x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Un as in mana Maiestatii

Un as in mana Maiestatii

de Radu Tutuianu    |    12 Dec 2005   •   00:00
Un as in mana Maiestatii
DE PATRU ORI PRIM-MINISTRU
Lascar Catargiu a salvat tara de ocupatia otomana, a pus la punct sistemul financiar si pe cel de credit, a incurajat constructia de cai ferate. Regele l-a considerat asul sau din maneca, liberalii l-au hartuit prin tribunale. Comunistii au facut orice sa stearga memoria celui care a fost in patru randuri premier al Romaniei.

In 1876, deputatii liberali l-au dat in judecata pe Lascar Catargiu, acuzandu-l de ingerinta in alegeri, de incalcarea libertatilor publice, risipa banilor publici si abuz de forta publica. L-au amenintat cu arestarea si sechestrarea averii. A trebuit sa intervina regele pentru ca fostul prim-ministru sa-si pastreze libertatea. Lascar Catargiu, presedintele Partidului Conservator, a luptat toata viata sa apere ce avea, in vreme ce inamicii sai, liberalii, luptau sa aiba.

SALVATORUL. La 11 martie 1871, Lascar a impiedicat dezastrul in Romania. Principele Carol, sub presiunea adversarilor politici, ameninta cu abdicarea. Fata de hotararea acestuia de a pleca, Lascar a reactionat prompt si i-a explicat prin ce nenorociri putea trece tara - inclusiv ocuparea de turci. In cele din urma, principele a acceptat sa ramana pe tron cu conditia sa i se prezinte lista unui nou guvern si un program de solutionare a problemelor economice si sociale in care lancezea Romania. La ora 12 noaptea, intre 11 si 12 martie 1871, Lascar Catargiu a intrat in palat si l-a informat pe Principele Carol ca este in masura sa formeze noul Cabinet. Peste nici douasprezece ore, principele i-a acceptat propunerea, iar Romania unita a inceput sa-si gaseasca echilibrul politic.

LA PUTERE. In vremea guvernarii lui Lascar Catargiu (1871-1876) s-au asezat bazele organizarii Romaniei. Au fost puse la punct sistemul financiar si cel de credit, care au determinat avantul economic, concretizat in construirea de cai ferate si modernizarea armatei. In 1880, Lascar a fost ales presedinte al Partidului Conservator si deputat, calitate in care a luptat pentru unitatea partidului. Trei ani (1888-1891) a detinut functia de presedinte al Camerei.

SFARSITUL. Lascar a fost insarcinat sa formeze iarasi guvernul in 1891. Urmatorii patru ani vor insemna "adevaratul si definitivul Minister Conservator", cum il denumeste Titu Maiorescu. Conservatorii propun vechi si noi proiecte de lege, determinand o perioada parlamentara fructuoasa. Lascar Catargiu isi pune amprenta asupra legilor din administratie, prin care erau precizate mai clar atributiile fiecarei verigi administrative. Din cauza ca urmatorii patru ani de guvernare liberala (1895-1899) au provocat o diminuare a starii economice si sociale, Regele Carol I i-a cerut din nou lui Lascar sa revina ca premier. Catargiu a acceptat, insa la 30 martie 1899, inima lui inceteaza sa mai bata. Chiar in ziua cand trebuia sa prezinte lista noului guvern, Lascar Catargiu, intins pe catafalc, primea omagiile regelui.

Stema familiei Catargiu

UCENICIA. Lascar Catargiu s-a nascut la Iasi, in anul 1823, fiu al lui Stefan Catargiu si al Balasei Sturdza. A facut parte din prima generatie de elevi a vestitei Academii Mihailene (1834). A studiat Dreptul si Filosofia la Berlin si Viena si a revenit in tara angajandu-se imediat in viata politica. Influenta unor rude mai varstnice, semnatare ale proclamatiei revolutionare de la 27 martie 1848, l-a ajutat sa-si defineasca pozitia politica de membru al Partidei Nationale, pe care si-a manifestat-o activ incepand cu domnia lui Grigore Alexandru Ghica (1849). Remarcat de domnitorul Ghica, Lascar este numit parcalab al tinutului Covurlui la inceputul lui septembrie 1853, dupa o neasteptata demisie a lui Costache Negri. In aceasta calitatea a functionat doar cateva luni, ocupandu-se cu lichidarea unei epidemii de holera.

UNIONIST. A fost impiedicat de caimacamia separatista a lui Nicolae Vogoride sa participe la alegerile pentru Divanul ad-hoc din vara anului 1857, in care a reusit sa intre abia in toamna, ales alaturi de Costache Negri si Alexandru Ioan Cuza, Lascar reprezentandu-i pe marii proprietari.

A adunat mii de semnaturi pentru unionisti in Divanul ad-hoc, atragandu-si simpatia opiniei publice, care il si vedea drept posibil pretendent la domnie. Lascar Catargiu a refuzat sa-si sustina candidatura, facand abstractie de ambitiile personale si sprijinindu-l pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.

PENTRU DOMN STRAIN. Dupa incheierea lucrarilor Divanului ad-hoc, 29 decembrie 1857, care votase unirea celor doua principate sub un domn strain, s-au facut pregatiri pentru alegeri in Adunarea Electiva care urma sa desemneze pe viitorul domn. Adunarile de la Iasi si Bucuresti l-au ales domnitor pe Alexandru Ioan Cuza, iar Lascar a fost desemnat sa ocupe portofoliile Internelor, Finantelor si intre 11 mai si 15 iulie 1866 pe acela de prim-ministru. Sustinator al formei de guvernamant constitutional si al vechiului principiu unionist al domnului strain, Catargiu s-a aflat in Opozitie, ca lider al Coalitiei pentru indepartarea lui Cuza Voda. El a asigurat locotenenta domneasca din februarie 1866 si a condus destinele tarii pana la venirea Principelui Carol I de Hohenzollern.

"Convictiunea mea este ca Partidul Conservator nu poate sa ramana, in urma modificarii legii electorale, asa cum a fost mai inainte. Trebuie numaidecat sa facem o fuziune cu elementele cari s-au introdus in colegiile electorale, asa cum ele sunt compuse astazi. Nu se poate sa nu tinem seama de noua stare de lucruri"
Lascar Catargiu discurs in Dezbaterile Adunarii Deputatilor,
13 dec. 1889
"Noi nu putem urma decat o politica de neutralitate, adica sa fim bine cu toate puterile, caci suntem o tara mica, o tara agricola. O politica pasnica si amicala catre toate puterile si sincer neutra este singura folositoare tarii noastre. Am condamnat politica externa a guvernului trecut, cand servila, cand provocatoare si niciodata corecta"
Lascar Catargiu
Manifestul din septembrie 1888

Bibliografie: Conservatori si conservatorism in Romania, Ion Bulei; Guverne si guvernanti, Ion Mamina si Ion Bulei; Istoria guvernelor Romaniei, Stelian Neagoe; interviuri cu Alexis Catargiu, Cronica politica (mai-iunie 1995)Familiile boieresti romane, Octav George Lecca.

STATUI IN MEMORIA LUI LASCAR


Statuia lui Lascar Catargiu isi mai asteapta capul
Acum 100 de ani, un ansamblu statuar "Lascar Catargiu" a fost amplasat in Piata Romana, in fata vechii cladiri a Academiei de Studii Economice. In anii ’50, comunistii au demontat statuia confectionata in atelierele Parisului si i-au topit capul. La Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti, statuia decapitata a lui Lascar Catargiu mai asteapta inca fonduri pentru a fi refacuta si reinstalata.

La Galati, orasul in care Lascar a indeplinit functia de parcalab de Covurlui, administratia a reusit acum cinci ani sa restaureze si sa reaseze pe soclul din fata Catedralei Episcopale bustul realizat de sculptorul italian Rafaello Rommanelli. Primaria Municipiului Galati a comandat bustul, inaugurat in iulie 1928, iar comunistii l-au demolat 20 de ani mai tarziu. Actul omagial din 1928, savarsit la 105 ani de la nasterea lui Lascar Catargiu (noiembrie 1823), rasplatea o indelungata si dezinteresata activitate politica, de peste patru decenii, timp in care a adus mereu in atentia opiniei publice nevoile orasului Galati, care necesitau o rapida rezolvare. Bustul a fost recuperat de pe coclauri de la periferie de muzeografii Muzeului de Arta Contemporana din Galati.

Lascar Catargiu, in varianta lui Raffaelo Romanelli, este un barbat in floarea varstei, puternic, elegant, cu privire hotarata. La gat poarta papion, are mainile incrucisate la piept, in dreapta tine un sul de hartie, desfasurat la capatul din partea de sus ca un evantai. Mantaua ii cade de pe umeri pe spate. Este un bust monumental, armonios ca proportii, cu contururi ferme, realizat in spiritul timpului interbelic.

Statuia incompleta de la Bucuresti il prezinta pe Lascar Catargiu in picioare, tinand mana dreapta sub manta, ca Napoleon. La picioarele sale stateau statui reprezentand femei purtand spice de grau. Muncitorii de la Combinatul Fondului Plastic au auzit zvonul ca in ateliere sculptorii lucreaza la un cap pentru statuia demnitarului.

DE 5 X PRESEDINTE


Lider al Coalitiei pentru indepartarea lui Alexandru Ioan Cuza, Lascar Catargiu face parte din Locotenenta domneasca (11 feb. - 10 mai 1866) si se plaseaza pe pozitii conservatoare. Ajunge de patru ori presedinte al Consiliului de Ministri si ministru de Interne, 11 mai - 13 iulie 1866, 11 martie 1871 - 30 martie 1876, 29 martie - 3 noiembrie 1889, 27 noiembrie 1891 - 3 octombrie 1895. In 1880 este ales presedinte al Partidului Conservator.

JANDARMERIA RURALA


In ianuarie 1893, primul-ministru propune infiintarea in toata tara a circa 8.000 de posturi de jandarmi comunali (1 jandarm la 100 de locuitori comunali), 1.260 de jandarmi judeteni si 69 de ofiteri. "Voiti oare d-voastra ca asasinatele, furturile, spargerile de case care se comit astazi prin comunele rurale sa le lasam a se repeti toata ziua, fara ca Justitia si Administratia sa aiba vreun mijloc cu care sa le poata infrana?", intreba Lascar Catargiu de la tribuna Camerei.

PRICEPUT IN ADMINISTRATIE


Lascar Catargiu intra de tanar in afacerile publice: atasat la Departamentul din Launtru al Moldovei, parcalab de Neamt (1845), Iasi (1853) si Covurlui (1854); aga al Politiei Iasi (1855-1856). Catargiu face parte din Comitetul unionist-Galati, e deputat in Divanul ad-hoc (1857) si in Adunarea electiva moldoveana (dec. 1858).

"MAIESTATE, AIASTA NU SE POATE!"


In 1891, Printul mostenitor Ferdinand vrea sa o ia de nevasta pe Elena Vacarescu, la indemnul Reginei Elisabeta. Principii uitasera ca maritisurile si insuratorile celor destinati sa poarte coroana erau supuse ratiunilor politice. Lascar Catargiu intervine categoric si le aduce aminte: "Maiestate, aiasta nu se poate! Eu, Maiestate, nu spun ca printul nu poate lua in casatorie pe d-soara Vacarescu. O poate lua, insa in cazul aista sa ramaie particulier".
×