x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old BAC-ul, episodul al doilea

BAC-ul, episodul al doilea

24 Aug 2004   •   00:00

SCOALA

Zilele acestea, 31.000 de candidati incearca sa obtina "diploma de maturitate". A doua sesiune de Bacalaureat din acest an a debutat ieri, la ora 8:00, cu proba orala de romana pentru circa 31 de mii de elevi care au picat in iunie-iulie sau nu s-au prezentat. O parte din cei inscrisi sunt candidati care nu au promovat examenul in anii anteriori.
CATALIN PRUTEANU

Cele 115 centre de examinare sunt asaltate in aceste zile de candidati. In Bucuresti, Bacalaureatul se organizeaza in 18 centre, fiind inscrisi peste 5.500 de absolventi, din care numai 350 sustin proba de Limba si Literatura romana. Nu toti candidatii la cea de-a doua repriza a BAC-ului din acest an vor sustine toate cele sase probe. Pentru prima data in istoria examenului de Bacalaureat, candidatii nu mai trebuie sa repete si probele pe care le-au absolvit in prima sesiune. Ei vor fi examinati doar pentru probele picate, dar, pentru ca notele de trecere din sesiunile anterioare sa fie valabile acum, candidatii trebuia sa ceara expres acest lucru in momentul inscrierii. De exemplu, in Vaslui, doar 196 din cei 700 de candidati inscrisi vor sustine toate celelalte probe. Pentru a promova Bacalaureatul, fostii liceeni trebuie sa obtina minimum nota 5 la fiecare proba, iar media generala a acestora sa nu fie mai mica de 6.

BAC-UL ACASA. In Bucuresti exista un singur caz de sustinere a probei orale de Limba si Literatura romana la domiciliu, acela al unui candidat care, din cauza unor probleme de sanatate, nu se poate deplasa la un centru de examinare. De asemenea, BAC-ul se poate sustine si de pe patul de spital, atunci cand exista candidati internati. Potrivit comunicatului Ministerului Educatiei si Cercetarii, tematica si cerintele detaliate pentru subiecte au fost facute publice si transmise inspectoratelor scolare cu cel putin 15 zile inainte de inceperea probelor. Subiectele de pe biletele de examen au o complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.

In judetul Botosani, datorita numarului mic al celor inscrisi in a doua sesiune de Bacalaureat, s-a organizat doar un singur centru de examinare, iar in judetul Vrancea - doua centre de sustinere a Bacalaureatului. In judetul Vaslui, cei mai multi candidati sunt cei la probele de matematica si de Limba si Literatura romana scris.

A DOUA SANSA. Cei care, dupa alegerea unui bilet, constata ca nu au "picat pe subiect", pot opta pentru un nou bilet cu subiecte, dar din nota obtinuta se scad automat doua puncte. Fiecare candidat are la dispozitie maximum 20 de minute pentru pregatirea raspunsului la proba orala. Desi este considerata de cei mai multi o etapa usoara, proba la Limba si Literatura romana este una decisiva, pentru ca, potrivit regulamentului, cine nu obtine acum nota de trecere nu mai are dreptul sa sustina examenele la celelalte discipline. O alta deosebire fata de probele scrise, la probele orale de Limba si Literatura romana, straina sau Limba si Literatura materna, nemultumitii nu pot face contestatie, nota primita ramanand cea definitiva.

CALENDAR

  • 23-24 august 2004 - Limba si Literatura romana - proba orala
  • 25-26 august 2004 - Limba si Literatura moderna - proba orala
  • 27-28 august 2004 - Limba si Literatura materna - proba orala
  • 30 august 2004 - Limba si Literatura romana - proba scrisa
  • 31 august 2004 - Limba si Literatura materna -proba scrisa
  • 1 septembrie 2004 - proba d), proba obligatorie a profilului - proba scrisa
  • 2 septembrie 2004 - proba e), proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii - proba scrisa sau practica
  • 3 septembrie 2004 - proba f), proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - proba scrisa sau practica
  • 6 septembrie 2004 - afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00-19:00)
  • 7-8 septembrie 2004 - rezolvarea contestatiilor
  • 9 septembrie 2004 - afisarea rezultatelor finale

    Probele orale din perioada 23-28 august se vor desfasura incepand cu ora 8:00, iar probele scrise din perioada 30 august-3 septembrie vor incepe la ora 9:00.
  • ×