x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Copiii din Transnistria fug in Romania

Copiii din Transnistria fug in Romania

01 Sep 2004   •   00:00

SCOALA

Peste 60 de elevi din Transnistria vor invata din toamna la licee din Romania. Aproximativ 1.600 de tineri din Republica Moldova, mai multi decat anii trecuti, s-au batut pe locurile scoase la concurs de facultatile din tara. 60 de copii din Transnistria vor studia din toamna, cu bursa, la licee din Romania. Ministerul Educatiei a aprobat, printr-o nota semnata in urma cu cateva zile, 700 de locuri pentru tinerii din Republica Moldova, absolventi cu examen de Capacitate sau teste nationale.
MIRELA CIMPOI, EUGENIA MIHALCEA

Tinerii din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria, s-au inscris la licee si la facultati din Romania. Conform unei note a ministrului Educatiei, Alexandru Athanasiu, elevii care vor intra la liceu au la dispozitie 700 de locuri fara plata taxelor de scolarizare, dintre care 100 pentru cei care au studiat clasele a IX-a si a X-a la o unitate de invatamant preuniversitar din tara noastra. Celelalte 600 de locuri sunt pentru tinerii care vor incepe clasa a IX-a anul acesta, la licee din Romania. Dintre cei 690 de candidati declarati admisi, conform statisticilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi, 60 sunt din Transnistria. "Majoritatea s-a inscris la licee din Iasi, pentru ca este mai aproape. S-a facut o admitere computerizata pe baza rezultatelor la invatatura obtinute acolo. Unul singur din Transnistria nu a reusit, dar am vorbit la minister si vom gasi o solutie si pentru el", a precizat Mihai Dumitriu, seful ISJ Iasi.

STUDII SUPERIOARE. Tinerii din Republica Moldova s-au inghesuit anul acesta si pe locurile scoase la concurs la universitatile din Romania. La Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi, care a fost Centru National de Inscriere in invatamantul superior pentru absolventii de liceu din Republica Moldova, si-au depus dosarele 1.602 basarabeni. Multi si-au facut studiile liceale la unitati de invatamant din Romania. Din totalul candidatilor, peste 300 au optat pentru facultati din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza". Astfel, pe 100 de locuri la studii universitare s-au inscris 302 candidati. Pentru cele 28 de locuri la studii postuniversitare se bat 115 tineri. Cei mai multi dintre cei care s-au inscris la Iasi au ales Facultatea de Drept si pe cea de Economie si Administrarea Afacerilor. Aici exista 133 de candidati pe 41 de locuri la studii universitare.

AGLOMERATIE. Membrii Centrului National de Inscriere de la Iasi au primit timp de 10 zile dosare si i-au consiliat pe tinerii basarabeni. Intr-una din zile au fost inregistrate chiar 237 de dosare. "A fost aglomeratie mare. Multi au asteptat sa afisam situatia cu inscrierile pe zile, sa vada unde au sanse si abia apoi s-au hotarat, pentru ca ei tin cont si de posibilitatile financiare", a declarat Livia Vranescu-Dimitriu, responsabilul Centrului National de Inscriere Iasi. Comparativ cu anul trecut, numarul candidatilor basarabeni este mai mare. "Daca in 2003 au fost 1.300 de candidati la 16 universitati, anul acesta a crescut la 46 numarul institutiilor de invatamant superior care au scos locuri pentru tinerii basarabeni, iar numarul celor care vor sa faca o facultate in Romania a depasit 1.600", a spus Livia Vranescu-Dimitriu. Responsabilul Centrului National de Inscriere Iasi considera ca afluxul de candidati se explica prin faptul ca, in Romania, calitatea invatamantului superior este cu mult peste cel din Republica Moldova. "In plus, au alte perspective de viitor daca ajung sa urmeze cursurile unei facultati din Romania. Multi dintre ei fac dupa aceea studii superioare aprofundate si isi gasesc un loc de munca", a adaugat Vranescu-Dimitriu.

BURSA

Cheltuielile de scolarizare, bursele de studii si celelalte facilitati se acopera de catre institutiile de invatamant superior. Bursa lunara de studii pentru elevi, studentii din invatamantul universitar este suma echivalenta in lei a 50 USD, la cursul oficial comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a lunii precedente. Bursa de studii pentru studentii de la invatamantul universitar, studii aprofundate/masterat si rezidentiat cu frecventa se acorda pe perioada semestrelor, practicii in productie, sesiunilor de examene, inclusiv pe perioada de pregatire si sustinere a examenului de finalizare a studiilor. Bursa de studii in cauza nu se acorda pe perioada vacantei de vara. Bursa de studii pentru doctorat la forma cu frecventa se acorda pe durata doctoratului, in conditiile legii. Bursa de studii pentru doctorat la forma fara frecventa se acorda in echivalentul unei burse lunare pentru fiecare examen si referat/lucrare de creatie in domeniul artelor din programul de pregatire, precum si pentru sustinerea tezei de doctorat, in baza procesului-verbal al comisiei de examinare si, respectiv, al comisiei pentru sustinerea tezei de doctorat. Studentii din invatamantul universitar, de la studii aprofundate/masterat, doctorat si Rezidentiat care primesc bursa de studii de la bugetul de stat, si elevii beneficiaza de:
  • asistenta medicala;
  • reducere cu 50% a pretului tichetelor de transport in comun local, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul comun intern auto, feroviar sau naval.

    Ajutati-i pe copiii orfani din scoala-internat Tighina!

    Fiti alaturi de Jurnalul National in campania de ajutorare a copiilor orfani de la scoala-internat din Tighina. Acesti copii au patimit cat n-au patimit in toata viata lor.

    Ei sunt pedepsiti pentru ca invata limba romana, interzisa de regimul lui Smirnov. Jurnalul National, care a fost la Tighina si v-a dezvaluit viata de cosmar a acestor copii, va roaga sa ii ajutati cu o suma cat de mica.

    Celor care doresc sa le intinda o mana copiilor de la Tighina le stau la dispozitie numarul de telefon 021-224.37.01, interior 267 si urmatoarele conturi deschise la BCR - Sucursala World Trade Center Bucuresti:

  • pentru depuneri in lei: RO22RNCB5018000049980001

  • pentru depuneri in euro: RO92RNCB5018000049980002

  • pentru depuneri in dolari: RO65RNCB5018000049980003.

    Pana ieri la ora 17:30 s-au strans 200.399.000 de lei si 700 de dolari.
  • ×