. "Armata e cu noi!" a fost una din lozincile preferate ale manifestantilor. Generalii de armata s-au perindat si ei prin sediul din Dorobanti, uniformele lor avand un efect important asupra populatiei. Se parea ca ordinea era restabilita, de data asta in favoarea Revolutiei. Nu toti insa erau "echipati" corespunzator. Se pare ca generalul Stefan Guse a venit in televiziune imbracat civil si s-a schimbat cu hainele cazone chiar acolo. Generalul Atanasie Victor Stanculescu a adus modificari tinutei sale punandu-si piciorul in gips.
"Erau lucruri peste care pot trece, nu era ceva care sa creeze in opinia publica revolta. Insa episodul cu fetele de la Apaca este unul semnificativ. Eu sunt admirator al femeii, oricand pot sa argumentez pe tema asta"
  • Petre Roman
  • Voican, civilul cu tinuta cazona

    O figura aparte printre revolutionarii din 1989 a facut Gelu Voican Voiculescu. Spre diferenta de ceilalti, el a purtat mai tot timpul "tinuta militara". In timpul evenimentelor de la sediul televiziunii, Voican Voiculescu a stat alaturi de Ion Iliescu.

    Numeroase voci l-au comparat din aceasta cauza cu un adevarat bodyguard. Multora le era necunoscut, desi in timpul Revolutiei a avut un rol important, participand chiar si la procesul, executia si inmormantarea Ceausestilor. "Cel in pulover de lana s-a asezat in fata camerei de luat vederi si a rostit un discurs dupa notite. Se referea la fuga dictatorului si la eliberarea tarii. Cel care vorbea sta jos, iar eu, generalul Voinea si civilul cu barba alba si camasa kaki cu model gen militar stateam in picioare", isi aminteste Liviu Viorel Craciun. Gelu Voican Voiculescu a fost unul dintre putinii civili care au avut permisiunea de a detine arme de foc. Era nedespartit de pistolul sau mitraliera. Imaginea sa trimitea cu gandul mai degraba la revolutionarii din America Latina, decat la purtatorii de pulovere din studiourile TVR.

    ×
    Subiecte în articol: roman editie de colectie