x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 100.000 mp pentru spatii de depozitare

100.000 mp pentru spatii de depozitare

23 Oct 2004   •   00:00

Firmele isi muta sau construiesc depozite in zona de Vest a Capitalei, dupa soseaua de centura. Tendinta este ca de-a lungul a 15-20 de kilometri ai autostrazii spre Pitesti sa fie construite spatii de depozitare la nivel european.

DANIELA IVAN

INTERES. Kilometri de depozite se vor construi, dupa soseaua de centura a Capitalei, la iesirea dinspre Militari
Pentru jumatatea anului viitor se asteapta aparitia a circa 100.000 de mp de noi depozite, in Bucuresti, in zona de Vest. Majoritatea companiilor care doresc sa inchirieze spatii solicita locatii in afara soselei de centura, de-a lungul autostrazii Bucuresti- Pitesti. Nu se mai poate intra ziua cu TIR-urile in Bucuresti, iar companiile de distributie cauta depozite in afara Capitalei, sustine Dragos Geletu, directorul casei de expeditie Frans Maes. De ce in partea de Vest si nu in Nord sau Sud? Companiile de distributie sustin ca toata marfa ce vine din Europa de Vest intra in Capitala pe autostrada Bucuresti-Pitesti, adica prin Militari. Pe de alta parte, circa 70-80% din aceasta marfa pleaca cu vehicule mai mici, triata si impachetata, inapoi spre orase din Vest.

TENDINTA ESTE CLARA. Se va ajunge la kilometrul 15- 20 in timp 40 al autostrazii Bucuresti-Pitesti, spune Gabriel Chimisliu. Potential au si locatiile amplasate de-a lungul viitoarelor autostrazi: Bucuresti- Brasov si Bucuresti-Constanta, insa exista impedimente care vor limita dezvoltarea. Fie nu exista utilitati (cazul Bucuresti-Constanta), fie zona este superaglomerata (cazul Brasov).

LIPSA DE SPATII. Firmele de transport si distributie, marile lanturi de magazine, precum si companiile de logistica cauta sa inchirieze spatii mari de peste 2.000 mp pentru depozitarea produselor. Insa oferta este aproape inexistenta. Piata depozitelor gata amenajate pentru inchiriere este aproape inexistenta, desi cererea a inceput sa apara, spune Gabriel Chimisliu, reprezentantul agentiei imobiliare Colliers. Doar 150.000 de mp de spatii pentru depozitare sunt construiti in Bucuresti, fata de 650.000 mp in Budapesta, 836.000 in Varsovia sau 870.000 in Praga. Majoritatea companiilor cauta depozite in Bucuresti sau in cateva orase din Vest: Cluj, Timisoara, Oradea.

A APARUT CEREREA. Sunt trei paliere de cerere. Firmele mici de transport si distributie doresc spatii cuprinse intre 2.000-6.000 mp, lanturile de retail, precum Carrefour, Cora, Metro, Bila etc. cauta suprafete de depozite intre 5.000-20.000 mp, iar marii operatorii logistici au nevoie de peste 10.000 mp, declara reprezentatul companiei Colliers. Este foarte greu sa satisfaci aceste nevoi, afirma agentii imobiliari. Terenurile solicitate sunt la marginea Capitalei si apartin multor proprietari, deci este foarte greu de a compune o suprafata mai mare de 5.000 mp. Asa se explica faptul ca numai 2% din depozitele noi nu sunt inchiriate si in aceste cazuri proprietarii cer chirii mult prea exagerate fata de nivelul pietei sau al dotarilor oferite.

SPATII INDUSTRIALA IN VESTUL TARII

Firmele cauta sa inchirieze spatii industriale in zona de Vest a tarii. In special in Timisoara, Oradea si Cluj.

Patronii vor sa fie aproape de granita pentru a beneficia de infrastructura din UE si vin in Romania pentru ca forta de munca este bine pregatita, spun reprezentantii agentiilor imobiliare. IT-ul, componentele de masini, electronica si materialele de constructii - acestea sunt domeniile in care activeaza firmele care cauta sa inchirieze spatii, spune Gabriel Chimisliu. El adauga ca deja spatiile din Timisoara, Cluj si Arad s-au epuizat, motiv pentru care investitorii se orienteaza catre locatii secundare, respective: Chisinau-Cris, Ineu si Caransebes.

Dintre companiile straine care vin in Romania, o jumatate vor sa cumpere teren pentru a-si construi propria fabrica, iar cealalta jumatate se orienteaza spre hale vechi, pe care le inchiriaza.

CHIRII

Chiriile din Capitala sunt aproape la fel de mari ca si cele din Budapesta, Praga si Varsovia. In Bucuresti un metru patrat de spatiu dotat cu toate facilitatile pentru depozitare se inchiriaza cu 4,5-5,5 euro/mp/luna, in timp ce in capitalele amintite pretul variaza intre 3,4 (Varsovia) si 5,3 (Praga). O data ce noile depozite vor fi finalizate ne asteptam la o stabilizare a chiriei, undeva pe la 4,5 euro/luna/mp, spune reprezentantul firmei Colliers.
×
Subiecte în articol: bucuresti spaţii