x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Rebelii

de Loreta Popa    |    13 Mar 2006   •   00:00
Rebelii
HOLOGRAF
Nu sunt si nu au fost rebeli fara cauza. A lor se numeste rock...

In structura actuala a Holografului nu exista nici unul dintre membrii initiali. "Pentru ca eu eram coleg de Casa de cultura cu viitoarea formatie Holograf, spune Mugurel Vrabete, am asistat la inceputurile ei. Anii ’80, cu toate privatiunile, au fost cea mai frumoasa perioada. Aveam doua spectacole pe zi, 500 de spectacole in 365 de zile. Trei luni eram la Costinesti, aveam o activitate sustinuta. Banii castigati atunci ar parea ridicoli astazi. Dar dorinta de a face ceea ce-ti place, ceva care nu este ingradit intr-un fel sau altul, era totul pentru noi. Parul lung nu deranja pe nimeni pana nu aparea intr-o treaba oficiala. Tot ceea ce nu ajungea la urechile sefilor era permis. In ’89 am fost in Coreea de Nord, iar din 150 de oameni doar 50 erau artisti, restul activisti. Inainte de a pleca am avut niste vizionari. Nicolae Constantin, seful propagandei CC , a reactionat rau cand ne-a vazut: «Exista asa ceva in Romania? E permis»? Noi nu ne-am dus cum cantam noi, cu bratari si cu tinte sau strampi. Indiferent de pornirea lui, programul era deja facut, nu a putut sa ne scoata. A spus ca pana in ziua plecarii sa fim tunsi si barbieriti. Ne-am dus la ministrul Tineretului de atunci, prim-secretar al UTC, si i-am spus ce se intampla. Mergeam la festival, o saptamana sau doua, gratis, de dragul excursiei, dar dupa aceea aveam concerte si trebuia sa ne vindem spectacolele, afisele. Daca apaream tunsi, nu mai venea nimeni. Era imaginea noastra. Culmea e ca acel ministru ne-a spus: «Nu va tundeti. Voi nu faceti parte din structurile UTC sau ale partidului, el nu va este sef. Vedeti-va de treaba». Dupa spectacol, alti tovarasei mai mici ne tot inghionteau: «Iesiti pe scena sa vada aia ca avem si noi de-astia cu plete». Am fost grijulii cu ceea ce faceam."

GUST AMAR. "Am cantat la Ramnicu Sarat si dupa spectacol ne-am dus la hotel, nu stiu daca mai exista azi. Un hotel vechi, friguros, neincalzit, fara apa calda, mobilier din 1940, descleiat. Incercand sa ne dregem, oricum nu aveai unde sa iesi seara, plecam dupa noi cu o bucatarie de campanie. Puteai sa ai bani, dar nu aveai unde sa-i cheltuiesti. Am incercat sa injghebam o cina si sa incalzim apa sa ne si spalam. Atunci am avut parte de un moment amar, s-a luat si curentul. Am ramas fara curent intr-un hotel neincalzit. A fost una dintre noptile cele mai urate din istoria turneelor noastre. Am mai ramas pe camp, am mai facut pene de masina, accidentul acesta de curand. Dar astea fac parte din viata."

MAI CANTA HOLOGRAF ROCK... "Acum lucram la un nou disc si vine faza in care spunem: Nu am putea s-o mai «strambam» un pic asa, spre rock. La orice post de radio, daca se aude un sunet de chitara fortata, e clar ca a intrat cu o vorba de-a unui DJ, altfel piesa nu intra pe post. Daca nu este orchestrata cum trebuie, daca o chitara fortata sparge sonoritatea obisnuita, piesa nu mai e buna. Puteti scrie cu litere mari ca cenzorii rockului in Romania sunt radiourile". Holograf a inteles ca adevarata muzica nu tine cont de varsta, moda sau imprejurari.

STUDENTI LA REPETITII

Holograf a luat fiinta in 1978 si a devenit una dintre cele mai indragite si mai ascultate trupe de hard-rock din Romania. Ideea formatiei i-a apartinut lui Mihai Pocorschi, pana atunci folkist cu ceva premii. Impreuna cu cativa studenti de la Geologie au inceput sa repete la Casa de Cultura a Studentilor. Au mai venit unii, au mai plecat altii, s-a inchegat in cele din urma o formula: Mihai Pocorschi (chitara, voce), Eugen Sonia (bas), Cristian Lesciuc (chitara solo) si Boris Petroff (tobe) si ei si-au spus "Holograf".

COMPONENTA TRUPEI S-A SCHIMBAT
IN NENUMARATE RANDURI

Din trupa au facut parte unii dintre cei mai valorosi artisti: Marti Popescu, Nutu Olteanu, Florin Ochescu, Mihai Pocorschi, Gabriel Cotabita. Aparitiile in Cenaclul Flacara i-au dus prin tara si lumea a inceput sa-i cunoasca mai bine. Un turneu in URSS i-a despartit de Gabriel Cotabita, dar i-a determinat sa devina liber-profesionisti.

GREU, DAR ATAT DE FRUMOS

Holograf l-a convins pe Dan Bittman - pana atunci solist la Blitz, Domino, Iris - sa i se alature si sa inceapa sa lucreze la o muzica mai clar orientata spre rockul anilor ’80. Mihai Pocorschi s-a imbolnavit de hepatita, Nutu Olteanu a parasit Irisul si a venit la Holograf. In aceasta formula, Holograf a devenit un nume din ce in ce mai prezent. Marti Popescu s-a hotarat sa plece definitiv din tara si din 1987 a fost inlocuit de Iulian Vrabete. Pana in ’93, trupa a cantat in Olanda, in cluburi si discoteci. In 1993, Florin Ochescu a parasit trupa si in locul lui a venit Romeo Dediu. In 1995 a aparut albumul "Stai in Poala Mea", iar 1996 a adus albumul "69% Unplugged". Adevaratul succes a inceput in 1998, cu albumul "Supersonic".
×
Subiecte în articol: editie de colectie holograf