x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Scriitori in Franta

Scriitori in Franta

22 Mai 2005   •   00:00

SUCCES
Au plecat in Franta la mare distanta de timp unul de altul, dar ambii au reusit sa castige cate un loc in cultura franceza: Monica Lovinescu si Matei Visniec.

  • de CATALIN PRUTEANU

  • Monica Lovinescu a ramas in memoria romanilor ca fiind vocea care ii incuraja pe undele postului de radio Europa Libera
    In toamna anului 1947, Monica, fiica marelui Eugen Lovinescu, pleca la Paris pentru studii. La inceputul anului urmator, cand deja regele Mihai fusese silit sa abdice, iar comunismul isi infipsese radacinile in Romania, Monica Lovinescu cere azil politic si ramane in capitala franceza, devenind, pentru decenii intregi, principala voce a disidentei romanesti din exil.

    Incepand cu 1951, pana in 1974, face emisiuni literare si muzicale la Radioteleviziunea din Franta. Emisiunile radio care i-au adus notorietatea sunt "Teze si antiteze la Paris" si "Actualitatea culturala romaneasca", difuzate la Europa Libera, incepand cu 1967.

    In timpul regimului totalitar din Romania, aceste doua emisiuni au reprezentat oaze de libertate si cultura pentru intelectualii romani. Era chiar un act de disidenta pentru romani ascultarea in secret a acestor emisiuni, care au influentat considerabil literatura romaneasca.

    UNDE SCURTE. Impreuna cu sotul ei, Virgil Ierunca, critic si scriitor plecat din Romania tot in 1947, Monica Lovinescu a fost stalpul principal pe care s-a spijinit libertatea spiritului romanesc.

    Din 1990 pana in 1996 au aparut la Editura Humanitas sase volume de "Unde scurte", care contin cronicile literare ale scriitoarei, citite la Europa Libera. De atunci, la aceeasi editura au aparut alte carti fundamentale ale scriitoarei: "La apa Vavilonului" (1999-2001), "Jurnal (1981-1984)", "Jurnal (1985-1988)", "Jurnal (1990-1993)".

    DRAMATURG. Nascut in 1956, Matei Visniec a copilarit la Radauti, apoi a trait in Capitala. Incepe sa scrie piese de teatru, dar cenzura comunista le interzice, neputand sa publice decat poezii. Pleaca in Franta in 1987 ca simplu turist si ramane in strainatate dupa ce solicita azil politic. Se adapteaza la limba franceza si are succes. "Trois nuits avec Madox", "Petit boulots pour vieux clowns", "ThÃşatre d...compos... ou l’Homme poubelle", "Les chevaux à la fenÃştre", "Paparazzi ou La chronique d’un lever de soleil avort...", "Lettre aux arbres et aux oiseaux", "Comment pourrais-je Ãştre un oiseau?" si "La machine Tchekhov" sunt numai cateva dintre piesele de teatru care l-au facut celebru pe Visniec.

    "Paparazzi sau Cronica unui rasarit de soare avortat" este un text publicat in Franta la Editura Actes Sud Papiers, o editura prestigioasa, una dintre cele mai importante care publica teatru in limba franceza. Scrisa initial in franceza, piesa a fost tradusa in mai multe limbi.

    "Cand am scris aceasta piesa mi-am pus urmatoarea intrebare: se poate vorbi serios in zilele noastre despre sfarsitul lumii? Parerea mea este ca nu, nimeni nu poate lua in serios acest subiect. Si totusi, si totusi, o piesa despre cum nu reuseste omul sa-si gaseasca umanitatea, nici macar pus intr-o situatie limita, mi s-a parut interesanta", declara dramaturgul. "Romania este un loc in care eu sunt acasa. Dar nu vin niciodata si nu plec niciodata total senin. Plecand, distanta ma ajuta sa idealizez putin, sa mai uit si sa mai iert. Si dupa aceea revin si dau de acele fete, care, la gara sau la aeroport, vorbesc de Romania lipsita de demnitate", declara Matei Visniec anul trecut unui cotidian local.

    VOCEA DE LA EUROPA LIBERA

    Monica Lovinescu a obtinut licenta in Litere la Universitatea din Bucuresti. Dupa plecarea din tara a publicat numeroase articole in revistele romanesti din exil: "Luceafarul", "Caiete de dor", "Fiinta romaneasca", dar a ramas cunoscuta pentru emisiunile de la Europa Libera. In 1987, Monica Lovinescu a primit Diploma de Onoare din partea Academiei Romano-Americane de Stiinte si Arte, distinctie decernata pentru intreaga activitate in jurnalism si in domeniul criticii literare. Locuind si acum la Paris, scriitoarea este considerata o adevarata legenda vie.

    "ANTOLOGIA RUSINII"

    Virgil Ierunca, partenerul de viata al Monicai Lovinescu, jurnalist si critic literar, s-a nascut in 1920. Intre 1951 si 1974 a fost redactor al emisiunilor in limba romana ale radioului francez. A colaborat la emisiunile Europei Libere: "Actualitatea culturala romaneasca" si "Povestea vorbei", a publicat numeroase reviste literare romanesti: Luceafarul, Caiete de Dor, Fiinta Romaneasca, Ethos. Sub titlul "Antologia rusinii" a demascat, de-a lungul anilor, intelectualii romani care se conformau regimului comunist. In 1987 a primit Diploma de Onoare a Academiei Romano-Americane de Arta si Stiinta.

    CEL MAI JUCAT PE SCENELE ROMANESTI

    Matei Visniec a studiat filosofia si istoria la Bucuresti si a fost membru fondator al Cenaclului de Luni, debutand cu un volum de poezii in 1980. Dupa plecarea din tara, dramaturgul a lucrat timp de un an la Radio BBC, in Londra. Revine des in tara si intotdeauna cu placere, dupa 1990 fiind cel mai jucat dramaturg de pe scenele romanesti. Piesele sale de teatru au fost puse in scena in peste 20 de tari, din Franta pana in Turcia. In Franta i s-au publicat peste 15 piese de teatru.
    ×
    Subiecte în articol: franta editie de colectie lovinescu