x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Copiii emigrantilor sunt discriminati

Copiii emigrantilor sunt discriminati

de Eugenia Mihalcea    |    26 Iun 2004   •   00:00

 

SCOALA
 

Italienii evita sa isi dea copiii la scoli cu imigranti. Cu toate acestea, unitatile de invatamant unde invata albanezi, romani, dar si chinezi, africani se ridica drept scoli de elita. Sunt italienii rasisti?  

EUGENIA MIHALCEA
 

Un roman din Italia se destainuie pe site-ul www.romaniinitalia.com, relatandu-ne despre situatia scolarizarii copiilor imigranti din Milano si, implicit, a celor romani. Italienii evita sa-si inscrie copiii la gradinitele si scolile de la periferie, pentru a nu fi intr-o clasa cu elevi imigranti. Din acest motiv, acestia aleg institutiile de invatamant din centru, chiar daca taxele sunt mult mai mari, iar drumul este mult mai lung. Referitor la fuga de la periferie a micilor italieni, consilierul pe probleme de educatie, Bruno Simini, simte miros de prejudecati: "Din cauza prezentei puternice a extracomunitarilor din anumite zone, admite Simini, cresc inscrierile in centru, o problema culturala care trebuie combatuta".  

 

Nu e vorba de rasism "Este inutil - continua Simini - sa facem multe declaratii asupra rasismului, cand anumiti parinti isi transfera fiii acolo unde strai-nii reprezinta o parte minima. Aceasta mentalitate trebuie combatuta inca din copi-larie, altfel vom asista la ghe-toizarea periferiilor." Situatia este deja ingrijoratoare: "Daca la gradinite avem 20% de inscrisi straini, in anumite scoli primare datele vorbesc de 50% straini. Acesta este rezultatul lipsei unei politici teritoriale a scolilor". Simini completeaza: "Nu trebuie sa determinam migrarea copiilor catre centru si nici sa riscam sa avem scoli unde strainii sa fie mai numerosi decat italienii. Trebuie sa facem in asa fel incat sa fie aleasa scoala din zona proprie de rezidenta".  

 

"Scoala disperatilor" de elita Si totusi exista un exemplu care dovedeste ca nivelul copiilor imigranti este ridicat, iar una din scolile de la periferie, unde acestia invata, a devenit una de elita si, implicit, foarte cautata. Numele acesteia este "Russo-Pimentel", unde unul din trei elevi este strain. Elevii studiaza engleza si informatica, iar copiii din scoala medie au cel putin rezultate optime. Primele inscrieri la aceasta scoala s-au facut cu zece ani in urma, dar acest lucru nu era nici pe departe pe placul oamenilor din cartier: era nu-mita "scoala disperatilor". Astazi, scrie cotidianul italian La Republica, multe clase sunt formate jumatate din italieni si jumatate din copii straini. Acestia vin din diverse state, cum ar fi Peru, Chile, Filipine, Ecuador, Chi-na, Africa, Bangladesh, dar si Romania, Albania.  

 

Scoala a fost cazarma La scoala publica "Vincenzo Russo-Eleonora Pimentel" din Milano, 200 din cei 600 de copii sunt straini. "A fost o sfidare culturala si un pariu pedagogic, dorit foarte mult de un grup de invatatori", a explicat Maria Spini, una dintre invatatoare. Cladirea scolii este o fosta cazarma si a pastrat aerul auster. 26 de clase si 68 de cadre didactice intr-un cartier periferic din nord-est, foarte populat cu imigranti. Oameni care acum zece ani isi inscriau primii copii neitalieni la scoala. Acolo erau copiii de extracomunitari, de tigani, chiar si copiii abandonati, aflati sub tutela statului.  

 

Imigrantii sunt isteti "Scoala disperatilor" a devenit insa o scoala internationala de elita, pentru ca cei care ies din clasa a V-a, fie italieni, fie straini sunt elevi foarte buni. "Si apoi, copiii straini sunt, in general, foarte isteti. Diferentele nu creeaza probleme, ci bogatie culturala. Exista programe scolare personalizate, meniuri etnice si religioase la cantina si un calendar care este, in acelasi timp, crestin, ebraic, islamic, hinduist si budist, cu toate zilele de sarbatoare. In aceasta scoala se sarbatoresc si Craciunul, si Anul Nou Chinezesc si fiecare il numeste pe Dumnezeu in limba lui.

×
Subiecte în articol: copiii scoala