x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "Din Dragoste" a schimbat o viata

"Din Dragoste" a schimbat o viata

04 Mai 2004   •   00:00

TELEVIZIUNE
In urma cu cateva luni Valeria a venit la 〞Din Dragoste" pentru a le multumit parintilor ei pentru sacrificiile pe care le-au facut pentru ea. In aceasta seara, tanara va fi din nou in studioul emisiunii.
CRISTIAN PETRU

Intr-o lume in care toti se grabesc si sunt interesati doar de binele propriu si de bani, exista oameni care fac gesturi fara nici un interes. Valeria, o ardeleanca de 25 de ani, a scris in urma cu cateva luni la 〞Din Dragoste". Voia sa le multumeasca parintilor ei. Pentru toti anii in care acestia au fost alaturi de ea. Pentru toate drumurile facute de mama ei, carand-o pe ea in brate pana la scoala. Pentru ca, de la 11 luni, dupa un vaccin prost, facut Valeria a ramas infirma.

Declaratie pentru parinti

〞Parintii mei au fost atat de ocupati ba sa faca ceva pe la casa, ba sa se ocupe de mine incat au uitat de povestea lor de dragoste! Eu vreau sa le spun ca ii iubesc acum, la 25 de ani de casnicie", spunea tanara in urma cu cateva luni. In complicitate cu preotul din comuna lor, Telciu, judetul Bistrita Nasaud, echipa emisiunii din 〞Din Dragoste" i-a chemat pe Valeria si pe parintii ei la Vecernie. Si dupa slujba, in fata credinciosilor din biserica, Valeria le-a facut parintilor ei o impresionanta declaratie de dragoste! Miscati de gestul fetei au fost si telespectatorii, care au inceput sa sune inca din timpul emisiunii. Sa o ajute pe Valeria, sa fie alaturi de ea. Fiecare dupa posibilitati. O femeie in varsta i-a oferit Valeriei pensia ei pe o luna, un milion de lei. Cu cei 3.000 de euro, bani donati de telespectatorii fideli ai emisiunii 〞Din Dragoste", au ajutat-o pe Valeria sa se opereze, sa cumpere aparatul valva de care avea nevoie pentru a duce o viata normala. Tanara a fost operata de doua ori la Cluj, in decembrie 2003 si in urma cu o luna. Dupa operatii, Valeria a inceput sa se miste mai bine, sa nu mai tremure. Sa se pregateasca pentru o viata normala. Lucru la care, in urma cu cativa ani, nici macar nu ar fi indraznit sa viseze.

Carata de mama in brate

Boala ei, hidrocefalie interna tetraventriculara, a impiedicat-o sa aiba o copilarie normala. Sa se joace cu ceilalti copii, sa aiba prieteni si o viata normala. Toate vacantele Valeria si le-a petrecut in spitale si centre de recuperare. Din cauza bolii tanara nu isi putea controla miscarile mainilor si ale picioarelor. Parintii nu au vrut sa o dea la o scoala speciala. Voiau ca Valeria sa aiba o viata normala, sa stea impreuna cu ceilalti copii de varsta ei. Primele opt clase le-a facut la scoala din sat. Iar drumul pana la scoala il parcurgea in bratele mamei ei. 〞Mama ma ducea in fiecare dimineata in brate pana la scoala si ma aducea acasa dupa- amiaza. In zona noastra iernile sunt lungi si friguroare... Din cauza bolii, eu suportam foarte greu frigul. Si in fiecare dimineata, mama cara o traista de lemne la scoala, ca sa faca focul."

Eforturi pentru Craciun

Valeria a facut liceul la 285 de kilometri de casa. Au fost singurii ani in care ea a stat departe de parintii ei. Nici macar vacantele nu si le putea petrece cu persoanele care reprezentau totul pentru ea. In loc sa stea cu parintii ei, Valeria mergea la recuperare in spitale. 〞In jurul varstei de 15 ani, in preajma Craciunului, in timp ce eram la Centrul de Recuperare din Dezda, judetul Arad, il asteptam pe tata sa vina sa ma ia acasa. Dar el, din cauza oboselii, a adormit in tren si a coborat intr-o alta statie. Si nu mai avea cu ce sa se mai intoarca. Fara insa sa tina cont de viscol, de frig si de faptul ca era noapte tata a venit pe jos 25 de kilometri. Nu voia sa ma lase singura in seara de Ajun", spune Valeria.

Studenta la Psihologie

Timpul a trecut, iar Valeria nu s-a lasat doborata de nimic. A incercat si incearca si acum sa aiba o viata normala. Tanara este studenta a Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii 〞Babes- Bolyai" din Cluj-Napoca. Ea urmeaza o forma de invatamant la distanta. Merge la facultate doar in sesiune iar drumul din Telciu pana la Cluj il face tot cu mama ei. 〞Merg cu ea la fiecare examen. Imi este foarte greu sa vad ca sunt singurul parinte de acolo. Sa vad ca toti copiii merg singuri, iar fata mea mai are inca nevoie de insotitor. Medicii spun insa ca, daca va face tratament, va fi mult mai bine", spune mama Valeriei.

Revedere

Telespectatorii emisiunii 〞Din Dragoste" nu au uitat-o pe Valeria. Chiar daca au trecut sapte luni de la declaratia de dragoste facuta parintilor ei, declaratie care i-a schimbat viata, romanii i-au scris lui Mircea Radu ca vor sa o revada pe Valeria. In seara aceasta, tanara va fi din nou in studioul emisiunii 〞Din Dragoste". Povestea vietii ei, o lectie de curaj, dovada ca speranta nu moare niciodata, in seara aceasta la ora 20:00, la Antena 1.

〞In primii opt ani de scoala mama ma ducea in fiecare dimineata in brate pana in clasa si ma aducea acasa dupa- amiaza. Chiar si acum este mereu alaturi de mine. Vine cu mine chiar si la facultate" Valeria Scuturici

〞Merg cu ea la fiecare examen la facultate. Imi este foarte greu sa vad ca sunt singurul parinte de acolo. Sa vad ca toti copiii merg singuri, iar fata mea mai are inca nevoie de insotitor" Onita Scuturici

Proba de rezistenta

Saptamana trecuta, la emisiunea 〞Din Dragoste" Stamate a intalnit-o pentru prima oara pe cea pe care a iubit-o toata viata. Barbatul a corespondat cu Eufemia timp de mai multi ani. A vrut sa se intalneasca cu ea, dar nu a reusit sa stea niciodata fata in fata cu cea pentru care inima lui a batut atat de multa vreme. Tot ce a avut de la ea a fost o fotografie si scrisorile. Acestea din urma a trebuit insa sa i le inapoieze in urma cu multi ani. Acum, la 63 de ani, Stamate a vrut sa vada daca nu cumva atatia ani a iubit o femeie care nu exista. O 〞fata morgana". De aceea barbatul a scris la 〞Din Dragoste". Redactorii emisiunii au gasit-o pe femeie. Iar cei doi s-au intalnit. Pentru prima data. Dar Stamate a avut parte de o surpriza de proportii. Mama Eufemiei, care era o femeie mai glumeata, ii trimitea scrisorile lui Stamate. I s-a parut interesant sa traiasca o poveste de dragoste cu un barbat cu 20 de ani mai tanar decat ea, chiar si numai prin corespondenta. Stamate nu s-a casatorit niciodata. Toata viata, barbatul s-a gandit la Eufemia. Viata i-a jucat acestuia o farsa. Valeria, iti multumesc!
MIRCEA RADU

Cand am ajuns in satul Telciu din Bistrita-Nasaud, soarele deja isi pusese o mana sub cap, cu gand sa se culce.

Dintr-un microbuz, ferit de niste perdele culoarea oului de rata, puteam citi pe chipul oamenilor intrebarea 〞De ce ne-o fi chemat parintele la biserica la ora asta?".

Dar si intrebarea asta, vedeti dumneavoastra, era pusa asa, fara a se dori un raspuns la ea... era un soi de nedumerire pe care o ai in fata unui lucru al carui inteles o sa-l afli mai tarziu. Si daca nu-l afli, asta e! Tu sa pui capul pe perna linistit, cu senzatia ca, ce a depins de tine, ai facut.

Prin fata ochilor mei treceau femei in varsta, ale caror chipuri erau decupate perfect, parca la milimetru, de basmale negre. Barbati in putere, cu miscari stanjenite de hainele de pe ei, toale pe care le scoteau din lazi pentru a le purta doar la ocazii si copii tinuti de mana, ca sa nu se abata de la drumul cel bun... Toata suflarea satului mergea la Biserica.

Cand mi s-a dat semnalul ca filmarea poate incepe, am coborat din masina si am intrat in biserica, locul unde Valeria voia sa le multumeasca parintilor ei. I-am dat microfonul, indemnand-o sa le faca declaratia de dragoste si am vazut o usoara ezitare. M-am temut ca nu isi va putea transforma gandurile in cuvinte. Rusinata de a vorbi in fata unui sat intreg si tremurand sub greutatea sufletului ei, Valeria a inceput...

Sub emotia puternica, mama ei si-a dus mana la gura, cum numai tarancile fac, atunci cand sunt tulburate. Un gest pe care il fac,deopotriva, atunci cand sunt secerate de o durere neasteptata si de necuprins, sau cand isi privesc copilul nou-nascut... Un tic ce ascunde o enigma pe care nici o oraseanca n-o va dezlega, in veci... Privirea tatalui incremenise, undeva departe, dincolo de noi. Parea ca vede ceva ce numai lui ii este dat sa vada.

Cu fiecare vorba, Valeria isi picta parintii, transformandu-i in sfinti si asezandu-i cuminte, la loc de cinstire, pe peretii de la rasarit. Cu fiecare vorba, Valeria ne arata sufletul ei care luase forma unei biserici, cu vitralii inalte, in care ne (re)gaseam toti. Glasul plapand al fetei se ridica spre ceruri, multumindu-L pe Dumnezeu si indepartandu-ne pe noi de lumea asta.

De cand le-ai declarat parintilor dragostea ta, Valeria, au trecut 7 luni... Si, sa stii, ca o parte din sufletul meu a ramas acolo, in lumea din care vii tu. In lumea in care exista respect, sfiala si randuieli.
×
Subiecte în articol: dragoste mama scoala viata valeria å¾din