x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Un nume cat o nava

Un nume cat o nava

de Roxana Roseti    |    03 Iul 2006   •   00:00
Un nume cat o nava
DESTIN
De la familia romaneasca la "familia" armatei americane. Uneori, viata ofera oamenilor o soarta ce depaseste imaginatia.

Generalul american George Pomutz sau, cum a fost botezat de popa ortodox de acasa, Gheorghe Pomut. S-a nascut la poalele Cetatii Giulei (Gyula), intr-o familie romaneasca, la 31 mai 1818. Tatal sau era fierar la mosia grofului Wencheim. Dupa absolvirea scolilor, tanarul Pomut devine procuror regal. La izbucnirea revolutiei pasoptiste se inroleaza in armata de honvezi. Este ridicat la rangul de capitan, iar dupa inabusirea luptelor pentru independenta, impreuna cu un mic grup de emigranti, se indreapta spre Lumea Noua. In statul Iowa, colonistii primesc un loc salbatic pe care il boteaza New Buda. O data cu izbucnirea razboiului civil, in 1861, Pomut se inroleaza ca voluntar in armata celor din Nord. Face o cariera rapida: de la locotenent, in trei ani, ajunge colonel. In 1863, conduce un regiment in luptele din Atlanta. Peste doi ani, ca recunoastere a meritelor militare, Senatul american ii confera titlul de general.

DOBANDITORUL ALASKAI. La un an de la terminarea razboiului de secesiune, este numit consul al Statelor Unite in Rusia, la Sankt Petersburg. In decursul a mai bine de un deceniu de activitate diplomatica, dovedeste un deosebit talent si in acest domeniu. In calitate de consul general al SUA, poarta tratative cu oficialitatile tariste in scopul cumpararii Alaskai. Dupa 12 ani de munca diplomatica este rechemat in America, dar nu se stie de ce, el ramane mai departe in Rusia. Chiar si moartea lui este enigmatica. In SUA nu se stie altceva decat ca a murit sarac si ca este inmormantat in cimitirul din Smolensk. S-a stins intr-o zi de toamna a anului 1882. In 1944, Guvernul SUA boteaza o nava de razboi cu numele "General Pomut.

×
Subiecte în articol: editie de colectie