x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 〞Ne casatorim, dar stam separat"

〞Ne casatorim, dar stam separat"

25 Mai 2004   •   00:00

TELEVIZIUNE

Paul este asistent universitar. A avut o relatie cu Alina. El a neglijat-o, iar ea l-a parasit. Acum, Paul vrea sa se impace cu tanara. Daca ea acorda inca o sansa relatiei lor veti vedea in seara aceasta la 〞Din dragoste".
CRISTIAN PETRU
Uitam uneori de persoana de langa noi. Uitam ca are dorinte, ca are nevoie de noi. Ca exista. Si din cauza egoismului ne trezim uneori singuri cand, de fapt, nu e chiar ceea ce vrem. Paul a vrut sa mai copilareasca la 25 de ani, sa nu isi asume nici o responsabilitate. Si, din cauza asta, a pierdut-o pe femeia de langa el.

Paul si Alina se stiu de cand aveau 18 ani. Erau in grupe paralele la facultate si se mai intalneau la cursurile comune. Tanarul o placea pe fata. Dar nu avea curaj sa isi marturiseasca iubirea. In mai 1999, Paul si-a luat inima in dinti, s-a dus la ea si a intrebat-o ce face mai tarziu. Ea i-a raspuns ca merge la un curs, iar el s-a oferit sa o insoteasca. Dupa terminarea cursului s-au plimbat impreuna prin parc si au povestit. Si, pe o banca dintr-un parc din Alba-Iulia, inimile lor au inceput sa vorbeasca aceeasi limba. Acolo, in parc, Paul si-a dat seama ca o iubeste pe Alina. La cateva zile, cei doi au facut autostopul pana la Cluj. Ca sa iasa din monotonie. S-au plimbat si au mers la teatru, la 〞Unchiul Vanea" de Cehov, cu Dorel Visan. S-au intors in Alba-Iulia seara. Si de atunci au fost nedespartiti. 〞Datorita preocuparilor mele estetice am ajuns sa visez la femeia perfecta: frumoasa, desteapta, intelegatoare. Alina se potrivea cu modelul din imaginatia mea. Am ajuns sa traim ani frumosi, divini impreuna", povesteste Paul.

Primele probleme

Dupa doi ani de relatie, in 2001, Paul a inceput sa faca greseli. Din ce in ce mai mari. Tanarul era asistent universitar, iar la facultatea la care lucra a venit in vizita un grup de francezi. Timp de trei luni, cat au stat acestia in Alba-Iulia, Paul si-a petrecut mai tot timpul cu ei. Ii insotea in diferite plimbari prin tara, iar in weekend-uri statea cu ei prin baruri si cluburi. Alina a inceput sa devina nemultumita. L-a rugat pe Paul sa o ia si pe ea la aceste intalniri, dar el a refuzat-o. 〞Mi se parea ca nu si-ar fi gasit locul acolo, mai ales ca nu stia franceza si eu nu puteam traduce totul. Mai mult, Alina avea impresia ca sunt indragostit de una dintre membrele acelui grup. Nu era adevarat, dar atunci a inceput sa se clatine increderea ei in mine." Totusi, cei doi tineri au inceput sa-si faca planuri de viitor. Au vorbit despre casatorie. Paul nu era insa sigur ca vrea sa faca acest pas important. Un pas pe care il faci pentru toata viata. 〞Mie nu-mi placea sa fiu constrans. Petreceam cu baietii in baruri pana spre dimineata, pe cand Alina voia sa-mi petrec tot timpul cu ea. Se gandea ca nu va putea trai cu un chefliu toata viata. Am inceput sa o neglijez, sa nu o mai caut atat de des, sa nu o mai sun, sa nu-i mai trimit mesaje. Credea ca o ignoram atunci cand eram in public, ca nu ii mai duceam flori. Comportamentul meu venea probabil dintr-o siguranta exagerata. Nu simteam nevoia sa o recuceresc mereu si mereu. Si aici am gresit", spune Paul.

Casatorie sau...

In 2003, cei doi au fost despartiti un timp. Dar, chiar daca nu mai erau impreuna, Alina si Paul au continuat sa se intalneasca. S-au impacat si si-au facut planuri de casatorie. In toamna anului trecut, Alina a inceput sa faca pregatirile pentru nunta. Paul nu se implica deloc, iar ea trebuia sa faca totul singura. 〞Fii multumita ca o sa fiu prezent la ceremonie!", i-a spus Paul. Intr-o zi, tanarul i-a spus chiar ca ar vrea ca dupa ce se casatoresc sa locuiasca un an separati. Alina s-a suparat si s-au despartit. Au anulat nunta si ea a refuzat sa il mai vada.

Din dragoste

Paul a scris la 〞Din dragoste". 〞E foarte interesant de vazut cum se poate cadea, intr-un timp extrem de scurt, de pe culmile fericirii in prapastia agoniei. Imi pun mare speranta intr-un miracol pe un platou de televiziune", povesteste tanarul in scrisoarea lui. Povestea unui tanar care se lupta pentru iubirea pierduta si raspunsul Alinei, in seara aceasta, la ora 20:00, la 〞Din dragoste", la Antena1.

〞E foarte interesant de vazut cum se poate cadea, intr-un timp extrem de scurt, de pe culmile fericirii, in prapastia agoniei"
Paul

Proba de rezistenta

Saptamana trecuta, la emisiunea 〞Din dragoste", Sandu a incercat sa se impace cu sotia lui Claudia. Cei doi sunt acum in divort. Sandu o batea foarte des pe sotia lui. Si considera ca este normal ca un barbat sa isi bata nevasta. In urma loviturilor administrate de el, Claudia nu mai aude bine. In cazul in care Claudia nu se intorcea la el, barbatul voia cel putin sa obtina custodia celor patru copii ai lor. Claudia, Sandu si copiii lor au fost in studioul emisiunii. Femeia nu a vrut nici macar sa stea aproape de cel care i-a fost sot. De cel care a batut-o. Nu a vrut sa se impace. Isi doreste doar sa ramana cu cei patru copii ai lor.

Et si tu n""existais pas...

MIRCEA RADU

- Dar tu nu intelegi ca n-am chef sa ascult Joe Dassin? Toate melodiile lui sunt niste miorlaieli!

〞Cand mi-a raspuns, Paul nici macar nu si-a intors capul spre mine...", gandi Alina. 〞Este atent la drum... Din ce in ce mai atent la un alt drum..."

Paul schimba viteza intr-a cincea, trecand rapid pe langa doi tineri aflati pe marginea soselei.

- Astia, cu autostopul lor, ar trebui sa nu stea atat de aproape de carosabil! Nici nu stii cand iti sare unul in fata si faci accident. Cui sa demonstrezi ca n-ai fost tu de vina?

Alina ii privi profilul. Sprancenele arcuite si coltul gurii usor ridicat, a dispret, ii dadura de inteles ca Paul vorbise serios. 〞Cu ceva vreme in urma s-ar fi oprit si i-ar fi luat cu noi in masina. La inceputul relatiei noastre si noi am facut autostopul ca sa mergem hat, la Cluj, sa vedem 〞Unchiul Vanea"...

- Si apoi, continua Paul, de ce trebuie sa iti iei prietena cu tine, atunci cand pleci undeva? Poate te duci la o intalnire intre baieti! Ce sa inteleaga ea de-acolo? Poate simti ea, pana in varful degetelor, aroma unui Cabernet Sauvignon din 1991? Sau de ce Apulum Alba Iulia e pe locul 6?... Vorba lui Marin Sorescu: 〞Ce stie femeia care-i capitala Portugaliei?".

〞Eu stiu ca atunci cand iubesti pe cineva, iti faci program alaturi de el. Vrei sa fii tot timpul cu el, sa il poti mangaia, sa ii poti gasi privirea, sa ii spui asa, dintr-odata, 〞Te iubesc!". Eu stiu ca iubirea nu plictiseste. Tu m-ai invatat asta, Paul!"

- Stii, m-am gandit serios la ce-ti doresti tu! O familie, copii, un camin al nostru... si cred ca ar fi mai bine sa facem nunta, ceva restrans, nu cu multa lume, si dupa aia sa stam separat. Adica tu in garsoniera ta si eu in apartamentul meu. Oricum stam la cateva strazi distanta, nu asta ar fi o problema. In plus, tu ai trece in ochii lumii drept o femeie maritata, iar eu as mai avea ceva timp sa 〞copilaresc", asa cum iti place tie sa zici... Ce spui?

Alina incasa in plin lovitura vorbelor lui. Intai, o durere surda in capul pieptului. Apoi simti cum fiecare cuvant se sparge in litere, ca niste schije, care ii perforeaza carnea, o sfarteca si o ard. Avea in gura un gust acrisor-amarui, gustul durerii de a nu fi stiut langa cine a stat atatia ani...

Cu greu ii spuse lui Paul sa opreasca masina. Se dadu jos si ii ura 〞Drum bun!". Nu apuca decat sa vada umerii ridicandu-se a mirare neprefacuta, ai celui ce fusese odata iubitul ei...

Paul tresari. Era singur in sufrageria lui, pe canapeaua de culoarea lemnului de stejar. La radioul dat in surdina canta Joe Dassin. Se ridica grabit si, aproape impiedicandu-se, dadu buzna in dormitor.

Alina dormea, strangand perna lui, asa cum tii la piept un copil prostanac. Tiptil, Paul se apropie de ea, intinse mana si, cu ochii umezi, sopti ca pentru el: 〞Ce bine ca am visat! Te iubesc!".
×
Subiecte în articol: paul inceput alin