x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Eu cu cine votez?

Eu cu cine votez?

21 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI iN SECOLUL XX - ELECTORUL IGNORA(N)T
Lipsa unor preocupari constante pentru educarea alegatorului era una dintre problemele democratiei romanesti interbelice.
GABRIELA ANTONIU

Clasa politica, presa, societatea civila se rezumau de cele mai multe ori la cateva indicatii tehnice inaintea zilei votarii. Ilustrativ pentru aceasta situatie este un document inedit, publicat in numarul din octombrie al revistei Magazin Istoric. Subsemnatul sublt. Stoian Gheorghe din Regimentul 42 Infanterie declar urmatoarele: In ziua de 2 noiembrie a.c. (1920) am comandat Detasamentul de garda de la Subsectia II de votare din comuna Zevideni si aproape in permanenta am stat in sala de votare asistand la votare. Alegatorii, cf. dispozitiunii luate de dl presedinte, erau introdusi in sala de votare in serii de cate 11; aci dl presedinte le lua certificatele de alegator si (...), apoi explica alegatorilor cum sa voteze: lua un buletin de vot, il arata alegatorilor pe amandoua paginile, le atragea atentia ca sunt 6 liste de votat din care ei trebuie sa voteze una punand stampila pe cea care voieste sa voteze sau daca stiu carte si voesc sa voteze candidati de pe liste diferite sa stearga cu creionul pe toti candidatii si listele pe care nu voesc sa le voteze. La primele serii de alegatori le-a dat la toti si stampile, si creioane, dar cum cea mai mare parte dintre alegatori nu voiau sa primeasca creioane sub diferite pretexte, dl presedinte trebuia sa discute cu ei spre a-i convinge sa intre in cabine si cu creioane nu numai cu stampile. Alegatorii erau foarte putin indemanatici la votare, cu toate explicatiile amanuntite ale dlui presedinte, care le atragea atentia ca votul este secret si ca ei trebuie sa voteze in cabina cu usa inchisa(...).

INCREDERE IN OMUL STAPANIREI
Alegatorii nu pricepeau cum sa voteze si multi dintre ei se adresau dlui presedinte rugandu-l sa puie Domnia Sa stampila de vot, ca stie mai bine unde s-o puie, ca e omul stapanirei. Dl presedinte nu numai ca nu le spunea pe care lista sa puie stampila, dar mi-a cerut soldati din garda ca sa introduca pe alegatori in cabine, carora le spunea ca, daca nu stiu unde sa puna stampila, sa indoaie buletinul in cabina si sa i-l aduca asa, caci trebuia sa aiba grije sa invete sa voteze mai inainte de a veni la vot.N-am vazut pe nici un agent liberal intrand in cabina dupa alegatori, dar a spus la cativa unul dintre asistenti sa puna stampila pe cruce; alegatorii veneau singuri si intrebau chiar in sala de votare pe membrii Biroului cu cine sa voteze, chiar si pe mine m-au intrebat cativa. Mai tarziu, domnul presedinte n-a mai silit pe alegatori sa intre si cu creioane in cabina, ci numai le punea in vedere ca cei care stiu carte si vor sa voteze cu creionul sa-i ceara si creion (...), mai raporta sublocotenentul Stoian Gheorghe.

×
Subiecte în articol: presedinte voteze