x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Colaborarea cu tarile integrate recent in UE este utila Romaniei

Colaborarea cu tarile integrate recent in UE este utila Romaniei

08 Mai 2005   •   00:00

Schimbul de experienta pe diverse domenii cu tarile integrate recent in Uniunea Europeana poate constitui o lectie adevarata pentru noi.

Principala preocupare la ora actuala este pregatirea pentru momentul integrarii, iar in acest sens, toate institutiile fac eforturi pentru a indeplini criteriile impuse de UE. Experienta traita de statele vecine pe parcursul integrarii ne poate fi de mare folos pentru a evita unele greseli pe care le-au facut si alte tari din UE atunci cand s-au aflat in stadiul in care este Romania la ora actuala. Am desprins aceasta concluzie in urma discutiilor pe care le-am purtat saptamana trecuta cu ministrul Dezvoltarii Regionale si cu alte oficialitati din Ungaria pentru reactivarea Acordului de colaborare incheiat in anul 2000 intre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului din Romania si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii din tara vecina. Este vorba despre un acord de colaborare in domeniul amenajarii teritoriului care, daca ar fi fost pus in aplicare dupa aprobarea lui in 2001 prin hotarare de guvern, poate ca am fi fost mult mai avansati, in acest moment, in privinta dezvoltarii durabile, mai ales ca Ungaria se afla cu mult in fata Romaniei. Documentul prevede colaborarea in domeniul amenajarii teritoriului pentru zonele transfrontaliere comune, in domeniul dezvoltarii regionale, al constructiei de locuinte si al investitiilor in infrastructura, capitole la care suntem deficitari si care trebuie reglementate in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.

Spre deosebire de Ungaria, noi nu avem o baza de organizare care sa conduca la o strategie a dezvoltarii teritoriului coerenta, punct-cheie pentru dezvoltarea urbana si regionala. Iar la acest capitol putem invata multe din experienta Ungariei, care se afla intr-un stadiu mai avansat. In domeniul dezvoltarii teritoriului, noi ne aflam intr-o faza incipienta, in vreme ce Ungaria are deja elaborat Planul National de Dezvoltare, care cuprinde planificarea strategica a teritoriului conform cerintelor UE. De altfel, in sedinta interguvernamentala romano-maghiara care va avea loc, in septembrie, la Bucuresti, intalnire fara precedent in relatiile romano-maghiare, unul din principalele puncte care se vor afla in dezbatere va fi legat de strategiile de dezvoltare teritoriala pentru urmatorii ani. De asemenea, se va discuta despre cooperarea transfrontaliera dintre cele doua state, precum si despre cola-borare in domeniul infrastructurii.

Experienta tarilor care au aderat recent la UE ne poate folosi si in domeniul constructiilor de locuinte. Pentru prima data, in luna martie a avut loc o conferinta a ministrilor locuirii din Uniunea Europeana intr-o tara din fostul bloc comunist, in Cehia. Am fost si noi invitati, ca stat care se pregateste pentru aderare, si am avut ocazia sa fim alaturi de Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Letonia si Lituania pentru a sustine o cauza comuna: constituirea unor fonduri structurale europene dedicate reabilitarii termice a blocurilor de locuinte construite in timpul comunismului. Si am reusit ca in scrisoarea finala inaintata Comisiei Europene in numele tuturor ministrilor locuirii sa fie trecut si acest punct, in ciuda protestelor initiale ale reprezentantilor Germaniei si Austriei.

A fost prima noastra victorie comuna in acest domeniu, care ne-a demonstrat ca trebuie sa gasim aceleasi solutii la problemele legate de locuinte. Si nu doar lipsa fondurilor ne preocupa, ci si alinierea la legislatia si standardele Uniunii. Directivele europene privind calitatea in constructii si eficienta energetica a cladirilor sunt doua prioritati pe care ministerul omolog de la Budapesta trebuie sa le rezolve pana in 2006. Noi vom avea un ragaz mai mare, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa asteptam momentul integrarii fara sa ne pregatim. Pana in luna septembrie, cand va avea loc intalnirea reprezentantilor celor doua guverne vecine, vom cauta solutii comune pentru ca alinierea la standardele europene si piata constructiilor din cele doua tari sa se dezvolte in tandem.

In luna aprilie am facut primul pas spre integrare prin semnarea Tratatului pentru aderare, la 1 ianuarie 2007. Acum urmeaza sa parcurgem acest drum intr-un ritm sustinut, invatand din mers, lucru pe care-l putem face doar printr-o stransa colaborare cu tarile din Uniunea Europeana.

×