x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Romania deprimata

Romania deprimata

de Steluta Indrei    |    27 Mar 2006   •   00:00
Romania deprimata

Sondajul CURS confirma ca depresia reprezinta o problema de sanatate publica in tara noastra.

PSIHIATRIE
Sondajul CURS confirma ca depresia reprezinta o problema de sanatate publica in tara noastra.

Profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Militar Central, estimeaza ca in tara noastra exista peste doua milioane de pacienti cu depresie. Ei fac parte din cei 18% dintre romani care sunt frecvent obositi/deprimati si care cred ca viata nu merita traita, conform sondajului CURS. Potrivit profesorului doctor Mihai Gheorghe, o foarte mare atentie trebuie acordata celor 4% care se declara foarte des deprimati. Printre acestia se numara depresivii autentici care simt intr-adevar ca viata nu merita traita.

In legatura cu cei 43% care se simt obositi si deprimati, foarte rar sau niciodata, psihiatrul spune ca si dintre acestia cel putin 10% au astfel de probleme, dar nu le recunosc sau, din cauza responsabilitatilor familiale, nu-si permit sa le recunoasca. Insa faptul ca 18% au recunoscut confirma ca sunt multi cei care se confrunta cu stari de deprimare, apreciaza prof. dr. Mihai Gheorghe.

FEMEI SI BARBATI. Sondajul CURS evidentiaza ca femeile sunt mult mai expuse la depresie decat barbatii. Astfel, 21% dintre femei s-au simtit deprimate in ultimele 12 luni, pe cand doar 15% dintre barbati au avut asemenea probleme. Totusi, barbatii nu sunt avantajati, la ei depresia avand o evolutie mai severa, potrivit psihiatrului. Ei accepta si recunosc mai greu decat femeile ca au o problema de tip depresiv. In schimb, femeile vin mai usor la psihiatru si au mai putine complexe decat barbatii. In plus, femeile raspund mai bine la tratamentul cu medicamente antidepresive si psihoterapie comparativ cu barbatii, explicatia fiind tocmai prezentarea din vreme la medic.

VARSTA. La tineri, depresia este asociata cu lipsa de perspectiva. Ei isi pierd speranta ca isi vor indeplini proiectele. Conform sondajului, 10% dintre cei cu varsta intre 18 si 30 de ani marturisesc ca sunt deseori deprimati. Cifrele sunt in crestere pe masura ce se inainteaza in varsta: 17% dintre cei cu varste intre 31 si 55 de ani si 26% dintre cei de peste 56 de ani.

Atentia trebuie indreptata insa spre extremele de varsta - tinerii si varstnicii - pentru ca din randurile acestor doua categorii se inregistreaza cel mai mare numar de tentative de suicid si chiar de suicid reusit. De aceea, faptul ca 4% din generatia tanara si 5% din generatia de peste 56 de ani recunosc ca au foarte des sentimentul ca viata nu merita traita reprezinta un semnal de alarma.

EDUCATIA. O problema foarte importanta in ceea ce priveste depresia in Romania este legata de adresabilitatea populatiei la psihiatru. Intrebat daca vin romanii la psihiatru, prof. dr. Mihai Gheorghe raspunde ca in ultimii ani romanii depasesc incet-incet prejudecatile si indraznesc sa se adreseze serviciilor de psihiatrie. Acest lucru inseamna ca oamenii au capatat mai multa incredere in serviciile de psihiatrie si in specialistii care raspund de acest domeniu de activitate. O alta problema este legata de aspectul educational. Au romanii o educatie care sa le permita prezentarea la psihiatru si recunoasterea problemelor care le creeaza dificultati in viata familiala si profesionala? Aici suntem deficitari, spune specialistul. Totusi, sondajul a evidentiat ca 22% dintre participantii cu opt clase au stari depresive, in timp ce dintre participantii cu studii superioare doar 14% au declarat ca se confrunta cu astfel de probleme. Prof. dr. Gheorghe pune aceasta situatie pe seama nivelului de educatie. Persoanele cu studii medii si superioare depasesc mai usor anumite neajunsuri sociale. Acestia sunt oameni care gasesc usor si alte solutii de reorientare profesionala, pentru ca nivelul de pregatire le permite acest lucru. Spre deosebire de ei, celalalt grup populational este limitat la nivelul functiilor sociale.

SARACIE SI BOGATIE. Numarul cazurilor cu depresie este la fel de mare atat in tarile sarace, cat si in tarile bogate. Totusi, 20% din populatia cu venituri sub medie au probleme depresive, iar dintre cei cu venituri peste medie doar 15% sunt deprimati si obositi. Explicatiile profesorului Mihai Gheorghe sunt urmatoarele: saracia si bogatia nu sunt factori de risc principali in aparitia depresiei. Dar cei care au venituri scazute sunt framantati de grija zilei de maine. Acest stres cotidian poate sa genereze si sa intretina o depresie. Multi dintre cei care se gasesc in categoria celor cu venituri sub medie fac tentative de suicid, pentru ca nu sunt capabili sa asigure o protectie optima familiei.

Dar un procent destul de important si dintre cei cu venituri mari fac depresie. In cazul lor intervin alte mecanisme. Pot sa aiba absolut tot ce-si doresc, dar nu sunt multumiti in plan afectiv.

"Depresia si oboseala cronica sunt boli ale societatii moderne. De ce? Fiindca societatea moderna inseamna stres cronic, alimentatie irationala, fumat excesiv, consum crescut de cafea, alcoolism, abuz de tranchilizante si hipnotice. La ora actuala, in Romania, cazurile noi de depresie s-au inmultit, prevalenta acestei afectiuni atingand 14%-16%. De asemenea, se estimeaza ca, din totalul populatiei normale, 5%-6% prezinta riscul de a face un episod depresiv de-a lungul vietii" - Mihai Gheorghe, profesor doctor

In ultimele 12 luni vi s-a intamplat sa va simtiti obosit/deprimat sau ca viata nu merita traita?
  • 43% dintre romani afirma ca s-au simtit obositi sau deprimati foarte rar sau niciodata
  • 32% dintre subiecti sustin ca se simt deprimati rar
  • Exista si romani care cred ca viata nu merita traita: 18% simt acest lucru des, iar 4% foarte des

    18% dintre romani se simt deseori obositi, deprimati si au sentimentul ca viata nu merita traita. Mai grav este ca 4% dintre conationali se confrunta foarte frecvent cu aceste probleme, arata rezultatele sondajului CURS
  • VIATA LA TARA

    De regula, depresia este mai des citata in mediul urban, care este mult mai stresant decat mediul rural. Rezultatele sondajului confirma acest lucru: 4% dintre oraseni sunt foarte des obositi si deprimati si 3% dintre locuitorii satelor au astfel de probleme. Oamenii de la tara fac depresie pentru ca sunt lipsiti de perspectiva, fac cu greu fata existentei de zi cu zi, fiindca nu au locuri de munca. De aceea sunt nevoiti sa trudeasca pentru a-si procura cele necesare traiului. Satenii au mai putini bani decat orasenii, desi nevoile lor sunt similare.

    BUCURESTI, CEL MAI STRESANT ORAS DIN ROMANIA

    Bucurestiul este total diferit de celelalte regiuni ale tarii. Chiar si din punct de vedere al oamenilor deprimati. 21% dintre bucuresteni au stari depresive, pe cand in celelalte regiuni ale tarii doar 15%-19% dintre locuitori se simt deprimati. De ce bucurestenii sunt expusi la depresie? Pentru ca traiesc in orasul cu cea mai mare populatie, unde confruntarile pentru a avea un loc in societate sunt cele mai dure. Pentru ca traiesc in cel mai stresant oras, unde suporta stresul strazii de cum ies din casa. Pentru ca traiesc in cel mai aglomerat oras, unde se circula infernal. Pentru ca traiesc intr-un oras in care cu greu ocupa un loc de munca. Toata aceasta incarcatura de factori contribuie la aparitia depresiei. Mai exista o caracteristica importanta a Capitalei. Printre bucuresteni sunt foarte multi oameni proveniti din mediul rural si care se adapteaza mai greu la viata dintr-un asemenea oras. Iar dintre acestia, un procent important fac depresie tocmai din cauza incapacitatii de a se adapta stresului la parametrii cei mai inalti.

    TRISTETE, NEINCREDERE TRISTETEA INEXPLICABILA,

    lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate, incapacitatea de a face fata problemelor cotidiane, neincrederea in propria persoana sunt simtome ale depresiei. In timp, toate acestea duc la ideea de inutilitate, potrivit careia viata nu merita traita, idee care constituie baza pe care apar in mod dramatic tentativele de suicid. Depresia se manifesta si prin multe simptome somatice. Pacientii afirma ca obosesc rapid la efort fizic, ca au dureri abdominale, dureri la nivel toracic (precordialgii), dureri articulare, ca au deseori senzatia de sufocare, ca nu au pofta de mancare si slabesc.
    ×