x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Antichitatile, concurate de noutatile "arhaice"

Antichitatile, concurate de noutatile "arhaice"

20 Iul 2004   •   00:00
Antichitatile, concurate de noutatile "arhaice"

ARTA/ANTICHITATI

V-ati dorit vreodata un vas de ceramica "de cand era bunica fata"? Sau poate o lada de zestre, sau un dulap sasesc sau romanesc? Pe piata autohtona au aparut piese de mobilier noi, tratate astfel incat sa para vechi si cu 40% mai ieftine decat cele originale.
FLORINA ZAINESCU

Moda "imitatiilor" sau a "inlocuitorilor" a atins piata de obiecte de arta. Firmele care, pe langa reconditionare de mobilier vechi, se ocupa si de faurirea de piese noi, au introdus in productie asa-zisele "noutati arhaice". La prima vedere, dulapul din fata ta pare a avea 100 de ani. E plin de crapaturi si are patina de vechi. Dar daca deschizi usa respectivului dulap, constati ca lemnul este nou-nout. Cum asa? Datorita unei tehnici noi de productie, care "rideaza" vopseaua, o piesa noua de mobilier poate fi invechita.

IEFTIN. Si oamenii sunt tentati de ideea de a-si decora casa cu astfel de "imitatii", dupa cum a declarat Maria Trifu, inginer la o fabrica care, pe langa renovarea mobilei de arta, are ca obiect de activitate si construirea de piese noi noute. La comanda, un scaun sau un pat pot fi decorate dupa gustul clientului si cu modelele alese de acesta. Iar pretul perceput, cu 40% mai mic decat cel al mobilelor vechi, originale, da atractivitate "inlocuitorilor".

Mai mult, chiar si strainii par sa fi prins gustul ceramicii cu smaltul crapat "la comanda". "Cererea este in crestere pentru astfel de produse in Italia. Sunt frumoase si costa cam 4-5 euro", sustine unul dintre directorii unei fabrici de ceramica italiana.

LA PUTERE. Cu toate acestea, mobila de arta, autentica, este mult mai cautata comparativ cu "imitatiile", sustine Maria Trifu. Imbucurator, avand in vedere diferenta de pret. Cele mai mari piete de desfacere raman cele occidentale. "Exportam foarte mult in Franta si America. Cam unu, doua containere lunar, adica vreo 200 de piese", a adaugat aceasta. In general, strainii sunt "indragostiti" de scaunele, fotoliile, dulapurile sau mesele care arata jalnic, pentru ca par mult mai vechi. Dar si vanzarile catre locuitorii plaiurilor mioritice inregistreaza o revigorare. "Acum cateva zile a venit cineva cu o "comanda-monstru". Vrea sa-si deschida o pensiune la munte pe care sa o mobileze numai cu lemn "vechi"", a marturisit Trifu.

CAUTARI. Totusi, negustorii de mobilier de epoca sau popular se confrunta cu o mare problema: marfurile care se dau bine in Franta nu merg bine in Germania sau in Romania si invers. In Franta, de exemplu, cel mai bine merg bancile, lazile de zestre cu sertare si capac si care au inca pictura originala pe ele. Si se dau la preturi ce variaza intre 150-200 de euro, dupa cum spune Trifu. Asa cum germanii prefera piesele de mobilier stil. "Trebuie sa umblam mult, din sat in sat, din casa-n casa ca sa gasim piese deosebite. Noi achizitionam in special mobila pictata din zonele sasesti. Dar de cele mai multe ori este in stare jalnica", sustine aceasta. De multe ori, o piesa de mobilier autentica se obtine din bucati provenite de la alte doua, trei.

TIGLA PICTATA. Dar iubitorii artei vechi nu cauta doar mobila. "Mai nou, am inceput sa adunam roti de tors, roti de caruta, putini, putinei, coveti, ciubare si alte obiecte de uz caznic care merg grozav ca ornament", a declarat Maria Trifu. Iar ultimul racnet al modei il reprezinta aplicele de tigla pictata. Un astfel de decor se vinde cu 5 euro si este la mare cautare in Germania.

MODA

"Vinul bun este mai bine pus in valoare de mobila veche", este de parere Radu Daniel, directorul unei firme care produce si comercializeaza vin. Drept urmare, in crama-expozitie a firmei, sticlele de vin vechi sunt randuite frumos in dulapuri taranesti "de epoca". Ici-colo, cate o vaza de ceramica, un fier de calcat de pe vremea bunicii sau o lampa deosebita. Pentru un pic de culoare. De altfel, in ultimii ani, tot mai multi patroni au ales sa-si decoreze barurile sau restaurantele cu tot felul de obiecte "de epoca": roti de car, vase de arama, instrumente muzicale sau oglinzi innegrite de vremuri.
×
Subiecte în articol: vechi