x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Avem nevoie de locuinte sociale

Avem nevoie de locuinte sociale

27 Feb 2005   •   00:00

Schimbarea politicii noastre de locuire pe termen mediu si lung va avea la baza faptul ca au nevoie de ajutor nu doar familiile ajunse in situatii limita, ci si alte persoane care trec printr-un impas, de moment. Printre acestea se afla familiile evacuate din casele retrocedate, intelectualii care se stabilesc in comune, tinerii care au primul loc de munca, studentii care nu-si gasesc locuri in camine s.a.m.d. Pentru ei, cea mai buna varianta de locuire va fi inchirierea, asa cum se intampla si in celelalte tari integrate in Uniunea Europeana.

De ce sa dam subventii de 20% din valoarea caselor pentru sute sau doar o mie de oameni mai instariti care-si cumpara vile, cand putem ajuta sa-si plateasca o chirie rezonabila, cu aceeasi suma, zeci de mii de cetatenis Astfel de sisteme functioneaza in Franta, Germania, Olanda, Italia, dar si in Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia si Slovacia. Romania se afla in prezent in pragul fina-lizarii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Chiar daca sectorul constructiilor si locuintelor nu este un capitol separat, cadrul dezvoltarii durabile a localitatilor integreaza si aceste domenii.

O piata locativa sanatoasa, care sa re ziste speculatiilor si care sa faca fata cererilor populatiei trebuie sa fie construita pe o diversificata oferta de locuinte, atat din punctul de vedere al tipurilor constructive, cat si al locatiilor si formelor de detinere.

In urmatorii ani, una din cele mai mari probleme o vom avea cu persoanele evacuate din casele retrocedate fostilor proprietari, un fenomen care tinde sa ia amploare. Numai la Primaria Sinaia exista in acest moment peste 400 de cereri de acest tip, colectate in ultimii doi ani si numarul acestora se ingroasa in fiecare luna. In Bucuresti se intampla acelasi lucru.

O alta problema majora este cea a localitatilor mici, care nu au locuinte pentru cadrele calificate. La sate, primarii se plang ca medicii, asistentele medicale, profesorii stau doar cateva ore pe zi si apoi fug la oras, unde-si au familiile. Copiii ar avea nevoie de sprijin, de activitati extrascolare, iar oamenii nu se imbolnavesc sau se accidenteaza doar de doua ori pe saptamana, cat este programul cabinetului medical. O casa cu chirie, in conditii decente, ar putea fi un argument pentru acestia sa ramana in colectivitatea respectiva, chiar si numai pentru cativa ani.

Incet, incet trebuie sa intelegem ca este imposibil sa ramanem o tara de proprietari, ca trebuie sa existe si chiriasi, la stat sau la particulari. Locuintele sociale cu chirie ne vor asigura o mobilitate mai mare a populatiei, ceea ce in timp va duce la dezvoltarea armonioasa a regiunilor tarii. Investitorii vor gasi oameni calificati acolo unde le este mai usor sa ridice fabrici sau sa se stabileasca in parcuri tehnologice, nu doar acolo unde respectivele persoane si-au cumparat casele si sunt legati de anumite orase. Dupa construirea locuintelor, se vor dezvolta si serviciile in acele zone, ceea ce la final va duce o mai mare putere pentru localitatea respectiva.

Dar pentru a ajunge atat de departe, in primul rand trebuie sa schimbam legislatia si sa dam o alta definitie termenului de locuinte sociale. Pana acum, accesul catre acestea era permis doar categoriilor sociale foarte defavorizate, aflate in situatii de criza. In tarile dezvoltate, beneficiaza de locuinte sociale si alte paturi ale populatiei, care au nevoie de ajutorul statului pe termen scurt, pana economisesc avansul la un credit ipotecar pentru cumpararea unei case. Iar mai apoi trebuie sa gasim formule de sustinere a investitiilor in construirea si intretinerea locuintelor sociale, cautand, impreuna cu primariile, parteneri privati sau institutii financiare internationale.

De aceea, ministerul va lansa deocamdata un proiect pilot pentru locuintele ieftine si bune. Vom organiza in scurt timp o intalnire cu toti cei care utilizeaza tehnologii noi, eventual neconventionale, care costa mai putin si vom alege acele proiecte are sa insemne o relansare a acestor tipuri de locuinte. Printr-o astfel de initiativa speram, chiar daca nu putem rezolva toate problemele locuirii in Romania, sa mai atenuam din acele efecte care au fost cumulate in ultimii 15 ani si sa putem oferi cetatenilor o gama mai mare de posibilitati.
×
Subiecte în articol: locuinţe sociale