x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Sfarsitul unei lumi frumoase

Sfarsitul unei lumi frumoase

de Costin Anghel    |    20 Noi 2006   •   00:00
Sfarsitul unei lumi frumoase

Anotimpurile parca au luat-o razna, clima se tot incalzeste si ne da lumea peste cap. Incotro ne indreptam?
Vremea in care anul avea patru anotimpuri pare ca a trecut. Un an cu doar doua anotimpuri, Iarna-Vara, a luat locul "clasicului".

CLIMA SCHIMBATOARE
Anotimpurile parca au luat-o razna, clima se tot incalzeste si ne da lumea peste cap. Incotro ne indreptam?
Vremea in care anul avea patru anotimpuri pare ca a trecut. Un an cu doar doua anotimpuri, Iarna-Vara, a luat locul "clasicului". Ca a venit vremea ca Polii pamantului sa se inverseze (cica e o chestie ciclica) ori din cauza poluarii si a maririi gaurii din stratul de ozon... nimic nu e sigur, dar clima se schimba. Partea proasta este faptul ca ea se schimba in rau.
Zi de zi suntem asaltati cu mesaje din ce in ce mai categorice si mai datatoare de vesti rele referitoare la vreme, clima, starea fizica a Terrei ori starea de deteriorare a vietii - fie ea umana, animala sau vegetala. Canalele media incearca sa traga tot felul de semnale de alarma si sa informeze, pe cat poate fiecare, cetateanul. O incalzire globala formata din poluarile fiecarui stat (zona, om).
Mediul in care traim devine tot mai nesanatos si uneori merita sa te intrebi daca vrei sa mai aduci pe lume suflete ce se vor zbate mai rau ca tine in poluare, conflicte si mediu inconjurator bolnav. Acest sondaj CURS comandat de Jurnalul National are darul de a scoate la iveala conceptiile roma-nilor, gradul lor de cunoastere a problemelor ecologiei actuale, a necazurilor climatice si naturale in care ne bagam noi cu manuta noastra poluatoare.

Clima buna, clima rea. Incalzirea climei este in conceptia specialistilor una din cele mai grave probleme ale lumii. Daca pana si de Bin Laden mai poti scapa... de clima incalzita... BA! Specialistii stim ce zic, romanii insa ce opinii si pareri au?
"Cat de ingrijorat sunteti de incalzirea climei?" - intrebare a sondajului. Raspunsuri... dupa cum urmeaza. Conform sondajului, daca vorbim de regiuni, cei mai ingrijorati sunt bucurestenii. 43% dintre intervievatii Capitalei au optat pentru varianta de raspuns "foarte ingrijorat". Urmeaza un gol de cateva procente si vin cei 21% dintre sudici care au bifat acelasi raspuns. Doar 16% dintre vestici se declara foarte ingrijorati de incalzirea climei. Pe ultimul loc in topul ingrijoratilor sunt esticii. Doar 12% din cei proveniti din aceasta categorie s-au declarat "foarte ingrijorati". In schimb, 10% din restul respondentilor estici se declara "foarte putin sau deloc" interesati de incalzirea climei. 21% dintre femei s-au declarat si ele "foarte ingrijorate" fata de doar 17% dintre respondentii barbati. La prima cercetare pare ca, nivelul de educatie dicteaza starea de ingrijorare. Altfel nu poti explica de ce doar 13% dintre cei cu studii sub liceu si 21% dintre cei cu liceu se declara "foarte ingrijorati de clima" fata de 27% dintre cei cu studii peste liceu. 13% dintre cei cu varste de peste 56 de ani nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda la aceasta intrebare. Venitul pare sa aiba si el legatura cu starea de ingrijorare. Altfel sunt ingrijorati (cu burta plina) cei 24% dintre cei cu venituri peste medie ce au optat pentru versiunea de raspuns "foarte ingrijorat" fata de cei 19% dintre cei cu venituri sub medie (si burta goala) ce au optat pentru aceeasi varianta de raspuns.

Doar in zonele izolate, pe la manastiri de munte ori in zone necalcate de murdarul om, omatul isi mai pastreaza albul pur, dalbul povestilor copilariei noastre.
Iarna prin sondaje. "Dumneavoastra ati spune ca in zona in care traiti iernile sunt...": "ba mai calde... ba mai friguroase... ba chiar ca acum 10 ani"(variante de raspuns). Poluarea mediului a schimbat si desfasurarea anuala a anotimpurilor. Respondentii nostri percep fiecare in felul lui schimbarile climatice - schimbarile iernii. Respectand principiul varstei, trebuie spus ca, pentru 38% dintre cei care au peste 56 de ani, iernile sunt mai friguroase ca acum 10 ani. Pentru alti 32% dintre respondentii acestei categorii de varsta, iernile sunt mai calde ca acum 10 ani. Totusi, 26% dintre intervievatii care au peste 56 de ierni traite spun ca anotimpul zapezii este la fel ca acum 10 ani. Trecand la capitolul regiuni, aflam ca in vestul tarii iernile au devenit parca mai friguroase. 48% dintre respondentii proveniti din vestul tarii au optat pentru varianta de raspuns "ierni mai friguroase ca acum 10 ani". Ca o paralela, doar 18% dintre respondentii proveniti din Bucuresti au optat pentru aceeasi varianta de raspuns. Parte vesticilor este tinuta de estici cu 44% dintre optiunile de raspuns dedicate lui "mai friguroase ca acum 10 ani" in timp ce doar 39% dintre sudici merg pe aceeasi varianta de raspuns. Daca iernile nu sunt mai friguroase ca acum 10 ani decat pentru 18% dintre respondentii proveniti din Bucuresti, in schimb pentru 55% dintre ceilalti respondenti ai Capitalei, iernile sunt mai calde ca acum 10 ani.

Nu conteaza cartea
Daca iarna este sau nu ca acum zece ani... conteaza mai mult sau mai putin pentru unii. Daca iarna s-a schimbat in functie de nivelul studiilor respondentilor... e cu totul alta problema, e chiar interesant! Pentru 27% dintre respondentii categoriilor cu "studii sub liceu" si "cu liceu", iernile sunt mai calde ca acum zece ani in zonele din care provin persoanele intervievate. In privinta celor cu studii peste liceu, 31% dintre acestia au optat pentru varianta de raspuns enuntata mai sus. Cand vine vorba de varianta "la fel ca acum zece ani", aflam ca aceasta a fost aleasa de 23% dintre respondentii cu liceu si studii peste liceu. Pentru alti 44% dintre respondentii proveniti din categoria persoanelor cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, iernile sunt "mai friguroase ca acum 10 ani".
Verile zonelor tarii
Pentru 41% dintre bucuresteni verile sunt mai secetoase ca acum un deceniu. O fi de vina marea de asfalt negru si bitum in care traim? Doar 28% dintre vestici si sudici impartasesc aceeasi opinie cu bucurestenii. 26% dintre vestici cred ca, verile sunt ca acum zece ani, nu s-au schimbat. De umezeala mai pronuntata decat acum o decada a anotimpului cald sunt convinsi 52% dintre sudici si doar 38% dintre bucuresteni.
Nici vara nu mai e ca vara
Daca iarna este mai friguroasa, mai calda sau identica cu cea de acum 10 ani... am vazut. Oare vara... scumpa vara in ce stare se mai gaseste? S-a schimbat ea in doar zece ani, cand uneori nici omului nu-i este de ajuns o perioada asa de scurta pentru a se schimba? Intrebarea CURS suna... cam asa: "Dumneavoastra ati spune ca in zona in care traiti verile sunt?" Pentru 29% dintre barbati si 32% dintre femei, verile sunt mai secetoase ca acum zece ani. In schimb, 46% dintre romani si 44% dintre romance cred despre anotimpul concediilor ca este mai umed decat acum un deceniu. 7% dintre respondentii ambelor categorii nu au vrut sau nu au stiu sa raspunda acestei intrebari. 21% dintre cei ce au peste 56 de ani cred ca verile sunt la fel ca acum zece ani. Doar 15% dintre cei ce au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani impartasesc aceasta opinie. Pe firul variantei "la fel ca acum 10 ani" merg si 20% dintre respondentii cu studii sub liceu si tot atatea procente dintre cei care au venituri sub medie.
"Nu putem sa nu ne gandim daca toate lucrurile pe care noi le schimbam de la o zi la alta pe acest pamant, daca toate suferintele pe care i le aducem Terrei nu se vor intoarce impotriva noastra. Oare care va fi nota noastra de plata?"
Va rog sa-mi spuneti cat de ingrijorat sunteti de incalzirea climei
- 44% dintre romani sunt destul de ingrijorati de incalzirea climei - 23%, destul de putin ingrijorati
- 19%, foarte ingrijorati
- 7% dintre respondenti sunt foarte putin sau deloc ingrijorati
- 7% dintre respondenti nu au raspuns

×