x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Teorii ale unor savanti

Teorii ale unor savanti

06 Feb 2005   •   00:00

FENOMENE EXTREME
Asteroizi care se apropie amenintator de pamant, boli incurabile, dezastre naturale inspaimantatoare si razboiul.
ANA-MARIA LUCA

Un super-vulcan ar putea sa stearga de pe fata pamantului majoritatea vietuitoarelor
Un al treilea razboi mondial, fie el nuclear, biologic sau chimic, este cea mai probabila teorie a sfarsitului lumii. Un razboi care ar folosi toate armele de distrugere in masa, incepand cu raspandirea unor epidemii precum antraxul, ciuma bubonica, ebola, botulismul, apoi detonarea unor bombe chimice si nucleare ar sfarsi omenirea si restul vietuitoarelor intr-o clipita, spun cercetatorii.

Dupa unii, razboiul deja a inceput, cu atacul aliatilor asupra Irakului. In viziunea lor, Coreea de Nord va ataca Coreea de Sud, iar China va invada Taiwan-ul. Cativa analisti au si reusit sa faca si un scenariu al acestui razboi. Razboiul care va distruge omenirea are, in viziunea lor, un preludiu care include evenimente precum 11 septembrie 2001 si atacuri teroriste. Primul act implica Orientul Mijlociu, unde Iranul si Pakistanul vor folosi arme nucleare pe care le va produce, evident, Coreea de Nord. In faza a doua, Israelul ar intra in acest razboi impotriva vecinilor arabi. Atunci, Palestina va fi fost un stat in toata puterea cuvantului si ar fi prima tinta. Apoi, Coreea si China vor folosi armele nucleare. Va urma apoi prabusirea Statelor Unite ale Americii. Si, bineinteles, "nu se stie cum se va sfarsi totul".

VULCANII. Un supervulcan care sa stearga de pe fata pamantului majoritatea vietii. De fapt, daca ar fi sa ne luam dupa specialisti, a trecut cam multa vreme de cand marii vulcani ai lumii ar fi trebuit sa erupa. Cand s-a mai intamplat? Partea cu "multa vreme" vine de la ideea ca ar exista un model pentru o disparitie periodica a vietii de pe Pamant, explicata mai des prin meteoriti sau asteroizi. Dar daca acest cataclism este de natura geologica, este mai greu de prevazut.

Supervulcanii au drept cauza crapaturile din scoarta terestra prin care trece magma. Ultimul supervulcan a creat Podisul Deccan in India si a scuipat destula magma ca sa acopere suprafata Statelor Unite ale Americii cu o patura de 1 kilometru grosime. Vulcanul care a creat Islanda a creat si Oceanul Atlantic de Nord. Evenimente precum acesta distrug de la 50% la 90% din toate vietuitoarele pamantului.

METEORITI. Un meteorit se presupune ca a dus acum 65 milioane de ani la disparitia dinozaurilor. Craterul sau mai exista si azi pe coasta Yucatanului. Craterul Chicxulub are un diametru estimat de 200 de kilometri. Impactul care a dus la formarea sa a condus si la formarea unui strat de praf in atmosfera, strat care a blocat lumina Soarelui si care a dus la o scadere drastica a temperaturii. Asa se presupune ca au disparut dinozaurii si aproape 75% din vietuitoarele de pe pamant. Dar chiar si meteoritul imens care a cazut pe teritoriul Mexicului nu ar fi putut ucide dinozaurii de unul singur, conform spuselor unor oameni de stiinta americani. Ei spun ca, in acelasi timp, pe Pamant au avut loc si eruptii vulcanice puternice, precum cele care au creat Podisul Deccan din India. Pe de alta parte, o alta echipa de cercetatori americani a descoperit un alt crater in partea marocana a Saharei. L-au categorisit ca un al doilea semn al unei vechi apocalipse. Meteoritul a lovit pamantul acum 380 de milioane de ani si a ucis 40% din speciile marine.

ASTEROID. Astronomii au gasit mai mult de 300 de asteroizi cu orbite care se apropie de cea a Pamantului si jumatate din ei au marimea necesara pentru a cauza o catastrofa globala daca s-ar lovi de Pamant. Dar o astfel de sansa apare o data la 300.000 de ani. Cea mai recenta lovitura s-a intamplat in 1908. Ceea ce ar fi putut fi un asteroid a explodat in atmosfera deasupra regiunii Tuguska din Siberia si a culcat la pamant padurea pe o raza de 200 de kilometri.

Satelitii militari care supravegheaza activitatile nucleare au detectat cateva zeci de explozii ale asteroizilor in atmosfera terestra in fiecare an. In 1995, NASA si Fortele Aeriene Americane au inceput un proiect numit NEAT (Detectarea Asteroizilor din Apropierea Pamantului) si au pus la punct un observator in Hawaii. Acolo se detecteaza asteroizii care ar putea fi periculosi pentru Terra, calculandu-le orbita. Astronomii cred ca astfel vor putea avertiza lumea cu decenii sau chiar secole inainte de o posibila coliziune cu un asteroid.

TSUNAMI. Daca vulcanul Cumbre Vieja s-ar prabusi in mare, ar putea crea valuri uriase, chiar de 90 de metri, care ar putea inunda coastele Africii, Portugaliei si Spaniei. Pe de alta parte, si o alunecare de teren submarina de-a lungul coastelor ar provoca valuri uriase. Valurile ar distruge tot in cale si ar patrunde adanc in interiorul continentelor si ar inunda totul. Acelasi cataclism ar acoperi si Americile in 9 ore. Cum majoritatea populatiei e concentrata pe coasta de est, un astfel de val ar fi sfarsitul. Dezvoltarea mijloacelor de comunicare ar putea sa avertizeze la timp populatia de pericol, iar oamenii ar putea sa aiba timp sa se refugieze in interiorul continentelor. "Imaginati-va 8 milioane de oameni incercand sa fuga din New York in acelasi timp, si alte milioane fugind panicati din zonele joase din Long Island si New Jersey. Si ce se va intampla cu marginalizatii societatii, cei fara adapost, bolnavii din spitale, handicapatii mintal, zecile de mii de neajutorati din aziluri?", se intreaba Richard Moran in cartea sa "Ziua de Apoi".

Virusurile cele mai periculoase care ar puitea decima populatia lumii sunt HIV, cele care produc encefalita, variola, ebola si tulpinile de virusuri ale gripei. Bolile mortale produse de bacterii sunt ciuma, holera, meningita, febra recurenta, antraxul, tuberculoza.

Scenariile oamenilor de stiinta incep intotdeauna, ca in filme, cu un singur om care pleaca dintr-o mlastina din Africa, unde s-a infectat, catre Londra sau New York. De la un singur bolnav infectia se raspandeste la zeci, sute, mii de oameni. Bill Clinton a afirmat intr-un discurs tinut la National AIDS Trust din Londra ca SIDA e o amenintare mai periculoasa pentru pacea si prosperitatea lumii decat terorismul. "E suficient pentru a distruge democratiile tinere. Probabil va fi suficient pentru a da frau liber violentei in randul tinerilor, care se vor teme ca nu mai au de trait decat un an sau doi si de aceea nu vor putea intelege de ce n-ar trebui sa se amestece in orice conflict aflat la indemana."

"Probabil va fi suficient pentru a da frau liber violentei in randul tinerilor, care se vor teme ca nu mai au de trait decat un an sau doi si nu vor putea intelege de ce n-ar trebui sa se amestece in orice conflict aflat la indemana."
Bill Clinton - fostul presedinte al SUA, despre SIDA

INCALZIREA GLOBALA
Schimbarile climaterice din urmatorii 20 de ani vor reprezenta o amenintare foarte grava impotriva pacii mondiale si ar putea determina pierderea a milioane de vieti, in razboaie si calamitati naturale. Acestea sunt concluziile unui raport al Pentagonului pe care institutia i l-a inmanat presedintelui american George W. Bush. Rapotul citat de publicatia The Observer atentioneaza ca numeroase orase europene mari ar putea fi acoperite de ape, iar clima Marii Britanii ar deveni similara celei din Siberia pana in 2020. In intreaga lume ar putea izbucni conflicte nucleare, seceta, foamete si revolte. Documentul sustine ca schimbarile climaterice bruste pot duce planeta in pragul anarhiei, deoarece numeroase state isi dezvolta arsenale nucleare pentru a-si apara resursele de apa, hrana si energie.

In opinia expertilor citati, aceasta amenintare este mult mai grava decat cea terorista. Raportul, supervizat de creierul doctrinei militare americane, a fost o lovitura aplicata administratiei Bush, care refuza sa accepte existenta modificarilor de clima si refuza sa ratifice Protocolul de la Kyoto cu privire la emisia gazelor in atmosfera. Subiectul schimbarilor climaterice ar trebui sa depaseasca stadiul de discutie stiintifica si sa devina o problema de siguranta nationala a Statelor Unite, sustin doi dintre autorii raportului, Peter Schwartz, consultant CIA, si Doug Randall, de la Global Business Network. Scenariul unei schimbari iminente si catastrofice de climat este "plauzibil si ar reprezenta o problema foarte grava pentru securitatea interna a SUA", apreciaza cei doi.

HAOS. Randall si Schwartz afirma ca Pamantul poarta deja o populatie mult prea numeroasa. Pana in 2020, lipsa apei si a resurselor energetice va fi greu de prevenit, iar omenirea va fi atrasa intr-un razboi. Cercetatorii au avertizat ca, in urma cu 8.200 de ani, din cauza schimbarilor climei s-a ajuns la distrugerea recoltelor, la foamete, boli si migratia populatiilor. Acest fenomen se poate repeta si se va ajunge la haos. "Nu stim exact in ce stadiu ne aflam. Procesul ar putea incepe maine si noi sa ne dam seama peste vreo cinci ani. Pentru anumite natiuni, consecintele schimbarilor climei sunt incredibile. Ar putea fi luata in seama renuntarea la folosirea combustibililor fosili", a adaugat Randall.

CRITICI. Administratia Bush a fost criticata de un grup numeros de cercetatori, care au afirmat ca multe studii stiintifice au fost modificate pentru a se potrivi agendei politice a Washingtonului. Sir John Houghton, fost director executiv al Meteorological Office (Anglia), a apreciat ca "daca Pentagonul transmite acest gen de mesaj, atunci intr-adevar este un document important". Bob Watson, responsabil al Bancii Mondiale, a declarat ca raportul este atat de grav, incat oamenii de stiinta amenintasera, in cursul campaniei electorale, ca il vor transmite candidatului democrat John Kerry. "Avem de-a face cu un presedinte care sustine ca incalzirea globala este o himera. Este destul de infricosator daca Bush isi va ignora propriul Guvern", a declarat Rob Gueterbock, de la Greenpeace.

EPIDEMIA DE CIUMA
In secolul al XVII-lea, doi ani la rand, 1665 si 1666, au insemnat pentru Londra aproape o apocalipsa. In primavara anului 1665 a izbucnit o epidemie de ciuma bubonica care a ucis mii de oameni si care a umplut gropile comune. In 1666, un incendiu urias a distrus aproape tot centru Londrei. Dar a ucis in acelasi timp si agentul care raspandea bacilul ce cauza infectia: sobolanii si puricii. Ciuma bubonica a fost numita "moartea neagra". Ciuma a pornit din Est, probabil din China, si s-a raspandit atunci in toata Europa. Comunitati intregi au pierit.

CEL MAI PUTERNIC VULCAN
Acum mai mult de un secol, pe 26 august 1883, vulcanul indonezian Krakatau, care nu era cunoscut pana atunci, a explodat cu o furie devastatoare. Eruptia a fost una dintre cele mai catastrofale din istoria omenirii. Cenusa a fost dusa de vant pana la New York. Explozia s-a auzit la 3.000 de kilometri distanta. Praful vulcanic s-a ridicat in atmosfera si a afectat radiatiile solare si clima globala timp de mai multi ani. O serie de valuri imense generate de explozie, unele inalte de 40 de metri, a ucis 36.000 de oameni, conform statisticilor de atunci. De fapt nu se stie exact numarul victimelor.

BOMBE SI EXPLOZII ATOMICE
Pe 6 si 9 august 1945, orasele japoneze Hiroshima si Nagasaki au fost distruse de primele doua bombe atomice folosite de americani. Atunci razboiul s-a sfarsit brusc. Atunci a fost demonstrata prima data imensa forta a atomului pentru o lume intreaga. In urmatorii ani, mai multe guverne au organizat programe de inarmare nucleara, chiar daca directia internationala era de eliminare a acestor arme. Incepand cu 1950, puterea atomului a inceput sa fie folosita si in medicina sau in energetica. Explozia centralei nucleare de la Cernobil din fosta URSS, a afectat peste 5.000.000 de oameni.
×
Subiecte în articol: nucleare editie de colectie