x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Soi bun!

de Dana Andronie    |    04 Sep 2006   •   00:00
Soi bun!
ANDRIES
Alexe - "o reteta mai europeana, altoita pe radacini de toate felurile... Ceva auriu si cald, ca o toamna frumoasa si plina de bunatati".

Brasovean trup si suflet. Balanta de 52 de ani. Membru al Ordinului Arhitectilor din Romania (din 1980), al Uniunii Scriitorilor (din 1994), al D.D.A./ Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor (din 1994), al Asociatiei Ziaristilor din Romania si al altor comitete si comitii. Ii place sa se joace cu vocea, chitara, pianul, muzicuta, percutiile electronice. Este sasait intr-un mod sarmant, un om modest care nu conteneste sa se mire ca vine lumea sa-l vada (sa-l asculte).

MERITA! Acum se ofera la pachet, cu 15 cantece nou-noute, adunate in CD-ul "Nimic nu iese asa cum vrei". Fata de discurile anterioare, "ingredientele" sunt folosite in proportii putin diferite: mai mult violoncel, mai mult pian (si acustic, dar si electric), mai putina chitara electrica. O sa descoperiti un alt Alexe - care, de fapt, este acelasi Alexandru Andries. El garanteaza ca, din punct de vedere tehnic, n-o sa aveti de ce sa va plangeti la nici un capitol. Cat priveste grafica albumului, toate fotografiile ii apartin artistului, inclusiv "autoportretul fioros". "Nimic nu iese-asa cum vrei", produs de A&A Records si Alexandru Andries, a fost prezentat la "Folk you!" si s-a vandut ca painea calda. Lansarea oficiala va avea loc in aceasta toamna. "Iar m-au ajutat toti prietenii/ iar ne-a iesit.../ si ne place foarte tare ce ne-a iesit/ de data asta/ mergeti pe mana noastra/ n-o sa regretati.../ parerea mea!!!." Ti-a iesit, ti-a iesit, mon cher! Parerea noastra.

FOARTE MULTE MULTUMIRI INTERIOARE
In prima seara de "Folk you!", de la Mamaia, Alexandru Andries a dedicat fiecare piesa cantata, de am avut senzatia ca pe scena se afla si un tonomat. Primul destinatar al dedicatiilor a fost Mircea Baniciu, caruia Andries n-a apucat sa-i multumeasca public pentru ca i-a facut backing vocals la primul sau album, "Interioare". Lui Nicu Alifantis i-a oferit-o pe "Tamara"... "Imi place Tamara/ Imi place pe dracu’"... Si noua ne place... Andries, ca este un scump. I-am acordat titlul "Teapa de Aur", in amintirea voievodului care l-a consacrat, si gradul de Cavaler al Ordinului "Matusa Tamara", pentru ca a avut de cel putin doua ori in viata norocul de a se intalni cu acest nume ilustru.

PRECIZARE IMPORTANTA

"Albumul marcheaza sfarsitul lui Andries pe caseta. Gata, de-acum doar CD, DVD si, cine stie, holocub si implant neural peste ceva timp. Pianul e facut de data asta de Andries, Tiberian fiind prezent cu hammond si music box pe doua piese. Pentru mine este un album special, Andries suna mult mai «clasic», sunt convins ca amatorii de «Interioare» vor fi incantati, asa cum iubitorii de «Cea mai frumoasa zi» vor iubi Casanova si Strada. Unul din top 3-ul Andries, repet, pentru mine. Nu vreau sa va spun mai multe, uite-asa. E foarte frumos. Ascultati-l." Aceasta precizare am cules-o de pe site-ul lui Alexandru Andries: http://alexandries.free.fr .

"NIMIC NU IESE-ASA CUM VREI DECAT FOARTE RAR"

"Ba e soare, ba iar ploua.../ nu-i calendarul care-l crezi/ e-o conspiratie mondiala/pe care n-o mai controlezi.../ cate particule gresite/ se misca-n apa care-o bei?/ ai vrea un muschi de vita-n sange/ si-n farfurie-ai taitei!!!/ nimic nu iese-asa cum vrei decat foarte rar/ nimic nu iese-asa cum vrei/ ai de vorbit cu avocatul/ care te-ngroapa in hartii/ si telefonul moare-ntruna/ degeaba-i cumperi baterii!!!/ ai drumuri multe-o gramada.../ in graba mare uiti de chei/ si doar cand usa se inchide/ in creier ti se-aprind scantei .../ nimic nu iese-asa cum vrei decat foarte rar/ nimic nu iese-asa cum vrei/ toate-aparatele se strica,/dar nu subit... si nu asa!!!/ si nu exista explicatii/ pe care sa te poti baza/ deasupra ta, doua studente/ cu tatuaje si cercei/ tot cara mobila pe scara.../ fii calm si lasa nervii - hei!!!/ nimic nu iese-asa cum vrei decat foarte rar/nimic nu iese-asa cum vrei/ Nimic nu iese-asa cum vrei."
(pentru George Ghita Torz, muza inspiratoare a acestui cantec)

ASTA-I SITUATIA!

"Imi place Tamara Dimineata la sapte, Imi place Tamara In cel mai negru miez de noapte, Imi place Tamara La bec de lanterna, Imi place Tamara In limba materna, Imi place Tamara, Frumusetea si gratia... Imi place Tamara, Asta-i situatia! Imi place Tamara Si-atunci cand ridica capacu’, Imi place Tamara Imi place pe dracu’."
"(Imi place) Tamara", Alexandru Andries
×