x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Bacalaureatul incepe cu intarziere

Bacalaureatul incepe cu intarziere

21 Iun 2004   •   00:00

SCOALA

Din cauza alegerilor locale, prima proba a examenului national de Bacalaureat, care incepe azi, se va sustine de la ora 12:00. Pe de alta parte, maine, candidatii de la testele nationale vor afla rezultatele finale ale testarii.
EUGENIA MIHALCEA

La examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2004, participa peste 170.000 de absolventi de liceu. Examenul se desfasoara in 661 centre de examen, iar lucrarile vor fi evaluate in 153 de centre. Vor fi implicate in jur de 40.000 de cadre didactice. Dupa o vara de teste grila, absolventii de clasa a XII-a vor sustine din nou un examen clasic, iar la probele orale ei vor primi note, si nu calificative - admis/respins - asa cum a fost anul trecut. O alta noutate a acestui examen, dar care s-a aplicat si in sesiunea anterioara, este ca probele promovate in 2003 nu se mai sustin in cazul in care candidatul solicita acest lucru.

Nu se sustin probele promovate

Candidatii care nu au promovat examenul de Bacalaureat in sesiunile anului 2003 sau in prima sesiune a anului 2004 pot solicita recunoasterea unora dintre probele orale, scrise sau practice, promovate in sesiunile mentionate. Solicitarea de recunoastere a probelor promovate se face in momentul inscrierii pentru una dintre sesiunile anului 2004. In situatii exceptionale, pentru elevii imobilizati la pat temporar sau definitiv, pentru cei scolarizati la domiciliu, comisiile judetene de Bacalaureat pot organiza sustinerea probelor la locul imobilizarii, simultan cu toti candidatii.

Probele de examen

Examenul national de Bacalaureat consta in sustinerea a doua, respectiv a trei probe comune si a trei probe diferentiate, in functie de filiera si profil. Probele comune sunt:
  • a) limba si literatura romana - scris si oral;
  • b) una dintre limbile moderne de circulatie internationala studiate in liceu - oral;
  • c) limba materna - scris si oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale; Probele de examen, diferentiate in functie de filiera, profil, specializare si de optiunea elevului, sunt:
  • d) - istorie sau geografie (pentru filiera teoretica, profil umanist, si pentru filiera vocationala, cu exceptia profilului militar, specializarea matematica-informatica) - proba scrisa; - matematica (pentru filiera teoretica, profilul real, pentru filiera tehnologica si pentru filiera vocationala, profilul militar, specializarea matematica-informatica) - proba scrisa;
  • e) o proba la alegere din aria curriculara, corespunzatoare specializarii - proba scrisa sau practica;
  • f) o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior - proba scrisa sau practica.

    Contestatiile

    Dupa incheierea probelor din cadrul examenului de Bacalaureat si dupa evaluarea si notarea tuturor lucrarilor scrise, se comunica rezultatele finale pentru toti candidatii. Pentru fiecare candidat care a obtinut cel putin nota 5 la toate probele orale, scrise sau practice de examen, se calculeaza media generala de Bacalaureat. Este declarat promovat candidatul care indeplineste simultan urmatoarele conditii: a obtinut cel putin nota 5 la fiecare proba orala, scrisa sau practica de examen si are media generala minimum 6,00.

    Contestatiile la probele scrise se depun si se inregistreaza la centrul de examen, in ziua prevazuta in graficul de desfasurare a examenului de Bacalaureat. Nu se admit contestatii la probele orale si practice din cadrul examenului de Bacalaureat. Pentru lucrarile care au primit la comisia de evaluare note de pana la 9,50, nota acordata initial se modifica, prin crestere sau descrestere, daca intre nota initiala si nota acordata de comisia de contestatii se va constata o diferenta de cel putin 0,50 puncte. Daca diferenta dintre cele doua note este mai mica de 0,50 puncte, nota initiala ramane neschimbata. Pentru lucrarile care au primit initial cel putin nota 9,50, nota definitiva este nota acordata de comisia de contestatii. Deciziile comisiei judetene sau regionale de contestatii sunt definitive, dupa validarea lor de catre presedintele comisiei.

    Intarziere la oral

    In vederea bunei desfasurari a acestui examen si tinand cont de programarea turului doi al alegerilor locale la data de 20 iunie, Ministerul Educatiei a decis ca proba orala de Limba si literatura romana de azi sa inceapa la ora 12:00. Cu toate acestea, comisiile de examen vor fi prezente in centrele de examinare dupa programul normal, respectiv ora 8:00, pentru a rezolva eventualele probleme administrative si pentru a pregati, pana la ora inceperii probelor orale, conditiile optime pentru desfasurarea acestora. In schimb, probele orale din intervalul 22-26 iunie se vor desfasura normal, ora de incepere fiind 9:00. De asemenea, si probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat se vor desfasura incepand cu ora 9:00. Extragerea numarului variantei de subiect pentru probele scrise va fi transmisa in direct de Radio Romania Actualitati.

    UTILE

    Ministerul Educatiei si Cercetarii a pus la dispozitia celor interesati de modul in care se desfasoara examenele nationale din sesiunea iunie-iulie (parinti, elevi, o linie telefonica speciala - 021/315.50.99, care functioneaza, incepand cu data de 14 iunie 2004, intre orele 8:30-16:30, pe toata perioada acestor examene. Informatii suplimentare in legatura cu acest subiect pot fi obtinute si scriind la adresa de e-mail bac2004@mec. edu.ro.

    SANCTIUNI

    Candidatii la Bacalaureat trebuie sa se prezinte la examen cu buletinul de identitate, cel tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea probei. Elevii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine proba respectiva. Timpul pentru elaborarea lucrarii scrise este de trei ore, iar pentru proba orala se acorda fiecarui candidat 15-20 de minute. Este interzis elevilor sa intre in sala cu manuale, dictionare, notite, insemnari, tabele, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Cei care nu respecta aceste dispozitii vor fi eliminati din examen si vor pierde sesiunea. De asemenea, se interzice atat candidatilor, cat si profesorilor supraveghetori patrunderea in sala de examen cu telefoane mobile. In cazul probei orale, daca elevul alege un al doilea bilet i se scad din nota cuvenita 2 puncte. Cadrele didactice care furnizeaza solutiile subiectelor de examen, care inlocuiesc sau falsifica lucrari, fapte considerate infractiuni, vor fi sanctionate in conformitate cu Statutul personalului didactic sau, dupa caz, al Codului Penal.

    BAC 2004

    21-22 iunie 2004
  • Limba si literatura romana - proba orala

    23-24 iunie 2004
  • Limba si literatura moderna - proba orala

    25-26 iunie 2004
  • Limba si literatura materna - proba orala

    28 iunie 2004
  • Limba si literatura romana - proba scrisa

    29 iunie 2004
  • Limba si literatura materna - proba scrisa

    30 iunie 2004
  • proba d), proba obligatorie a profilului - proba scrisa

    1 iulie 2004
  • proba e), proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii
  • proba scrisa sau practica

    2 iulie 2004
  • proba f), proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - proba scrisa sau practica

    5 iulie 2004
  • afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00-19:00)

    6-7 iulie 2004
  • rezolvarea contestatiilor

    8 iulie 2004
  • afisarea rezultatelor finale
  • ×