x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Citirea in buric

Citirea in buric

30 Ian 2005   •   00:00

URSITOARELE
In primele trei nopti dupa venirea pe lume a pruncului, vin la el ursitoarele. Se omenesc cu ce gasesc pe masa si-i vrajesc copilului soarta.
ADRIANA OPREA-POPESCU

In zona Olteniei, a treia zi de la nastere, femeia se imbaiaza de catre moasa, iar seara se pun ursitorile. Pe o masa, la capul copilului, se asaza bani, paine, vin, zahar, miere si alte bucate. Daca cel nascut este fata, i se pune ceva de lucru, iar pentru baiat - carte. Mama tine minte visul de la ursitori, caci prin el se talmaceste viitorul nou-nascutului. A doua zi, moasa strange masa, luand tot ce a fost pe ea, in afara de carti, lucrul de mana si mierea din care se da copilului pe buze ori de cate ori ar plange noaptea.

In Banat, tratatia ursitoarelor este mai generoasa... Dupa prima scalda, mama copilului pregateste in trei seri consecutiv masa ursitoarelor, punandu-le cel putin o turta de grau, un pahar de apa si un cutit. Ursitoarele, spune Ioan Viorel Boldureanu in cartea Ă«Orizont mental si credinte magice in sud-vestul RomanieiĂ», vor veni noaptea, vor manca din turta, se vor imbuna si cu cutitul in paharul de apa, pe rand, vor Ă«borociĂ» (boscorodi, vraji) soarta copilului. Cea mai rea, cea mica, ii va hotari moartea. Uneori, cele trei ursitoare se arata ca una: apare o singura femeie (de obicei imbracata in negru), care intra noaptea, se apropie de leaganul pruncului si, daca mama nu pandeste cu atentie, atunci ursitoarea ii schimba pruncul.

URSITELE... In zona Bucovinei, prima baie a nou-nascutului era insotita de un alt moment semnificativ, cand pruncului i se faceau ursitele. In scalda se punea un ban de argint si busuioc. Apa rezultata din scaldatoare era aruncata deasupra unui par ascutit sau la radacina unui pom pentru a nu calca nimeni pe ea. Dupa aceasta, copilul era masurat cu o sfoara de canepa care apoi era ascunsa in partea de deasupra a tocului usii pentru a nu putea fi calcata in picioare si copilul sa ramana totdeauna sanatos. Dupa picarea buricului, acesta se strangea, fiind pus la o grinda, iar la implinirea varstei de 7 ani, i se dadea acestuia sa-i desfaca ata. Se putea prevedea viitorul copilului: daca se va descurca singur in viata sau va avea nevoie de ajutor.

In Fundu Moldovei, se zice ca nu e bine ca lehuza, pana a treia zi, adica pana ce nu se scalda, sa culce pruncul cu ea in pat, pentru ca in cazul acesta si mai cu seama cand, ostenita si somnoroasa fiind, ar uita si s-ar intoarce cu spatele la dansul, capata rofii, iar cand va fi mare, toata lumea se va intoarce cu dosul catre dansul. Ba, ce este si mai rau, in cazul acesta, chiar si atunci cand este lumanare in casa, spiritele cele necunoscute pot sa vie la dansul, ca sa-l schimonoseasca, sa-l omoare sau chiar sa-l fure si sa-l inlocuiasca cu altul, (Simeon Florea, in lucrarea sa, Nasterea la romani)

Cand se naste copilul, el ia sapte din pacatele maica-sii, pentru a-i rasplati durerile. De asta nu se poate om fara pacat;

Cand rad copiii in somn, ii mangaie Maica Domnului;

Toti copiii de tata care mor vor fi ingeri. De aceea, camasa in care se schimba li se despica inainte, de sus in jos, ca sa poata zbura;

Copilul, pana la botez, nu trebuie lasat singur in casa, caci vine dracul si-l inlocuieste cu unul moale - si creste tot asa, de trebuie alaptat si leganat toata viata - superstitii legate de copii

URME LASATE-N FAINA

Se mai spune despre ursitoare ca sunt zane si vin doar in noptile fara sot. Pe vremuri, erau vazute si auzite cum ursesc de moasele care privegheau pruncii dar, pentru ca au destainuit acest secret, in zilele noastre ele nu mai au acest dar. Legat de ursitoare, in Transilvania exista inca traditia ca moasa care ajuta la nasterea copilului, chiar daca acesta s-a nascut in spital, sa-i puna in camera unde el va sta, imediat dupa ce ajunge acasa, pe o panza alba noua un blid cu faina de grau cernuta, sare, o paine, un banut si un caier de lana. Dupa trei zile si trei nopti, daca ursitoarele au venit, se va vedea urma lasata de ele pe faina.

SCHIMBAREA COPILULUI

Ne putem face viata buna sau rea, dar numai in limitele ursite. Ursitoarele iti sorocesc destinul, dar au si puterea de a schimba pruncul din leagan. In lucrarea sa, Ioan Viorel Boldureanu spune ca schimbarea se poate face in doua feluri: ursitoarea ii inverseaza madularele (organele), astfel ca spatele ii devine fata, iar inima se muta pe dreapta; sau ursitoarea aduce un prunc fals, de aceeasi varsta si foarte asemanator cu cel din leagan. Daca mama nu e vigilenta, ursitoarea schimba cei doi prunci, lasandu-l in leagan pe cel netrebuit. Reschimbarea poate fi facuta doar de vrajitor prin aruncarea celui netrebuit noaptea la rau, la cotul cu valtori.

CINA URSITOARELOR

In Banat, Moldova si Muntenia, la trei zile dupa nasterea copilului se intinde o masa mare cu mancaruri alese: paine, o gaina, vin si 3 banuti. Petrecerea este numita cina ursitoarelor, pentru ca exista credinta ca ele trebuie sa fie bine ospatate si platite pentru a fi multumite si a ursi o soarta buna copilului... In Bucovina, moasa, cum se incepe sa se insereze, pune in camera copilului o lumina, pentru a arde toata noaptea, considerandu-se ca ursitoarele sunt multumite cand gasesc aceasta lumina si ii ursesc copilului o soarta mai buna.
×
Subiecte în articol: copilului