x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 1.500 de scoli din chirpici sau lemn

1.500 de scoli din chirpici sau lemn

09 Ian 2005   •   00:00

SCOALA
RAPORT - Cabinetele medicale si bibliotecile sunt un lux pentru scolile romanesti Scoli din chirpici, cu acoperisuri din carton sau chiar stuf. Unitati de invatamant fara cabinete medicale sau fara biblioteci. Asa arata multe scoli din Romania, conform unui raport al Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru anul 2004.
EUGENIA MIHALCEA

INCALZIRE. Scoala din Flamanzi, judetul Botosani, are inca soba pe lemne
Multe din cladirile scolilor din Romania au probleme cu rezistenta si confortul oferit elevilor, iar dotarea cu mobilier nou si materiale didactice de actualitate este, de asemenea, deficitara, se arata in raportul asupra starii invatamantului preuniversitar in anul 2004, finalizat recent de Directia Evaluare, Prognoze, Strategii si Programe din Ministerul Educatiei si Cercetarii, informeaza Rompres.

Conform datelor raportului, peste 80% din cladirile retelei scolare, adica 17.850 de unitati sunt mai vechi de 30 de ani, iar peste 40% dintre acestea au fost construite fara a se respecta normele de rezistenta antiseismica.

PROGRAME SI REZULTATE. Desi in ultimii trei ani s-au derulat mai multe programe de reabilitare a scolilor, in mediul rural exista inca peste 1.500 de scoli care au peretii din chirpici sau din lemn, ori au acoperisurile invelite cu materiale usoare, deteriorabile, cum ar fi carton asfaltat, sita sau chiar stuf.

Aproximativ 2.500 de scoli de la tara nu au nici o sursa de apa, in timp ce peste 6.000 nu au o sursa de apa curenta, fiind alimentate din fantani.

INCALZIREA. Totodata, peste 12.000 de scoli, dintre care aproape 2.000 in mediul urban, sunt incalzite cu sobe ce folosesc combustibil solid.

Numai 90 de scoli au primit in anul 2004 centrale termice noi. Situatia mobilierului scolar este mai buna, aproximativ 40%, circa 24.000, din salile de clasa sunt dotate cu mobilier nou, restul fiind in stare medie sau necorespunzatoare.

Scolile din Romania au o dotare minimala cu materiale didactice ca alfabetare, harti, atlase, globuri pamantesti, continuand cu cele specifice activitatilor in laboratoare, precum si cu cele privind echiparea tehnologica si informatica.

Gradul de dotare actual al unitatilor de invatamant cu materiale didactice variaza intre 5%-10% pentru cele din sistemul prescolar, primar, gimnazial si profesional si intre 15%-20% pentru cele din invatamantul liceal. De asemenea, aproximativ 4.000 de unitati scolare nu dispun de o biblioteca, iar numarul cabinetelor medicale scolare functionale este de unul la 20 de scoli.
×
Subiecte în articol: şcoli