x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Stefan, Stefan... domn cel bun

Stefan, Stefan... domn cel bun

15 Mai 2005   •   00:00

In constiinta romanilor, Stefan cel Mare a facut cel mai mult bine tarii, urmat indeaproape de Nicolae Ceausescu, Alexandru Ioan Cuza si Mihai Viteazul. Cel mai mult rau l-au facut in istoria Romaniei Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

  • de DANIELA SONTICA
  • MEMORIA ISTORIEI
  • Petre Tutea spunea despre Stefan cel Mare ca este "cea mai mare personalitate politica si militara pe care au dat-o romanii"
    Stefan cel Mare si Sfant este personalitatea istorica despre care romanii cred ca a facut cel mai mult bine tarii. Iar daca 16,5% din ei sustin acest lucru, alti 13,2% din conationalii nostri sunt de parere ca Nicolae Ceausescu este un mare binefacator al Romaniei, iar Alexandru Ioan Cuza se afla in preferintele a 12,6% din romani. In constiinta romanilor sunt prezenti si Mihai Viteazul (11,9% voturi) si Vlad Tepes (8,5%). Ion Iliescu este pentru 3 din 100 de romani un personaj politic care a adus beneficii natiunii.

    Intre 1,5% si 1,1% sunt considerate personalitati care au facut bine tarii noastre, in ordine descrescatoare, Regele Carol I, Regele Mihai, Nicolae Iorga, Nicolae Balcescu si Nicolae Titulescu.

    VOT EMOTIONAL. Domnitorul Stefan cel Mare ocupa inca primul loc in inima poporului care l-a cinstit si l-a avut la inima inca din timpul vietii. Daca mai punem la socoteala si implinirea celor 500 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, in urma cu un an, cand a fost sarbatoare la Putna, ne este si mai clar motivul pentru care romanii, pastrand emotia momentului, se gandesc in primul rand la el ca la un domn care a lasat in urma lucruri marete si bune. Desigur, cele 44 de manastiri si biserici ctitorite de voievod, precum si victoriile sale in lupte sunt argumente "tari" pentru un domn Mare care, din 1992, este numit si Sfant, si trecut in calendarul ortodox la 2 iulie.

    Surprinzator poate fi ca, imediat dupa Stefan cel Mare, vine Nicolae Ceausescu. Vazand procentele sondajului, te intrebi de ce a mai existat un Decembrie 1989 in istoria romanilor, daca tot a facut atat de mult bine acestei tari. Unii dintre noi nu au uitat ca au "trait decenii de impliniri marete" pe vremea odiosului si mai tin minte doar fabrici, uzine, "magistrala albastra", locuri de munca si case pentru toti etc. Dar Vox populi… Se pare ca Unirea Principatelor Romane de la 1859 inseamna mult pentru romani, astfel ca, pentru faurirea acestei uniri, Alexandru Ioan Cuza este considerat unul dintre cei care au facut bine neamului nostru.

    PRIMUL UNIFICATOR. Mihai Viteazul (1593-1601) scria intr-un memoriu adresat ducelui Toscanei in 1601: "Acum oricine poate vedea cata munca si osteneala am indurat sapte ani de-a randul si cata slujba am facut crestinatatii, caci am luat de la turci 100 de tunuri si am ocarmuit trei tari: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova". Mihai Viteazul a ramas in mintea fiecaruia dintre noi drept fauritorul primei uniri a celor trei tari romanesti. Doar 11,9% din romanii chestionati cred ca el a facut un bine care a ramas in istorie.

    PROFIL. Din totalul celor care l-au votat pe Stefan cel Mare ca fiind personalitatea istorica ce a facut tarii mult bine, 32% sunt moldoveni, in timp ce subiecti din Oltenia sunt doar 6%. Alti 10% din admiratorii lui Stefan nu se uita deloc la televizor, iar 21% nu asculta emisiuni radiofonice.

    Profilul celor care l-au votat pe Ceausescu drept un binefacator al neamului ar fi urmatorul: barbati (14%), trecuti de 56 de ani (20%), cu studii subliceale (17%), cu venituri sub medie (18%), olteni (20%) si munteni (19%), care traiesc la tara (17%) si la oras (10%). Dintre nostalgicii ceausisti, 21% nu citesc deloc ziare, 22% nu se uita la emisiuni tv, iar 14% nu asculta deloc emisiuni la radio.

    "Faptele tale, savarsite pana acum cu intelepciune si vitejie contra turcilor necredinciosi, dusmanii nostri, au adus atata celebritate numelui tau, incat esti pe buzele tuturor si esti laudat de catre toti"
    Papa Sixt al IV-lea intr-o scrisoare catre Stefan Cel Mare

    Ce personalitate din istoria Romaniei a facut cel mai mult bine pentru tara noastra?
  • Alexandru Ioan Cuza este primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si al statului national Romania (1862-1866). 12,6% din repondentii sondajului cerut de ziarul nostru il considera un personaj istoric care a facut bine.
  • Falsul mit al unui Vlad Tepes vampir, lansat o data cu romanul "Dracula" al lui Bram Stoker, publicat in 1897, este ignorat de romani, asa ca 8,5% din ei cred ca Tepes a facut bine tarii sale.
  • Ce personalitate din istoria Romaniei a facut cel mai mult rau pentru tara noastra?
  • Moldovenii tin inca la Iliescu daca doar 8% din ei l-au votat ca facator de rele. Cei mai porniti impotriva lui sunt dobrogenii (20%), banatenii si maramuresenii (cate 18%).
  • Nicolae Balcescu, istoric si luptator in Revolutia de la 1848, a vrut improprietarirea taranilor, votul universal. Pentru 1%, Balcescu a facut rau tarii.
  • "BAIETII RAI" AI ISTORIEI NOASTRE
    39,1% dintre cei chestionati nu stiu sau prefera sa nu se pronunte in legatura cu cine a facut rau pentru tara noastra Chiar daca dictatorul inlaturat in ’89 de la carma tarii apare pe locul doi in topul personalitatilor care au facut cel mai mare bine tarii, intrebati in mod expres cine din istoria noastra a facut cel mai mare rau Romaniei, 24,6% din cei chestionati au raspuns clar: Nicolae Ceausescu. ILIESCU DIN NOU. Desi a fost ales presedintele Romaniei de doua ori, Ion Iliescu ocupa onorabilul loc doi in acest top al "railor", cu 14,3 procente. Mult mai jos, cu 4,6% din voturi, este fostul presedinte Emil Constantinescu, iar maresalul Ion Antonescu ii urmeaza cu 3,8 procente. 2,2% din romani considera ca Regele Mihai a facut rau Romaniei. Crudul, dar si justitiarul domn al Tarii Romanesti, Vlad Tepes, se afla si el pe lista neagra (1,9%), la fel si Regele Carol I si Nicolae Balcescu (1,1%, respectiv 1%). Cine are despre Ion Iliescu parerea ca a facut rau Romaniei? 17% barbati si 12% femei, 15% au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, au studii la nivel subliceal pana la cel superior, 19% au venituri peste medie si doar 13% sub medie. Mai multi dintre cei care locuiesc in mediul urban au o parere rea despre Iliescu, respectiv 16%, in timp ce aceeasi idee si-au exprimat-o 12% din respondenti cu rezidenta in mediul rural. DezamAgiTi. In 1996, Emil Constantinescu a fost ales presedintele Romaniei, fiind singurul in care credea un electorat dezamagit de presedintia lui Ion Iliescu si de guvernarea de pana atunci. Cu toate acestea, poporul a fost si mai dezamagit la sfarsitul mandatului lui Constantinescu.Unii romani, mai precis pentru aproape 5%, cred chiar ca Emil Constantinescu a facut rau tarii. Este posibil ca parerea negativa despre el sa o aiba cei care nu l-au simpatizat niciodata, nici macar atunci cand profesorul universitar se afla in Piata Universitatii in 1990.
    "Nici o reforma economica, nici un ajutor extern nu pot salva aceasta saraca tara bogata daca nu acceptam ca acei extrem de putini, care au savarsit crime odioase, trebuie sa raspunda pentru faptele lor, iar cei multi, care poate s-au inselat, sa incerce sa inteleaga si sa convinga cu armele bunei-credinte"
    Emil Constantinescu
    din discursul la mitingul aniversar din Piata Universitatii, Bucuresti, 15 iunie 1991
    ×