x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Starea de folk

Starea de folk

03 Apr 2005   •   00:00

MESAJ
Daca ii intrebam pe protagonistii si iubitorii genului, ei vor raspunde ca folkul este o stare de spirit, este un amestec intre muzica, poezie si mesaj.

  • de CRISTINA OLOGEANU

  • Daca aceeasi intrebare este pusa tinerei generatii, raspunsul va fi unul sec: ceva ce cantau bunicii. Intr-adevar, folkul era "la moda" pe vremea bunicilor si a parintilor tinerei generatii, dar era singurul gen muzical care avea ceva de transmis. Si inca un lucru: folkul era si este muzica pura, curata, fara artificii si prelucrari pe calculator, asa cum se face azi. Acum, oricine poate canta, dar ca sa ajungi folkist, ai nevoie de mult talent.

    DEFINITII. Inainte de toate, se cuvine sa incercam sa gasim o definitie a acestui stil. Conform Dictionarului Explicativ al limbii romane aparut in 1998 la editura Universul Enciclopedic, folkul este "Stil in muzica usoara contemporana care utilizeaza motive din muzica populara". Destul de rigid si de incomplet. Scriitorul bacauan Mihail Sabin a reusit sa exprime mult mai mult decat DEX-ul: "Nu ne confundati cu chitaristii de ocazie, cu baietii mai dulci decat fondantele, sa nu credeti despre noi ca avem fluturi in teasta, ca mirosim a iarba; o sa va dezamagim crunt. Noi suntem purtatorii de lumina, de aceea parem intunecati si stingheri si ne miscam alandala printre hamuri ceresti, de aceea ramanem singuri in fata mortii, sfasiati de metafore. Gratia si verva le lasam chitaristilor, textierilor de muzica frivola si tuturor celor care cred ca poetii viseaza albastru; noi apartinem unei lumi care creste din toate incheieturile ei si nu dam voie sa ni se fure acest adevar".

    PARERI. Mircea Bodolan, unul dintre cei din "generatia de aur" a folkului autohton, spune ca nu exista o definitie exacta a muzicii folk. "Dupa mintea mea, nu exista muzica folk, pentru ca aici nu e vorba numai de muzica. Ci este un amestec de poezie si de muzica, de mesaj imbracat in poezie si muzica, iar acest amestec nu poate fi «incutiat» intr-un anumit gen muzical sau in intr-unul literar. E prematur sa spunem ce este muzica folk. Mai trebuie sa treaca ceva timp, sa se sedimenteze folkul, pentru a-i putea gasi o definitie." Fara a folosi cuvinte mari, toti folkistii spun intr-un singur glas ca muzica lor este un melanj de muzica, poezie, mesaj, protest, stare de spirit si, de ce nu, stil de viata.

    AZI. Pe vremea comunismului, cantaretii trebuiau sa isi aleaga cu mare grija cuvintele, versurile. Dar asta nu i-a oprit sa protesteze pe note. Ce-i drept, unele cantece exprimau, cu foarte mari riscuri, pe fata dezaprobarea fata de ceea ce se intampla in tara, altele spuneau aceste lucruri doar printre randuri. Usor nu era. Dar protestul era protest si trebuia exprimat. Fie public, in spectacole, fie in cercuri restranse. Au existat chiar, dupa cum afirma Victor Socaciu, piese folk in care muzica devenea doar un pretext pentru mesaj. Azi se poate protesta in ritm de hip-hop sau chiar de rock, genuri muzicale promovate mult mai mult decat folkul, din pacate.

    "Nu ne confundati cu chitaristii de ocazie, cu baietii mai dulci decat fondantele, sa nu credeti ca avem fluturi in teasta, ca mirosim a iarba; o sa va dezamagim crunt. Gratia si verva le lasam chitaristilor, textierilor de muzica frivola" - Mihail Sabin, scriitor

    ×
    Subiecte în articol: muzica editie de colectie