x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Republica Ceausescu

Republica Ceausescu

de Anca Scarlat    |    25 Sep 2006   •   00:00
Republica  Ceausescu
OMUL NOU
"Lumea noua" a lui Ceausescu a adus degradare umana. Cum e sa te nasti din obligatie?

Familii cu multi copii au existat intotdeauna. "Mame eroine", doar din 1951 pana in 1989. Aceste titluri si ordine, decoratiile insotite de cadru festiv, au fost doar artificii ale regimului comunist. Era normal si necesar ca politicul sa intervina, dupa cel de-al doilea razboi mondial, pentru incurajarea cresterii natalitatii. Tara era grav afectata de razboi si de cei doi ani de foamete care au urmat. Romania a copiat sistemul sovietic si a introdus medaliile pentru mame eroine in 1951. Femeile erau astfel incurajate sa nasca. Primeau aprecierea partidului si a comunitatii in care traiau. Primeau si bani. Oricum, numarul copiilor unei familii era destul de mare prin traditie. O familie cu zece copii era ceva obisnuit, mai ales in mediul rural. Dar lumea contemporana a venit cu alte reguli, dupa cel de-al doilea razboi mondial.

LEGEA MORTII. Decretul din noiembrie 1968 a insemnat mutilarea psihica si spirituala a romanilor. A insemnat decadere morala si rasturnarea valorilor. Dar si mutilarea fizica a multor femei care si-au distrus sanatatea, cariera profesionala, parintii, care si-au pierdut viata incercand sa nu aduca pe lume un copil caruia stiau ca nu au ce sa-i ofere. A mai insemnat dezechilibrul psihic al multor copii nedoriti. Si o lume construita din obligatie. Psihologul Ana Bogdea ofera cateva explicatii: "Daca din punct de vedere al acceptarii sociale lucrurile sunt oarecum clare si de toata lumea intelese, la nivel de individ ele pot avea diferite nuante. Astfel ca o mama care spune copilului: «Te-am facut pentru ca n-am avut de ales. Daca nu era decretul, nu te nasteam!», ii poate provoca trairi si sentimente contradictorii. Copilul are o apartenenta acceptata din punct de vedere al perceptiei sociale. El este un "decretel". Dar o existenta tolerata si greu acceptata din partea persoanei de referinta. Persoana care transfera prin aceste cuvinte toata frustrarea si nemultumirea fata de propria experienta de viata."

Copiii erau obligati sa defileze in fata cuplului Ceausescu. In caldura excesiva sau ger. Era demonstratia de forta a regimului care a reusit sa produca pana si "copii la hectar"

OMUL NOU. Interventia in viata oamenilor pana la a le controla patul conjugal a fost o eroare si din punct de vedere istoric. Nu s-a tinut seama de consecintele dublarii numarului de locuitori, intr-o tara saraca. Nu s-au luat in calcul nevoile oamenilor. Istoricul Radu Coroama vorbeste despre deciziile aberante din Romania lui Ceausescu: "Greseala a fost ca atunci cand s-au interzis avorturile nu li s-au pus la dispozitie oamenilor si mijloace contraceptive. Dupa decret, care s-a dat in noiembrie ’68, in primul an s-a dublat numarul de nasteri. Apoi nu stiu cum au facut oamenii, ori s-au abtinut, ori au gasit mijloace contraceptive, dar dupa exact patru ani, numarul de nasteri era la fel ca inainte de decret. In plus, nu s-au oferit servicii medicale populatiei. Eu sunt impotriva chiuretajelor, dar trebuia sa li se spuna oamenilor ce au de facut. Toti copiii astia care s-au nascut n-au avut asigurate conditii: scoli, gradinite, hrana, imbracaminte."

COPIII LUI "1984". Mai cruda decat lumea ideala descrisa de Tommaso Campanella in "Cetatea Soarelui" sau decat "Utopia" lui Thomas Morus, lumea lui Ceausescu ar fi fost poate o alta utopie nevinovata, daca ar fi ramas in stadiu de proiect. Dar el a transformat cosmarul in realitate. Nici o utopie, nici macar Republica lui Platon nu a avut in vedere individul si nevoile lui, ci o societate cu un grad minim de "eroare". Dar nimeni nu s-a gandit sa transpuna aceste lumi ideale in realitate. Nimeni, pana la Nicolae Ceausescu. Lumea construita de el semana izbitor cu cea descrisa de George Orwell in "1984". El a incurajat copiii sa-si tradeze parintii, fratii sa se "toarne" unii pe altii, prietenii sa se desparta "pentru binele partidului si al natiunii". Dar a mai incurajat si sotii sa-si denunte sotiile daca acestea refuzau sa procreeze sau daca incercau sa avorteze. Familia a insemnat intotdeauna generator de forta de munca. Pentru ca scopul sau principal a fost mereu acela de a procrea. Dar obligativitatea si exagerarea acestor atribute a dus la aberatii imposibil de controlat.

Sotii Ceausescu erau descrisi in imagini si in literatura proletcultista ca "parinti" ai poporului roman. Era adevarat, dincolo de imitarea deliberata a imagologiei religioase

PRODUCTIA DE OAMENI. Pentru Ceausescu, oamenii insemnau doar forta de munca menita a-i satisface dorintele megalomanice. S-a inspirat din lumea animala. In vizitele la combinatele de pasari si bovine, dictatorul a vazut ca prosperitatea vine din numarul de "capete". Astfel, a ajuns sa-si trateze poporul ca pe o mare turma de vite. "Au fost ani in care au murit foarte multe femei, multi medici au intrat in puscarie pentru avorturi, chiar si legale. Pentru ca femeile ajungeau la spital in ultima faza si mureau pe masa de operatie", mai spune istoricul. "In plus, nu s-a gandit nimeni ce o sa se intample cu dublarea numarului de nasteri. Decreteii invatau in trei serii la scoli, in timp ce in toate celelalte tari europene copiii invata dimineata. Ceausescu s-a inspirat din modelul nord-coreean. Avea mare nevoie de forta de munca pentru a-si atinge scopurile. Doar daca ne gandim la productia de 20 de milioane de tone de otel insemna ca fiecaruia ne revenea o tona de otel", explica Radu Coroama, director al Muzeului National de Istorie a Romaniei.

CUTIILE DE CHIBRITURI. Visul megalomanic al dictatorului s-a indeplinit. O Romanie cu peste 20 de milioane de locuitori. S-au ingrosat cozile la alimente de baza, s-au umplut scolile, iar locuintele au devenit un lux. "Ceausescu a dat o hotarare de guvern cand decreteii au ajuns la scoala, in ’73, prin care s-au putut cumpara locuinte. In special casele nationalizate", spune Radu Coroama. "Tot atunci au inceput sa se construiasca celebrele «cutii de chibrituri». S-au construit case fara noima, atat din punct de vedere al arhitecturii, cat si al functionalitatii", adauga istoricul. In tarile socialiste a contat intotdeauna mai mult cantitatea decat calitatea. Iar decretul aberant al lui Ceausescu a fost doar o continuare a acestei tendinte: cresterea numerica a populatiei pentru asigurarea unei productii mai mari.

"MARCA" LUI CEAUSESCU

Dictatorul comunist este "autorul" sau "producatorul" unui popor nedorit. El a reusit sa completeze economia cu un produs incredibil: omul nou. "Decreteii poarta cu ei amprenta istoriei. Ei sunt o «marca» reprezentativa a anilor ’70", spune psihologul Ana Bogdea. "Aceasta este perceptia sociala. Legea care ingradea individului dreptul de a decide asupra numarul si momentul aparitiei copiillor, frustrarile materiale, culturale, religioase si anxietatea sociala sunt factori ce tin de social si care isi pun amprenta asupra vietii psihice a fiecarui individ", adauga specialistul.

ACCEPTARE SI IMPACARE

Razboiul psihologic a fost castigat de cei care au stiut cum sa se impace cu ei insisi. "La nivel personal si subiectiv, contextul legislativ a fost trait si acceptat de fiecare in mod diferit. Din felul in care cuplul sau femeia s-au supus ori nu acestui decret s-au nascut tot atatea povesti de viata", spune psihologul Ana Bogdea. "Sunt mame care considera ca existenta decretului le-a infrumusetat si le-a imbogatit viata. Impartasesc aceste sentimente cu copiii lor. Ei stiu ca sunt iubiti indiferent de contextul in care au aparut si nu considera ca a fi «decretel» este un stigmat, deoarece la nivel afectiv anumite aspecte sunt limpezite."

SEXUALITATEA ROMANILOR, METODA DE CONTROL?

Istoricul Radu Coroama are o teorie zguduitoare referitor la conditia omului in regimul comunist. "In ’57 s-a dat drumul la chiuretaje, probabil pentru a se da o posibilitate de distractie populatiei", spune el, ca martor al acelei perioade. "Avortul costa 15 lei la inceput. Mai tarziu s-a ajuns la 29 de lei, cat jumatate de sticla de votca. Eu eram elev de liceu cand s-a intamplat treaba asta si a fost o nebunie. La cinematograf rulau filme rusesti sau est- germane. Mai era cate unul indian. Tinerii nu aveau cum sa se distreze si singurul lucru care le ramasese era sa faca sex." Istoricul vede in libertatea sexualitatii din comunism o metoda de control politic. "Trebuia sa li se dea ceva oamenilor pentru a fi controlati. Ce se da de obicei? Paine si circ. Atunci s-a dat fotbal si libertatea sexuala, pentru ca era o distractie necostisitoare. Paine era mai greu de oferit... Prin interzicerea avorturilor, Ceausescu le-a luat romanilor si ultimul mijloc de distractie. Se puteau face alte lucruri. Exista oricum un impozit suplimentar pentru cei care nu aveau copii."
×
Subiecte în articol: s-au ceausescu lumea editie de colectie