x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cum iti scoti odoarele la licitatie

Cum iti scoti odoarele la licitatie

07 Mai 2004   •   00:00

ANTICHITATI

Mobile vechi, picturi mai mult sau mai putin celebre, portelanuri, bijuterii. Impinsi de saracie, multi batrani incerca sa scoata un ban instrainandu-si mostenirile de familie. Mai exista si pasionatii care isi completeaza colectiile pe banii obtinuti din vanzarea unor piese devenite 〞neinteresante" pentru ei.
FLORINA ZAINESCU

Cea mai 〞banoasa" varianta de a 〞scapa" de un obiect de arta pare a fi licitatia. Mai ales daca sunteti posesorul unui tablou semnat de un pictor cunoscut, pentru care ati putea obtine un pret de 3-4 ori mai mare decat cel la care a fost evaluat. Dar cum ajung odoarele dumneavoastra in competitii publice?

Evaluare inainte de toate

Mai intai trebuie sa intrati in legatura cu una dintre casele de licitatie din tara. Personal sau prin telefon. Apoi, cartile, argintaria sau sticlaria de arta pe care vreti sa le vindeti vor fi evaluate de specialisti pentru a li se stabili originalitatea si valoarea. Gratuit. Iar daca sunteti mandrul posesor al unui fotoliu florentin, nu va va cere nimeni sa va carati cu el pana la casa de licitatii pentru evaluare. Expertii va vor bate la usa si nu va vor cere bani de taxi.

Bate palma!

Dupa expertiza, casa de licitatie stabileste pretul de inscriere in competitie. De comun acord cu dumneavoastra, bineinteles. Apoi se parafeaza contractul de custodie prin care ceasul bunicului va intra in depozitul casei de licitatie. Doar mobilierul il puteti pastra la domiciliu, cu obligatia de a-l pune la dispozitia casei imediat ce aceasta vi-l solicita.

Obiectele depuse sunt expuse si participa la o singura licitatie. Daca va razganditi in privinta vanzarii, le puteti retrage. Dar trebuie sa luati aceasta decizie cu mai mult de cinci zile inainte de data fixata pentru competitie. Nerespectarea clauzelor contractului duce la anularea acestuia. In plus, va trebui sa platiti si o penalizare, care poate ajunge si la 30% din pretul 〞vechiturii" dumneavoastra.

Euro protejeaza valoarea antichitatilor

Preturile de intrare in competitie vor fi exprimate in valuta, la cursul de schimb anuntat la inceputul licitatiei. Daca obiectul se vinde, in doua saptamani veti primi contravaloarea pretului de adjudecare in lei la cursul de schimb din ziua licitatiei, mai putin comisionul casei de licitatie (15,5%-16,5% din suma).

Ofertele de dupa

Dar daca tabloul sau mobilierul dumneavoastra nu a avut lipici la public, el poate fi vandut si dupa competitie. Casa de licitatie va lua aceasta decizie fara sa va ceara acordul in cazul in care cumparatorul ofera un pret cu 10%-12% mai mare decat cel de intrare. Dar daca oferta este sub asteptari, dumneavoastra veti decide daca vindeti sau nu. Daca hotarati sa va luati odorul acasa, nu veti plati comision casei de licitatii. Insa aveti mare grija sa va duceti sa-l ridicati in doua saptamani, altfel veti fi taxat cu 1% din sumele contractuale pentru fiecare zi de depozitare.

Servicii pentru cei interesati

  • Casele de licitatii garanteaza securitatea comorilor dumneavoastra si le asigura - pentru suma prevazuta in contract pana la data competitiei. Daca se vand, obiectele sunt asigurate pentru suma de adjudecare.

  • Pentru fiecare pictura licitata se ofera un certificat care confirma efectuarea vanzarii si pretul de adjudecare.

  • La cerere, casele de licitatie elibereaza certificate de atestare, in urma efectuarii expertizei artistice si/sau tehnice. Contra cost.

  • Tot contra cost puteti obtine expertizari si estimari de pret pentru obiecte de arta si antichitati sau pentru intocmirea actelor de mostenire.
  • ×
    Subiecte în articol: licitatie