x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sarbatoarea

de Mihai Stirbu    |    08 Mai 2006   •   00:00
Sarbatoarea
TRAIASCA 1 MAI!
Inainte de ’89, inceputul lunii mai era dedicat Zilei Muncii. Ziarele vremii reflectau aceasta sarbatoare.

Pregatirile pentru ziua de 1 Mai, "sarbatoare a muncii, a solidaritatii internationale a tuturor celor ce muncesc", incepea chiar de la finele lunii aprilie. In numerele lor, Scanteia, "organ al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman", si Romania libera, "cotidianul Consiliului National al Frontului Unitatii Socialiste", prezentau materiale ample in care oamenii muncii propuneau ca ritmul muncii sa fie mult mai alert in cinstea zilei de 1 Mai. In anul 1973, "intreaga tara a sarbatorit ziua de 1 Mai intr-o atmosfera proprie marilor evenimente. Milioane de cetateni au urmarit cu viu interes, in fata aparatelor de radio si a micilor ecrane, cuvantarea secretarului general al partidului, tovarasul Nicolae Ceausescu, cu prilejul Zilei solidaritatii internationale a celor ce muncesc si pe calea undelor au fost prezenti alaturi de zecile de mii de bucuresteni la marea adunare populara din Capitala. Gazonul stadionului si-a schimbat verdele cu care-l stiam impodobit pana acum cu policromia festiva a imbracamintei tinerilor - cateva mii la numar - care vor participa la program". Spectacolul s-a incheiat pe versurile: "Avem la cirma tarii un brav conducator/ Iubit de-ntreaga tara, om intelept si curajos/ Cuvintul lui si fapta sint inimii vapaie/ Cu inima si gindul, entuziasti urmam partidul".

CELEBRARE. Doi ani mai tarziu, "cu prilejul zilei de 1 Mai, Comitetul Central al PCR a oferit o masa tovaraseasca. Tovarasul Nicolae Ceausescu, tovarasa Elena Ceausescu, ceilalti tovarasi din conducerea de partid si de stat au fost salutati cu puternice aplauze si aclamatii de cei prezenti".

In 1976, Romania libera titra "Adunarea populara din Capitala". "Impreuna cu tovarasul (...), cu ceilalti conducatori de partid si de stat, locuitorii Capitalei au adus joi un vibrant omagiu zilei de 1 Mai. Cinstirea acestei mari sarbatori a omenirii muncitoare a avut loc in cadrul unei entuziaste adunari populare, organizata la Sala Palatului de Comitetul Municipal Bucuresti al PCR."

DUBLA ANIVERSARE IN ’89

In 1989 se implineau 50 de ani de la asa-zisa demonstratie patriotica, antifascista si antirazboinica de la 1 Mai 1939. "Tovarasul Nicolae Ceausescu si tovarasa Elena Ceausescu au participat la deschiderea Expozitiei omagiale fotodocumentare si de carte, organizata cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la declararea zilei de 1 Mai ca zi a solidaritatii internationale a celor ce muncesc si a 50 de ani de la marea demonstratie patriotica, antifascista si antirazboinica de la 1 Mai 1939." (Romania Libera) Pentru sotii Ceausescu avea sa fie ultimul 1 Mai.

OAMENII MUNCII SARBATOREAU TOT PRIN... MUNCA

In fiecare an era publicat discursul conducatorului, rostit de Ziua Muncii: "Ziua de 1 Mai a devenit un simbol al uriasei energii revolutionare a clasei muncitoare, al hotararii sale de a lichida exploatarea si asuprirea omului de catre om, de a cladi o societate noua, a egalitatii si dreptatii sociale, a bunastarii si fericirii celor ce muncesc, de a asigura o lume mai dreapta si mai buna, fara razboaie, o lume a pacii si fratiei".

Sarbatorirea zilei de 1 Mai 1981 a stat sub semnul unitatii si coeziunii poporului in jurul partidului, al hotararii de munca entuziasta pentru prosperitatea patriei socialiste, pentru victoria cauzei pacii si libertatii in intreaga lume. "Milioane de romani au sarbatorit in parcuri si zone de agrement, au participat la manifestari cultural-artistice ori s-au aflat ei insisi pe scene si estrade, omagiind prin cintec si joc, prin versuri, muzica si programe artistice, partidul, realitatile si perspectivele Romaniei socialiste. Unde procesele tehnologice nu permit nici o clipa de intrerupere a activitatii, oamenii muncii au sarbatorit ziua de 1 Mai prin deosebite fapte de munca." ("Scanteia")

DUPA DISCURS, SPECTACOL

In 1981, dupa incheierea adunarii consacrate sarbatoririi zilei de 1 Mai, la Palatul Sporturilor si Culturii, a avut loc un spectacol festiv, cu concursul unor artisti de frunte ai teatrelor bucurestene, al unor reputate formatii muzicale profesioniste si de amatori si cu participarea a sute de interpreti din intreprinderi, institutii si facultati. "In sala se aud versuri: «E Unu Mai in noua primavara/ In cincinal deschis si nou deceniu/ Cind demni si sub o cirma exemplara/ Scrutam urcusul culmii de milenii»."
×
Subiecte în articol: zilei editie de colectie