x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

...si carte

de Carmen Plesa    |    12 Sep 2005   •   00:00
...si carte
AI PARTE...
Majoritatea romanilor sunt increzatori in beneficiile pe care ti le poate aduce scoala. Astfel, expresia "Cine are carte are parte" pare a fi inca la moda.

De la Stefan a Petrei, gospodarul din Humulesti care se incapatana sa nu-l dea pe fiu-sau la scoala, pentru ca oricum unul plecat la Paris ca sa se cultive "s-a dus bou si a venit vaca", romanii si-au mai schimbat parerea despre educatie. Astfel ca 57 de procente din subiectii sondajului CURS si-au aratat "acordul total" in privinta afirmatiei "Cine are carte are parte", 33 de procente au spus ca sunt "mai degraba de acord", iar opt procente "mai degraba in dezacord". Doar un procent din cei chestionati s-a aratat in total dezacord cu acesta afirmatie.

DORINTA MAMEI. Dupa modelul Smarandei, mama lui Ion Creanga, care tinea sa-si dea copilul la scoala ca sa-l vada luminat si numai bun de facut popa, un procent mare de femei (60%) sunt in "acord total" cu acesta afirmatie, pe cand numarul barbatilor care cred la fel este de 53 de procente.

Cei care au peste 56 de ani cred mai mult in beneficiile pe care ti le poate aduce scoala - 62 de procente s-au aratat in "acord total" cu afirmatia "Cine are carte are parte". La categoria 31-55 de ani, 55 de procente s-au aratat in "acord total" cu acesta afirmatie. Procentul de incantati care au raspuns cu "acord total" la afirmatia "Cine are carte are parte" a scazut, la cei intre 18 si 30 de ani, pana la 49%. La acesta categorie de varsta s-au inregistrat si cele mai multe raspunsuri de "dezacord total" in privinta afirmatiei (3 procente din respondenti, fata de un procent la cei intre 31-55 de ani si de zero procente la cei peste 56 de ani).

UN VIS. Numarul celor cu studii sub liceu care sunt in "acord total" in privinta acestei afirmatii e mai mare decat cel de la categoria de intervievati cu studii superioare (59 de procente din cei cu studii sub liceu si 58 de procente din cei cu studii superioare). Cei din mediul rural sunt mai incredintati de adevarul din afirmatia "Cine are carte are parte" decat cei din mediul urban (60% din chestionatii din mediul rural s-au aratat in "acord total", iar din mediul urban - 54%).

In Dobrogea sunt cei mai multi respondenti care s-au declarat in "acord total" cu "Cine are carte are parte" (81% din subiecti). Dobrogea e urmata de Oltenia (unde 78 de procente din chestionati si-au exprimat "acordul total" in privinta afirmatiei) si de Muntenia (cu 61%). Cei mai porniti impotriva afirmatiei se inregistreaza insa tot in Dobrogea (6% din respondenti s-au declarat in "dezacord total"). Si in Oltenia, procentul de subiecti aflati in "dezacord total" cu afirmatia este ridicat (3% din subiecti). In Transilvania nu a existat respondent care sa fie in "dezacord total" cu "Ai carte, ai parte".

In ce masura sunteti de acord cu afirmatia: "Decat un car de carte, mai bine un strop de noroc"?
  • Aproape o treime din intervievati sunt in "acord total" cu afirmatia "Decat un car de carte, mai bine un strop de noroc".
  • 43 de procente sunt "mai degraba de acord", 17 procente - "mai degraba in dezacord", iar patru procente - "in dezacord total"
  • LEGATA DE PROGRES

    Mai mult de jumatate din intervievati (52 de procente) s-au declarat in "acord total" cu afirmati ca "Stiinta de carte inseamna progres". 41 de procente au fost "mai degraba de acord", iar 4 procente "mai degraba in dezacord". Dobrogenii sunt cei mai mari fani ai acestei idei: 76 % din intervievatii din Dobrogea s-au declarat in "acord total" in privinta acestei afirmatii. "In dezacord total" a fost un procent din cei din Crisana-Maramures, un procent din bucuresteni si 2 procente din dobrogenii intervievati. In Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat si Transilvania, nici un intervievat nu a fost "in dezacord total" cui ideea ca "Stiinta de carte inseamna progres".

    INVATATURA SI CREDINTA

    5% din intervievati sunt in acord total cu ideea ca stiinta de carte duce la pierderea credintei. 11 procente din subiecti sunt "mai degraba de acord" cu acesta afirmatie, 43 la suta sunt in "dezacord total", iar o treime "mai degraba in dezacord". In Dobrogea si Oltenia, noua procente din intervievati au fost in acord total cu acesta afirmatie, in Muntenia - 6 procente, in Crisana-Maramures - 6 procente, in Transilvania - 5 procente, in Bucuresti - 3 procente, in Moldova - 2 procente. Nici un banatean nu s-a aratat in acord total cu acesta afirmatie.

    "DECAT UN CAR DE CARTE, MAI BINE UN STROP DE NOROC"

    32 de procente din intervievati sunt in "acord total" cu afirmatia "Decat un car de carte, mai bine un strop de noroc", 43 de procente sunt "mai degraba de acord", 17 procente - "mai degraba in dezacord", iar patru procente - "in dezacord total". 10 procente din intervievati s-au declarat in "acord total" cu afirmatia "Multa carte inseamna si multa prostie". 21 de procente au fost "mai degraba de acord" cu afirmatia, iar 30 de procente au fost "in dezacord total". Cei mai multi sustinatori ai ideii ca "Multa carte inseamna si multa prostie" sunt in Dobrogea, unde 41 de procente din intervievati s-au declarat in "acord total" cu aceasta afirmatie. Dobrogenii sunt urmati de olteni. 18 procente dintre acestia s-au declarat in "acord total" cu ideea ca "Multa carte inseamna si multa prostie". In Moldova se inregistreaza cea mai mare proportie de persoane care sunt in "total dezacord" cu afirmatia (41% din subiecti).
    ×