x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cetatea Fagarasului, 600 de ani de istorie

Cetatea Fagarasului, 600 de ani de istorie

15 Oct 2004   •   00:00

Complex istoric de valoare, cetatea Fagarasului dainuieste de aproape jumatate de mileniu pe plaiurile brasovene. Odinioara una dintre cele mai importante fortarete ale Transilvaniei, astazi cetatea a intrat in umbra uitarii.

IOHANNA ONACA PURDEA

Turistul necunoscator care trece prin centrul orasului Fagaras nu poate rata vechea si maiestuoasa cetate inconjurata de un lac. Dincolo de salciile de pe mal strajuiesc zidurile impunatoare, purtand urmele ploilor si vanturilor seculare pe umeri, ziduri care capata uneori, in amurg, o culoare aramiu-roscata.

Dincolo de poarta arcuita, turistului i se infatiseaza curtea cetatii, destul de mica, unde se mai afla si astazi o fantana si unde, pe vremuri, a existat si o spanzuratoare. La etaj, cetatea adaposteste astazi Muzeul Tarii Fagarasului, care cuprinde colectii de arheologie, sculptura, port popular si ceramica.

PESTE VEACURI. Cetatea Fagarasului apare prima data in documente oficiale in anul 1455, insa constructia ei incepuse inca de la sfarsitul secolului XIV, pe locul unei fortificatii din lemn si pamant. De-a lungul vremii, cetatea a suferit mai multe modificari, fiindu-i adaugate turnuri si ziduri. Cetatea Fagarasului a devenit, in timp, una dintre cele mai importante fortarete din Transilvania, destinata apararii impotriva turcilor si tatarilor. In 1599, in cetate isi face intrarea Mihai Viteazul, aceasta devenind resedinta princiara a domnitorului. Un an mai tarziu, Mihai Viteazul daruieste cetatea si domeniul Fagarasului sotiei sale, Doamna Stanca.

TRANSFORMARI. De la inceputul secolului al XVII-lea si pana la finele sale, cetatea a fost, cu unele mici intreruperi, resedinta a principilor Transilvaniei, sala Dietei gazduind patru din adunarile tinute aici. Principii Transilvaniei Gabriel Bethlem si Gheorghe Racozi i-au adus si ei modificari complexului, prin construirea bastioanelor, etajari, transformari stilistice si artistice, umplerea cu apa a santului din jurul cetatii, sant peste care s-a construit si un pod mobil la intrare.

NEINGRIJITA. In prezent, mareata cetate a Fagarasului se degradeaza incetul cu incetul. O parte din tiglele de pe acoperis au fost smulse de vant, iar apa isi face loc nestanjenita printre ziduri. La subsolul cetatii, in fosta crama, s-a amenajat un restaurant, al carui miros ajunge cateodata pana in camerele muzeului.

COMERT IEFTIN LA TARABE

Vecinatatea Cetatii Fagarasului a devenit un loc prielnic pentru micii comercianti de a-si vinde marfa. Langa castel, turistul interesat de istorie care se asteapta sa gaseasca macar niste suveniruri va gasi la tonetele de langa cetate (foto) doar haine ieftine, borsete, sepci si papuci, care nu au nici o legatura cu istoria si insemnatatea locului. Ba mai mult, la marginea micului targ se pot gasi pana si canapele sau fotolii, chiar si cruci de piatra.

LEGENDA

Legenda spune ca romanii care erau judecati si apoi inchisi intre zidurile cetatii de stapanii maghiari erau trimisi la moarte intr-un mod original. Acestia erau dusi intr-o incapere pentru a se ruga la Sfanta Fecioara, insa dintre ziduri aparea un fel de masinarie de fier care ii macelarea. Se spune ca ramasitele lor ar fi fost aruncate in raul Olt, insa nu s-a gasit vreun indiciu care sa ateste existenta unei astfel de incaperi.
×
Subiecte în articol: cetatea fagarasului