x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Delictul de gandire

Delictul de gandire

16 Mai 2005   •   00:00

Vasile Bercan, om a carui ultima ocupatie cunoscuta este cea de secretar de stat la Transporturi, a avut nesperata onoare sa devina celebru intr-un mod care, din pacate, l-a umplut de amaraciune.

  • de VICTOR CIUTACU

  • Scurta lui cariera ministeriala s-a sfarsit la fel de brusc pe cum a si inceput. Premierul, intransigent nevoie mare, l-a destituit din functie pe bietul om pentru o infractiune grava in opinia unui lider de partid liberal: delictul de gandire. Nu-l cunosc pe Vasile Bercan. Mi-e la fel de cunoscut ca imensa majoritate a celor ajunsi ministri sau secretari de stat in actualul Guvern. Probabil, daca tacea filozofic, auzeam de el numai in cazul in care ar fi comis ceva. Acest om mi-a devenit insa brusc simpatic dupa ce s-a declarat public surprins de declaratiile lui Tariceanu privind ruperea unilaterala a contractului dintre Guvernul Romaniei si compania americana Bechtel.

    Tot ce pot spune in acest moment este ca acel contract, cu Bechtel, deocamdata nu este anulat. Se deruleaza si sunt discutii pentru continuarea lui. Acestea sunt spusele care l-au infuriat pe primul dintre ministrii tarii. Ce e incorect intr-o declaratie cat se poate de logica si acoperita de bun-simt? Absolut nimic, dar domnului Tariceanu ii sare suspect de repede mustarul si nu mai suporta sa fie contrazis. La ce reactie a avut cand cu sinistratii carora n-avea bani, timp si chef sa le faca hotel, sincer, ma bucur ca nu i-a dat si un cap in gura lui Bercan inainte sa-l dea afara pentru incalcarea disciplinei in cadrul Executivului. Disciplina guvernamentala e sinonima cu nerespectarea unui contract? Daca da, mi-e teama ca domnul Tariceanu, seful Cabinetului omonim, si-a gresit atat vocatia (businessman), cat si partidul (liberal). Daca a tacea malc in fata ineptiilor debitate fara incetare inseamna a fi un monument al disciplinei, in acest caz, Emil Boc si Marko Bela, care la fiecare trei fraze subliniaza importanta continuarii de catre Bechtel a lucrarilor la Autostrada Transilvania, ar trebui arsi pe focul coalitiei. Iar William H. Lash III, subsecretar de stat in Departamentul de Comert al SUA, bag seama ca a comis o grava impolitete fata de premierul roman, din motiv ce a declarat, taman la Palatul Victoria, cat de importanta e pentru americani continuarea acestui contract. E drept ca primul-ministru n-a scos un sunet de dezaprobare, dar indraznesc sa-i pun tacerea pe seama politetii sale proverbiale...

    Ex-secretarul de stat de la Transporturi are totusi un mare defect: apartenenta la PD. Iar aceasta formatiune politica, pe langa faptul ca nu e foarte incantata de controlul pe care liberalii incearca sa-l impuna in tot si-n toate, mai are si obiceiul de a nu-l prea sustine pe seful PNL de fiecare data cand presedintele Basescu ii arata motivele pentru care functia de premier ii excede capacitatile. Defect completat cu incercarea de a gandi cu propriul cap, atitudine dusmanoasa care poate fi echivalata - de seful Executivului, om care siluieste Legea declararii averilor, promovata cu pompa chiar de el, pe motiv ca n-a trecut decat firmele dragi sufletului sau - cu indisciplina guvernamentala.

    ×