x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Vanzari "belea"

Vanzari "belea"

de Simona Ecovoiu    |    09 Ian 2006   •   00:00
Vanzari "belea"
BANI, LA GREU
Se fac mari manevre cu albumele manelistilor. Una declara casele de discuri, alta e realitatea, caci se practica, la greu, fentarea Fiscului.

V-ati intrebat vreodata de ce continua sa se vanda la negru aceste albume, chiar in vazul lumii, in piata, alaturi de marar si patrunjel, fara ca cineva sa ia masuri? Se vehiculeaza ideea ca manelistii se autopirateaza, pentru a fenta Fiscul. Chiar daca pe fata se dau "frati la bine si la rau", este foarte greu de realizat un clasament al vanzarilor de albume.

LA NEGRU. In general, solistii ori casele de discuri refuza sa declare veniturile reale, de frica impozitelor. La acest capitol, fruntasi sunt, evident, manelistii, care se afla in topul vanzarilor si invart bani grei. Chiar daca nu avem o lista completa, cel mai bine vandute sunt, de fapt, compilatiile, o reteta de succes in domeniu. De exemplu, un nou album "belea", cum le place lor sa spuna, a spart piata. Este vorba despre "Doar cu tine", semnat de Costi si Florin Salam, la care au muncit timp de opt luni, asta in conditiile in care, de obicei, "operatiunea" nu dureaza mai mult de o saptamana. Pentru "Doar cu tine", inregistrat la Dr. Studio/Amma Records, exista deja cereri suplimentare de 40.000 de exemplare. Dar sa revenim la topul nostru, realizat, ce-i drept, doar pe baza declaratiilor facute de producatori. Surpriza anului 2005 a constituit-o cuplul Sorinel Copilul de Aur (14 ani) - Laura Vass (17 ani), care a vandut 200.000 de unitati din cele doua volume, "Cine te iubeste pe tine" (80.000 de unitati) si "Nu vreau banii tai" (120.000 de unitati). Cel din urma contine si cel mai scump videoclip de manele filmat vreodata in Romania, aproximativ 8.000 de dolari. In cadrul susei "Numai 1 si 1", de la Sala Palatului, interpretii minori au fost recompensati cu Discul de Aur, oferit de Casa de Discuri "Grand Production Bursuc".

AUTOPREMIERE. Nici Carmen Serban nu s-a lasat mai prejos, devenind, in ultimii doi ani, o rasfatata a premiilor de gen. Chiar daca versurile il fac pe alde Pruteanu sa strambe din nas, nu aceeasi parere o au si fanii ei, care s-au inghesuit sa-i cumpere albumul "M-ai gasit si ai noroc", in peste 100.000 de unitati. Cum era si firesc, Casa de Discuri Roton i-a inmanat Discul de Platina. Dar avem de-a face si cu un caz amuzant, atipic. Manelistul Nicu Paleru si-a autodecernat Discul de Aur, pentru albumul "Eu beau vinul cu borcanul", vandut in peste 30.000 de exemplare. Mai exact, pretiosul trofeu i-a fost oferit de propria-i casa de productie, VIP, la care cantaretul e patron. Chiar daca este constient de faptul ca acest trofeu este doar o victorie morala, diploma nefiind recunoscuta de ORDA, Nicu Paleru e de parere ca merita pe deplin premiul, pe motiv ca s-a incadrat onorabil la capitolul "vanzari".

DIN BURIC
Sa vedeti cum sta treaba cu compilatiile: doi sau mai multi solisti bat palma si inregistreaza albume cu cele mai bune melodii de moment. Si la acest capitol sunt multe de spus, caci manelistii au bisericutele lor, se aduna pe simpatii, pe prietenii, de ce nu, chiar pe cumetrii. Iar titlurile albumelor sunt de-a dreptul hilare, purtand adesea numele unei melodii la care, teoretic, ar trebui sa jeleasca si pietrele: "Bomba manelelor" (Guta&Salam), "Ma distrez si bine fac" (Adi Minune cu Vali Vijelie) sau "Nu uita de cei saraci" (Carmen Serban si Copilul Minune, cei doi avand la activ opt albume). Dar de asta ce ziceti? "Baga din buric, pe ritm balkanik" (Adi&Mirela). Un cadou bun pentru cei care "se iubesc" ar putea fi "Fratii si dusmanii" (Carmen Serban, Adi Minune si Nicolae Guta). Iar daca Vivaldi a ramas in istoria muzicii cu "Anotimpurile", iata ca manelistii vin sa-l ingenuncheze cu variantele: "Iarna manelelor" (Adi Minune si Nicolae Guta) si "Canicula manelelor", care cuprinde, conform prospectului, melodii fierbinti care te racoresc cand le asculti. Compilatiile se vand bine si pe internet, de unde poti afla lesne preturile (in jur de 130.000 de lei vechi). Varianta internetului e mai complicata, un fel de lant al slabiciunilor. Banca, posta, curier...

CASE DE DISCURI "VENTUZA"


Desi multe case de discuri au dorit, initial, sa promoveze doar muzica dance sau rock, iata ca tot mai multe vaneaza si manelisti. Ca sa-i scoata din "foamete". Este si cazul Casei de Discuri Roton, care i-a acordat o atentie deosebita interpretei Carmen Serban. In scurta vreme se vor preda si celelalte, pentru a tine pasul. Vrei sa te imbogatesti peste noapte? Semneaza un contract cu un manelist in voga. Pana nu e prea tarziu, caci unii si-au deschis propriile case de discuri, asa cum a facut Dan Bursuc...

SOLISTA CARMEN SERBAN, "REGINA KITSCH-ULUI"


Lumea manelistilor este un kitsch, de la tinute pana la muzica. Daca interpretii de sex masculin rezolva problema look-ului cu un costum negru, camasa, uneori si cravata, deci macar nu sar in ochi, nu identic se intampla si cu solista Carmen Serban. Ea face tot posibilul sa sclipeasca, sa iasa in evidenta, alegand culori tari sau haine prea mulate pe corp, care-i scot in evidenta sunculitele. Iar cu incaltamintea, manelista o rezolva tot in stilu-i caracteristic. Da o fuga la Mihai Albu, vestitul designer de incaltaminte, si il roaga sa-i aplice peste sandalele sau pantofii din piele bucati de material din acelasi model cu tinuta. In lumea lor, petrecaretii sunt foarte atenti si la incaltamintea manelistilor, iar hainele cu paiete si fir lame sunt de bon ton. Ca dovada ca nu degeaba a fost catalogata drept "Regina kitsch-ului", si-a plasat, in sufragerie, o scena, pe care repeta. Sa fie la ea!

INIMI DIN RIGIPS PE TAVAN


Daca tot suntem la capitolul lucruri de prost gust, va spunem ca Nicolae Guta si-a dorit sa vada, cand se uita spre tavan, de parca era necesar sa-si suceasca gatul, inimioare din rigips. "Geniala" idee ii apartine, iar rezultatul este pe masura asteptarii. Adica, ii da o stare de bine, ii creste tonusul si il bine dispune. Noi l-am avertiza sa nu stea prea mult in dreptul ei, caci pana si stelele mai pica din cer!
×
Subiecte în articol: discuri editie de colectie