x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Une cocotte

10 Apr 2005   •   00:00

MITA BICICLISTA
Mai inainte de a o avea, recitam o poezie care ma amuza teribil. Cand am crescut, am primit o bicicleta, dar poezia nu ma mai interesa.

  • de MIHAI STIRBU

  • Versurile erau deocheate, nascute in serile bete petrecute la crasmele parfumate din plin cu tutun ieftin. "Coana Mita Biciclista a cazut si..." si ce a patit? N-a patit nimic, dupa o viata atat de tumultuoasa, s-a stins incet-incet intr-o casa declarata astazi "monument de arhitectura, stil baroc". Cine-i Mita Biciclista? De fapt, Mita este Maria Mihaescu, nascuta in Filipestii de Padure, ramasa in istorie drept prima femeie din Romania care a mers pe bicicleta si in special pe Calea Victoriei.

    UIMIRE. A. Popescu a consemnat, in "Vremuri vechi bucurestene", efectul produs de aceasta Mita asupra domnilor buni ai societatii: "Cand aparea pe Calea Victoriei, «aristocratii» de la Capsa, «burghezii» de la Otetelesanu si «boemii» de la Köbler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist, caruia hatrul Ranetti nu scapase ocazia sa-i zica «Mita Biciclista». Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari à la Madame Butterfly".

    PROPRIETAREASA. In incercarea noastra de a reface viata Mariei Mihaescu ni s-a alaturat o fosta chiriasa a casei din Piata Amzei. Maria Gheorghe, azi trecuta de 80 de ani, era studenta la Medicina cand a trebuit sa se mute in casa Mitei. "Era pe vremea cand se puneau avize la poarta: cine vinde, cine inchiriaza si a avut aviz de inchiriat. Asta se intampla in ’44. Prima impresie a fost ca am in fata o speculanta. Tin minte ca-mi cerea o chirie mare. Era o femeie in jur de 60 de ani, de statura potrivita, nici grasa, nici slaba, aroganta. Ceilalti chiriasi mi-au spus ca e aroganta, ca e pretioasa, ca a fost ce-a fost. Acum era maritata cu generalul Alexandru Dumitrescu..."

    METRESA. Invatata sa traiasca pe picior mare de doctorul Nicolae Minovici, parintele Societatii "Salvarea", si de Regele Ferdinand, care obisnuia sa se deghizeze pentru a apela la serviciile ei, Mita avea in gazda doi polonezi refugiati, care se ocupau de menajerie, de ingrijirea cailor si a masinii. Cu toate ca avea de-a face cu chiriasi buni-platnici, Mihaescu nu-si mai permitea sa duca viata luxoasa de altadata, ba, mai mult - il trimitea la cersit pe generalul Dumitrescu intr-un costum rapanos de militar la alimentara de pe Mendeleev, iar apoi, cu banii stransi, mergeau si cinau numai la Athen...e Palace, in amintirea zilelor glorioase. Si comunistii au placut-o. Ei i-au permis sa locuiasca in casa daruita ei de Regele Ferdinand pentru clipele de fericire. Legendara Mita a murit in 1968: "Nici n-am stiut cand au luat-o si cine au luat-o si unde au ingropat-o".

    "Cand aparea pe Calea Victoriei, «aristocratii» de la Capsa, «burghezii» de la Otetelesanu si «boemii» de la Köbler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist, caruia hatrul Ranetti nu scapase ocazia sa-i zica «Mita Biciclista»" - Alexandru Popescu, in "Vremuri vechi bucurestene"

    FERMECAT DE DOTA MITEI

    Despre generalul Dumitrescu, sotul Mitei, Maria Gheorghe isi aminteste: "Era un om foarte politicos, era cavaler al Ordinului Mihai Viteazul. A ales-o pe Maria Mihaescu probabil pentru avere, ofiterii pe vremea aceea trebuiau sa se insoare cu femei cu dota, si Mita avea dota. Mita vine de la Maria, iscalitura este Maria Mihaescu".

    O BICICLISTA MODERNA

    Gina Burileanu este "prima femeie romanca, singura in jurul Europei pe bicicleta" in 1928. Fiica de marinar a parcurs peste 20.000 de kilometri, cu o medie zilnica de 80 km. A pornit dupa cinci lectii cu bicicleta. In calatoria sa, a plecat din fata vilei Minovici, imbarbatata de trei curiosi. A strabatut: Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Franta, Spania, Italia, Grecia si Turcia.

    BICICLISTA CONTRA COTROCEANCA

    In "Bucuresti. Carte de bucati", criticul literar Dan C. Mihailescu ne informeaza despre o gluma care circula prin Bucuresti dinainte de primul razboi mondial. Se spune ca, la Curtea Regala, Mita Biciclista facea subiectul cancanurilor. Existand suspiciuni ca ar fi fost amanta Regele Ferdinand, "dupa cum, dupa porecla ei, mania s-a extins catre regalitate, unde Mariei i s-a spus Mita Cotroceanca".
    ×
    Subiecte în articol: mita editie de colectie