x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Turist la Paris

Turist la Paris

de Ilarion Tiu    |    Paula Mihailov    |    15 Aug 2005   •   00:00
Turist la Paris
MIRACOLELE PARISULUI
Din manuale, romanii au invatat importanta Frantei pentru dezvoltarea culturii autohtone. Ajuns la Paris, cu ce "se cultiva" insa romanul de azi?

In literatura interbelica voiajul de nunta sau studiile la Paris erau apanajul elitei. Ajuns in capitala miracolelor lumii, dupa un periplu fie si de scurta durata, romanul venea "luminat". Dreptul de libera circulatie de dupa 1989 presupune posibilitatea oricarui roman de a vedea miracolul Parisului. Cati si cum au profitat de ele?

OPTIUNE SECUNDARA. Conform datelor facute publice de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), in ultimii trei ani Franta a reprezentat o optiune secundara pentru turistii romani. In general in sezonul estival romanii prefera destinatii cum ar fi Turcia sau Grecia. Dupa care urmeaza, la mare distanta, Italia, Spania si Franta. Nici iarna turistii din Romania nu se bat pentru Paris, preferand Austria sau Egiptul.

TRASEU TURISTIC. Ca turist la Paris, romanii parcurg itinerariile consacrate. Cele mai frecventate locuri sunt clasicele Champs Elis...e, Arcul de Triumf, Turnul Eiffel sau Catedrala Notre Dame. Uneori este inclusa in program si o vizita la Palatul Versailles, insa distanta sa fata de Paris dezarmeaza omul grabit. Parisul este un oras scump, prin urmare turistii romani sunt in numar mult mai mic decat alti straini. Insa romanii se disting usor, deoarece sunt prea galagiosi, mai ales cand sunt in grupuri mai mari.

CUMPARATURI. Alta placere a turistului la Paris este plimbarea prin magazinele capitalei franceze. Chiar daca nu cumperi, privesti si "te pui la curent" cu moda. Dupa ce ai vizitat magazine "de firma" si cateva buticuri, ajungi insa la concluzia ca la Paris poate fi la moda orice. Iar preturile, facute pentru alte salarii decat cele romanesti, dezarmeaza. Accesibile sunt produsele chinezesti din pietele de cartier. Dar acestea sunt de gasit si pe tarabele din Bucuresti. Mai ieftine insa... La Paris exista anual mai multe perioade de solds (reduceri), in care preturile scad cu pana la 60%-70%. Abia atunci devin interesante pentru romani. In rest, prefera buticurile profilate pe suveniruri.

×
Subiecte în articol: paris editie de colectie