x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Salariatilor le este bine

Salariatilor le este bine

de Mihai Stirbu    |    27 Feb 2006   •   00:00
Salariatilor le este bine

Unii oameni simt nevoia sa isi schimbe des locul de munca sau, de ce nu, chiar profesia. Altii muncesc o viata cu aceleasi persoane fara sa se plictiseasca.

LA LOCURILE LOR
Unii oameni simt nevoia sa isi schimbe des locul de munca sau, de ce nu, chiar profesia. Altii muncesc o viata cu aceleasi persoane fara sa se plictiseasca.

Sa te indragostesti de activitatea pe care o prestezi este o adevarata bucurie. Salariul, echipa si superiorul sunt factori esentiali pentru a nu fi tentat sa incepi sa cauti un job mai bun. La intrebarea, adresata celor angajati, "dumneavoastra de cate ori ati schimbat locul de munca de-a lungul vietii?", media raspunsurilor a fost de doua ori si jumatate. Barbatii si-au schimbat locul de munca de 2,2 ori, iar femeile de 2,1 ori. Cei care au intre 18 si 30 de ani si-au schimbat locul de munca de 1,7 ori. Categoria 31-55 de ani a schimbat locul de munca de 2,3 ori, iar cei cu si peste 56 de ani, de 2,6 ori. Conform rezultatelor, de 2,4 ori si-au schimbat locul de munca cei cu studii sub liceu. De doua ori au schimbat cei care au liceul absolvit, iar cei cu studii peste liceu au schimbat locul de munca de 2,1 ori. Cei cu venitul sub medie si-au schimbat locul de 2,1 ori, iar cei cu studii peste medie, de 2,3 ori. Cei din mediul urban si-au schimbat serviciul de 2,2 ori, iar cei din mediul rural de doua ori. Bucurestenii si vesticii si-au schimbat locul de munca de 2,3 ori, esticii de 2,1 ori si cei din sud de doua ori.

FARA SCHIMBARI. Tot cei angajati au fost intrebati daca intentioneaza sa isi schimbe locul de munca actual. 71% au zis nu, 22% au raspuns da, iar 6% nu au dat nici un raspuns. 22% dintre barbati vor sa isi schimbe serviciul, 71% nu vor. Aceleasi procente sunt inregistrate si la femei. Cele mai nemultumite de jobul pe care il au sunt persoanele care au varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani. Procentul inregistrat este de 31%. Nici un respondent care are peste 56 de ani nu doreste acest lucru, in schimb 20% dintre cei care au intre 31 si 55 de ani au oferit un raspuns afirmativ. O data ce ti-ai dedicat din anii de viata mai mult timp invataturii, gandesti ca meriti o slujba mai buna. 24% dintre cei cu studii peste liceu sunt de aceasta parere. 68% dintre cei care doar au vizitat un liceu si nu au frecventat cursurile institutiei sunt impacati cu posturile lor. Cel mai mic procent afirmativ la aceasta intrebare este intrunit de cei cu liceul absolvit (19%). 68% dintre cei cu venitul gospodariei peste medie nu s-ar incumeta in cautarea unui alt loc de munca, iar 7% au preferat sa nu dea un raspuns. 23% dintre cei mai instariti vor un alt job. 72% dintre cei din mediul rural sunt satisfacuti de actualul loc de munca. Cu un procent mai mic se declara identic si cei din mediul urban. 27% dintre locuitorii Capitalei urmeaza sa faca demersuri pentru a-si desfasura activitatea in alta societate. Pe urmatoarele locuri se regasesc vesticii (24%), sudicii (21%) si esticii (17%).

PROFESIA. Provocarea pe care ti-o ofera o noua meserie nu i-a cuprins pe romani. Media raspunsurilor la intrebarea "de cate ori v-ati schimbat ocupatia?" a fost de 1,3 ori. De 1,1 ori si-au schimbat barbatii indeletnicirea, iar femeile de 1,3 ori. Cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani de 1,2 ani, cei intre 31 si 55 de ani de 1,3 ori, iar cei care se afla in situatia de a avea 56 de ani sau peste, de 0,9 ori. De 1,4 ori si-au schimbat ocupatia cei care au nivelul de educatie "sub liceu". Cei cu liceu au incercat sa fure si alta meserie decat cea pe care o stiau, de 1,4 ori, iar cei care au dat mai departe de liceu, de 1,1 ori. Cei cu portofelul mai gol s-au aruncat in alta profesie de 1,3 ori, iar cei cu buzunarele mai pline, de 1,2 ori. Cei care isi au domiciliul in comune sau sate de 1,3 ori si-au incercat norocul, iar cei de la oras, de 1,2 ori. Vesticii sunt cei mai curajosi. Ei au riscat de 1,4 ori alegandu-si alta ocupatie. Ceilalti locuitori ai tarii sunt la egalitate (1,2 ori).

RAMAN PE POZITII. Cei mai multi dintre angajati nu au motive pentru a-si schimba ocupatia actuala. 79% dintre cei aflati in aceasta situatie au declarat acest lucru. 15% insa intentioneaza sa-si schimbe meseria. 17% dintre femei se gandesc serios la aceasta problema, in timp ce doar 13% dintre barbati se gandesc in mod serios la aceasta posibilitate. Cei mai nemultumiti de activitatea pe care o presteaza in prezent si convinsi sa-si indrepte atentia spre alte meserii sunt persoanele majore pana in 30 de ani (25%). Varsta inaintata ii determina pe cei care au trecut de 56 de ani sa ramana cu profesia actuala.

NEAM DE SPECIALISTI

Salariatii romani se incumeta sa porneasca la un drum despre care nu stiu nimic in prealabil? Nu! 63% dintre respondenti lucreaza in domeniul in care s-au specializat. Exista si un procent destul de ridicat intrunit de cei care nu s-au perfectionat inainte de a se angaja pe un anumit post. La o asemenea intrebare, 2% dintre cei chestionati au ales varianta "nu stiu/nu raspund". 67% dintre barbati lucreaza in domeniul in care s-au specializat. Sexul feminin a raspuns "da" in procent de 60%. 75% dintre persoanele care au 56 de ani si peste sunt in meserii pentru care s-au pregatit.

CASTIGUL IMENS NU INFLUENTEAZA SERVICIUL

Ei da, cui nu i-ar conveni sa nimereasca cele sase numere de la LOTO intr-o zi cand reportul la categoria I e format din multe zerouri in coada? Ai sta tolanit la soare toata ziulica. Ai putea avea cati servitori iti doresti si nu ai mai fi nevoit sa muncesti nici macar o zi. Aceasta imagine este spulberata intr-o oarecare masura de respondentii acestui sondaj. La intrebarea "daca maine ati castiga o suma de bani care sa va asigure un trai linistit pana la sfarsitul vietii, ati mai continua sa munciti?", 67% au raspuns (uimitor) "da". Ei bine, 25% nu ar mai munci si s-ar delecta numarandu-si banutii. Iata ca femeile gandesc la fel ca barbatii. Ambele sexe au raspuns identic. 67% ar continua sa munceasca, 25% nu ar mai lucra, iar 8% se abtin. La detalierea pe varste, cel mai ridicat raspuns afirmativ e constituit de cei care au intre 18 si 30 de ani. Pe urmatorul loc se situeaza cei cu varstele cuprinse intre 31 si 55 de ani (72%). Mai mult de jumatate (53%) din cei care fac parte din categoria "56+" nu considera ca au muncit mult. Daca ar castiga o suma mare de bani, ei tot ar continua sa aiba un serviciu.

ROSTUL PERFECTIONARII

70% dintre cei care au veniturile gospodariei pozitionate peste medie isi desfasoara activitatea intr-un sector pentru care s-au pregatit in prealabil. 29% dintre acestia si-au pierdut timpul pe bancile in care invatau pentru a avea o profesie pe care ulterior au abandonat-o, unii poate nici nu au profesat-o. 78% dintre cei cu studii superioare lucreaza in bransa pentru care au invatat. 52% dintre cei cu studii sub liceu au dat un raspuns afirmativ la intrebarea: "Dumneavoastra lucrati in domeniul in care v-ati specializat?".

INTENTIONATI SA VA SCHIMBATI OCUPATIA?
  • 79% dintre cei care indeplinesc conditiile (peste 18 ani si angajati) pentru a raspunde intrebarii nu vor sa-si schimbe ocupatia.
  • 15% nu sunt multumiti de actualele sarcini pe care le indeplinesc si vor altele noi.
  • 6% dintre respondenti se abtin.

    Orasul ofera nenumarate locuri de munca in diverse domenii, astfel ca 15% dintre locuitorii din mediul urban vor alta profesie. Si 16% dintre sateni s-au saturat de serviciile pe care le au in prezent si vor altele.
  • DUMNEAVOSTRA LUCRATI IN DOMENIUL IN CARE V-ATI SPECIALIZAT?

  • 63% dintre salariatii chestionati de operatorii CURS au facut cursuri de specializare in domeniul in care isi desfasoara activitatea.
  • 35% au considerat ca pot presta o alta munca decat cea in care s-au specializat.
  • 2% dintre respondenti s-au abtinut sa dea un raspuns concret.

    Â

  • ×