x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Socializam?

de Roxana Roseti    |    03 Oct 2005   •   00:00
Socializam?
SANATOS
...Iti spun, dar nu mai spui la nimeni...si asa mai departe... prietenul prietenului prietenului... cel mai bun... al tau.

Acum de bon ton nu mai e sa spui "hai sa barfim", ci "hai sa socializam, draga!". Si cand te gandesti ca majoritatea angajatilor isi ocupa cel putin doua ore pe zi din timpul petrecut la serviciu cu alte activitati care nu au nici o legatura cu munca, la care se adauga si pauza de masa, potrivit unui studiu realizat de America Online. Cele doua ore de chiul zilnic costa firmele americane peste 750 de miliarde de dolari anual, releva studiul citat.

Cele mai frecvente scuze folosite de angajati pentru justificarea timpului dedicat altor activitati sunt, potrivit studiului, salariile prea mici, sarcinile de serviciu prea putine sau timpul liber insuficient ramas dupa program.

Peste 44% din intervievati au recunoscut ca principala indeletnicire extraprofesionala este navigarea pe Internet, in special cititul si trimisul de mail-uri, statul pe chat, jucatul on-line sau participarea la fel de fel de sondaje. Circa 23% din respondenti spun ca, atunci cand nu au ce face sau nu au chef de munca...socializeaza cu colegii de munca, cu alte cuvinte stau la barfa!

SANATOS. Angajatii din Marea Britanie sunt stimulati sa barfeasca la locurile de munca, dupa ce un studiu de psihologie a dovedit ca barfa creste randamentul la locul de munca si reduce stresul.

Dupa ce a studiat in profunzime efectele barfitului la locul de munca, in randul unor asistente medicale, specialista in psihologie Kathryn Waddington a constatat ca, pe de o parte, barfa contribuie la imbunatatirea dispozitiei oamenilor, iar pe de alta parte ajuta la intensificarea creativitatii lor. Aceasta "indeletnicire" este recomandata mai ales la locurile de munca "unde stresul este deosebit de mare, pentru ca reduce din tensiune", sustine specialista britanica.

"In ce masura sunteti de acord ca barfa reduce stresul?" i-au intrebat specialistii CURS pe romani. Intr-un acord total au fost 20% dintre romani, iar mai degraba de acord au fost 28%. Femeile si barbatii s-au situat la acelasi procent - 20% acordul total ca barfulita reduce stresul. De aceeasi parere cu ei sunt si 37% dobrogeni si 32% olteni.

FOAIE VERDE. Dar, tot Kathryn Waddington sustine insa ca nu orice fel de barfa face bine. Genul de barfa cunoscuta sub denumirea de "barfa negativa" - prin care sunt raspandite stiri proaste, rele - duce la deteriorarea moralului oamenilor, mai ales daca este vorba de barfe nefondate, rautacioase. Cat de mult tine romanul la moralitatea poporului au dovedit-o 10% urbani, 9% rurali, 13% dintre cei cu studii peste liceu, 11% munteni, 11% banateni, 17% bucuresteni care sunt in dezacord total cu faptul ca barfa reduce stresul.

V-ati intrebat vreodata de ce barfesc oamenii? De trei lei scaieti, de florile marului, de amorul artei, de rai ce sunt, ca nu au ce face, sa mai treaca timpul. 33% dintre romani sunt de acord (total!) ca oamenii barfesc de plictiseala. Cei cu venituri sub medie (45%) si cei cu venituri peste medie (48%) spun si ei, printre dinti, ca sunt "mai degraba de acord". Dar, romanii de 56 de ani si peste spun : "mai degraba dezacord", la fel si banatenii - 34%, ca doar romanul nu barfeste asa, de "foaie verde coacaza".

Barfa face parte din firea noastra pacatoasa. Sa fiti iubiti si sa barfiti sanatos!

Click pentru a mari imaginea
Barfa reduce stresul?
  • 28% dintre romani sunt mai degraba de acord cu ideea ca barfa este o "tehnica de relaxare"
  • 20% dintre respondenti sunt intru totul de acord ca barfa reduce stresul
  • 21% spun ca nu stiu nimic
  • FIECARE FACE CE VREA ACASA


    "In ce masura sunteti de acord ca fiecare face ce vrea acasa la el?", au intrebat specialistii CURS. Acord total: 70% dintre romani. Adica, "nene, acasa la mine fac ce vreau, pot sa ud si canapeaua, pot sa-mi barfesc vecinul de vizavi pana i se strepezesc dintii, ca nimeni nu m-aude". Uita de faptul ca si peretii pot avea urechi 70% dintre cei cu venitul sub medie, 72% dintre cei cu venitul peste medie, 71% urbani, 70% rurali, 91% olteni, si se aliniaza la acordul total ca "acasa fac ce vrea muschiu meu!". Indraznesc sa-si exprime dezacordul 3% romani, care stiu ei ce stiu in legatura cu urechiusele fine ale peretilor. Li se alatura, susotind "mai degraba dezacord", la unanimul procent de 3%, toate categoriile de varsta (18-30 de ani, 31-55 de ani, 56 de ani si peste).

    METODA DE A CREA NOI RELATII


    Psihologii spun ca implicarea in vietile altora, prin intermediul barfei, este o metoda de a crea noi relatii, dar, in acelasi timp, si de a dezvolta spiritul critic al celui care barfeste. "Barfa se naste din dorinta fiecaruia de a abate atentia de la sine catre ceilalti", precizeaza doctorul Enrica Beringheli, psiholog si psihanalist italian. In plus, discutiile despre altii ne fac sa ne detasam de lucrurile care ne fac sa ne simtim inferiori. "Cei care barfesc nu vor sa isi distruga in totalitate victima", a adaugat dr. Enrica Beringheli.

    "DICERIE E PETTEGOLEZZI"


    Tot un specialist din patria-cizma, italianul Sergio Benvenuto a scris o carte ("Dicerie e pettegolezzi" - "Discutii si barfe") in care arata ca "discutiile, barfa, au o functie sociala: ajuta la imbunatatirea relatiilor din interiorul grupului". Cel mai mare avantaj este acela ca "daca nu am vorbi despre altii, am fi obligati sa vorbim despre noi". "In realitate, cand luam o atitudine dispretuitoare in anumite probleme sau intelegatoare in altele, ne descoperim propria personalitate", incheie Benvenuto.
    ×