x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Armata va fi obligatorie doar pe timp de razboi

Armata va fi obligatorie doar pe timp de razboi

04 Feb 2004   •   00:00

Ministerul Administratiei si Internelor va renunta la obligativitatea satisfacerii stagiului militar.

Ioan Rus a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Ministerul Administratiei si Internelor va renunta la obligativitatea satisfacerii stagiului militar.

MAI a renuntat chiar si la plata unei sume de bani din partea tinerilor care, dintr-un motiv sau altul, nu vor sa faca armata.

CONSENS. Ministrul de Interne a precizat ca, pana la sfarsitul lunii curente, grupul de lucru special din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Apararii Nationale vor prezenta Guvernului un set de propuneri pe marginea mult discutatei legi a stagiului militar. "Ceea ce va pot spune cu certitudine este faptul ca vom renunta la serviciul militar obligatoriu, iar recrutarile se vor face doar pe baza de voluntariat. Evident, acest lucru se va face pe etape. Cautam in continuare modalitati cat mai putin costisitoare pentru finalizarea procesului ", a declarat ministrul de Interne. Proiectul va contine mentiunea ca armata va fi obligatorie numai pe timpul starii de razboi, al mobilizarilor sau al altor situatii exceptionale.

PROFESIONISTI. Proiectul legii privind serviciul militar nu este inca finalizat, dar Ioan Rus a explicat: "Noi am stabilit ca, pentru inceput, sa reducem stagiul normal de la 12 luni la 9 luni, iar pentru militarii cu termen redus de la 6 la 4 luni. Am discutat si cu cei de la MApN si am ajuns la concluzia ca persoanele care nu doresc sa faca armata nu vor fi obligate sa achite contravaloarea a 10 sau 14 salarii". Nu se stie deocamdata cand vor fi inlocuiti soldatii cu profesionisti in armele Pompieri, Jandarmerie si Protectie Civila. (Ion Alexandru)

×