x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Uriasul Gogea

Uriasul Gogea

10 Apr 2005   •   00:00

COGEAMITE BOXERUL
In anul 1914, in comuna Marsani, din judetul Dolj, se nastea primul copil al familiei Goaga. Cum la nastere avea dimensiuni normale, nimeni n-ar fi crezut ca Mitu avea sa ajunga un gigant.

  • de VICENTIU NEAGOE, SORIN ANGHEL

  • Constanta Burada arata ca boxerul Gogea Mitu traia pe picior mare. Calapodul are marimea 56
    Localitatea Marsani se afla situata la aproximativ 60 de kilometri de Craiova. Este mica, dar destul de bine ingrijita, in care isi duc veacul 5.500 de suflete.

    Oamenii din Marsani sunt modesti, majoritatea agricultori, traind de pe urma cultivarii cartofilor. Poate tocmai de aceea oriunde ai intreba in comuna, oricine a auzit si poate sa iti povesteasca cate ceva despre Mitu a lu’ Goaga, cel mai celebru om al Marsaniului. Acesta a devenit cunoscut in toata lumea datorita staturii sale iesite din comun, masurand nu mai putin de 2,42 metri si cantarind 183 de kilograme. "Daca nu era el, nu ieseam cu nimic in evidenta", a spus primarul micutei asezari, Constantin Ghencioiu.

    ISTORIE. Caracteristicile antropometrice au facut ca acesta sa fie cautat de foarte multe persoane, din diferite domenii de activitate, care voiau sa profite de capacitatile sale iesite din comun pentru a castiga bani frumosi. A fost mai intai Circul Globus, care i-a oferit o suma frumusica pe acea vreme, pentru a-l prezenta drept "Omul care indreapta fierul". Desi avea doar 20 de ani, in timpul reprezentatiilor Mitu tragea cu usurinta de un arc otelit, pe care il indrepta in aplauzele audientei. Cariera sa de circar a fost insa scurta, fiind atras de promisiunea unor castiguri si mai mari. In vara anului 1934, gigantul a fost subiectul de atractie al Targului anual al Mosilor, care avea loc in "Obor". Aici era prezentat drept ocupand locul sase intr-o ierarhie a celor mai inalti oameni din lume, fiind remarcat de cunoscutul Umberto Lancia, un fost pugilist de succes si un continuu cautator de talente. Lancia l-a initiat in tainele sportului cu manusi, devenindu-i si impresar.

    MECIURI. Primul sau meci oficial a avut loc la Bucuresti, pe arena "Venus", situata pe cheiul Dambovitei. Adversarul sau a fost un profesionist italian, Severio Gizzo, care in ciuda experintei sale nu a rezistat decat trei reprize in fata loviturilor devastatoare ale uriasului din Marsani. Printre invinsii sai ulteriori se numara si fostul campion al Romaniei la categoria grea Dumitru Pavelescu, pe care l-a facut KO chiar din prima runda. Apoi, insotit de impresarul sau, a participat la mai multe turnee in Franta si Italia. La Paris a incrucisat manusile cu germanul de origine franceza Bergam, care masura si el peste 2 metri. A fost cel mai echilibrat meci de pana atunci al lui Mitu, arbitrii consemnand egalitate.

    DECES. Acesta a fost ultimul meci de box al uriasului roman. El s-a intors in tara, fiind bonav de tuberculoza, si s-a stins din viata la nici 22 de ani. Varianta oficiala a decesului din cauza bolii de plamani a fost infirmata de Constanta Burada, o ruda mai indepartata a sportivului. "Nu-i adevarat ca a murit de tuberculoza. L-au otravit unii care erau gelosi pe succesul sau. Oameni din lumea boxului care erau speriati de amploarea luata de Mitu intr-un timp foarte scurt", a spus doamna Burada, care se bazeaza pe faptul ca lui Gogea Mitu nu i s-a putut face o autopsie pentru a afla cauza mortii.

    "A fost o gena data dracului. Astia ai lu’ Goaga au avut in total 11 copii. Mitu a fost primul. Al treilea, Tudorel, a avut si el o problema asemanatoare. A murit la 7 ani, cand avea deja 1,80 metri"

    "Nu-i adevarat ca a murit de tuberculoza. L-au otravit unii care erau gelosi pe succesul sau. Oameni din lumea boxului care erau speriati" - Constanta Burada, ruda cu Gogea Mitu

    TABLOUL CU GOGEA MITU, IN PRIMARIA DIN MARSANI
    Mesterul pietrar Nedelea a vrut sa lase in memoria satului ceva despre Mitu: un tablou
    Dintre putinele lucruri care mai amintesc de existenta celebrului Gogea Mitu se numara si un tablou al fostului sportiv. Pictura se afla in incinta primariei localitatii doljene si a fost facuta de un mester amator din comuna, Mircea Nedelea. Acesta este pietrar, principala sa indeletnicire fiind confectionarea monumentelor funerare. "Dar in timpul liber mai si pictez. Asa am ajuns sa fac si tabloul asta, desi nu l-am prins pe Mitu in viata. L-am facut dupa o poza a lui mai veche", a spus batranul in varsta de 68 de ani.

    FOTBAL. "Daca ar fi sa va povestesc tot ce am auzit despre el, mi-ar trebui luni intregi", a continuat el. Unul din lucrurile inedite pe care le-am aflat de la Mircea Nedelea a fost ca uriasul care a facut cariera in box a vrut initial sa se apuce de fotbal. "A jucat doar cateva meciuri. Era dornic, ii placea, dar nu avea talent deloc. Plus ca arata ciudat pe teren, radea toata lumea de el cand il vedea atat de inalt. La un meci si-a rupt piciorul si a trebuit sa fie operat. Atunci si-a dat si el seama ca fotbalul nu e de el si s-a lasat pagubas", a spus septuagenarul.

    PE PICIOR MARE. "Imi aduc aminte ca mereu mi se povestea ca niciodata nu-si gasea incaltaminte pe masura. Asa ca i-au fost confectionate la comanda niste calapoade speciale, marimea 56. La haine era mai usor, ca aveam un croitor in comuna care i le facea", mai spune Nedelea. In ceea ce priveste veniturile, pietrarul comunei ne-a povestit ca familia Goaga nu era una instarita, dar asta numai pana cand Mitu s-a apucat de box, mai ales dupa ce a boxat si in turnee din strainatate: "Era un baiat bun si nu si-a uitat niciodata rudele. Dupa ce castiga cate un meci, trimitea in tara bani. Cand a fost la Paris a castigat cel mai bine. Trimitea acasa cate doi-trei saci de bani. Pare greu de crezut, dar asa era".

    AU DISPARUT OSEMINTELE

    Inhumat in anul 1936 in cimitirul din comuna Marsani, Gogea Mitu nu a avut parte de prea multa liniste. Incercand sa faca din ramasitele lui un obiect de studiu, autoritatile comuniste l-au deshumat si au trimis osemintele la Muzeul de Istorie al Medicinei din Craiova. In momentul de fata, acest muzeu nu mai exista, iar obiectele din inventar au disparut fara urma. De asemenea, crucea din cimitirul din comuna natala a disparut, si nimeni nu mai poate sa spuna unde a fost mormantul lui, iar in arhivele primariei nu se mai gaseste nici certificatul de nastere, nici cel de deces.

    N-A CUNOSCUT FEMEILE

    Din familia Goaga au mai ramas foarte putini descendenti. Unul dintre acestia este doamna Constanta Burada, nepoata mai indepartata a lui Gogea Mitu. Desi a avut noua surori, unele s-au stins de tinere, iar altele nu au avut copii. Doamna Burada ne-a povestit ca, desi avea o statura impunatoare, Mitu era foarte emotiv in apropierea reprezentantelor sexului frumos. De aceea nu a avut descendenti directi, mai mult, exista banuiala ca nu a avut nici o relatie sexuala in decursul scurtei sale vieti. "De cate ori era intrebat de ce nu-si face si el o prietena, ca tot omul, acesta raspundea sec: «Ce sa fac cu una? O sa-mi iau doua si o sa le innadesc»".

    MISTERUL NUMELUI

    Desi in majoritatea publicatiilor din acel timp care au scris despre el, mai ales de cariera pugilistica, sportivul era trecut drept Gogea Mitu, acesta nu este numele sau real. Dupa unele surse, numele inregistrat pe certificatul de nastere ar fi fost Gogu Stefanescu, dar atat nepoata sa, cat si oamenii din comuna natala, spun ca numele gigantului din Marsani era Dumitru Goaga. Se pare ca apelativul sub care a devenit cunoscut e o combinatie intre numele sau real si adjectivul "cogeamite", care denumeste ceva foarte mare, enorm. In acest fel, Goaga Mitu a devenit Gogea Mitu.
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie mitu gogea gogea mitu