x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Fabrica de slagare

Fabrica de slagare

25 Oct 2004   •   00:00

SLAGARELE ROMANILOR - DAU VIATA MEA PENTRU O IUBIRE
Unul dintre cei mai iubiti si prolifici compozitori din Romania este, fara nici o indoiala, Marius Teicu. In 34 de ani s-a transformat intr-o fabrica de produs hit-uri.
ADRIAN VADUVA

Studioul unde s-au nascut hit-urile
Un cuplu castigator: Monica Anghel - Marius Teicu
Teicu a mirosit talentul Loredanei Groza
De-a lungul timpului, Nu-mi lua iubirea daca pleci (interpretata de Angela Similea), Oameni (Aurelian Andreescu), Unde erai? (Corina Chiriac, in duet cu Marius Teicu) sunt doar cateva piese nemuritoare. Au intrat definitiv in inimile romanilor, transformandu-se, la scurt timp dupa lansarea lor, in slagare. In ciuda acestor succese, compozitorul se fereste sa spuna cate dintre creatiile sale au devenit produse de top: Nu eu trebuie sa zic acest lucru, ci oamenii care le-au ascultat si, de ce nu, le-au iubit.

SLAGAR. Acest cuvant, in conceptia muzicianului Marius Teicu, desemneaza o piesa facuta cu talent, lucrata cu profesionalism si cu un text bun. Totusi, pentru a deveni hit, produsul finit trebuie sa fie promovat corespunzator. Melodia trebuie sa fie simpla, nu simplista, sa beneficieze de un text care sa transmita un mesaj, pentru ca altfel oamenii o uita. O piesa a devenit slagar, atunci cand, publicul a retinut atat melodia, cat si textul. Nu in ultimul rand, cantecul trebuie sa reziste peste ani. Spre exemplu Ă«Dau viata mea, pentru o iubireĂ» se canta si astazi. La fel si melodia Ă«O portocalaĂ». Interpretata la vremea respectiva de Anda Calugareanu, piesa a fost preluata, dupa Revolutie, de cateva formatii romanesti. Cred ca astfel de compozitii se pot numi slagare, a declarat Teicu. Mai pot exista si asa-numitele slagare de-o vara, melodii care in anul urmator sunt uitate, dar care pe moment sunt fredonate de toata lumea. Dupa spusele compozitorului, nu este rau sa existe si asa ceva, insa acestea nu intra in categoria adevaratelor slagare.

DEBUT. Marius Teicu a intrat in marea familie a compozitorilor romani in anul 1967. Canta in trupa Dexi, impreuna cu Petre Magdin si altii, cand a incercat prima data sa compuna. A devenit cunoscut in calitate de compozitor prin 1971. Primul meu premiu important l-am primit in 1973, la Mamaia cu piesa Ă«Chemarea dragosteiĂ», interpretata de Adrian Romcescu. De altfel, a fost melodia cu care s-a incheiat festivalul. Cu aceasta ocazie, am debutat atat eu, cat si Adrian. Eu, in calitate de compozitor, iar el, in cea de interpret. Dupa Revolutie, aceasta piesa a fost cantata si la Brasov, in cadrul concursului Cerbul de Aur, a marturisit Teicu. Ultima distinctie i-a fost acordata de Uniunea Compozitorilor in 2002.

Printre interpretii cu care compozitorul a avut o colaborare fructuoasa se numara: Angela Similea, Adrian Daminescu, Monica Anghel, Loredana Groza, Corina Chiriac sau Mirabela Dauer. Pentru unii dintre ei, a fost chiar primul compozitor care le-a incredintat o piesa: Loredana Groza a devenit cunoscuta cantand piesa mea Ă«Ma intrebĂ», cu care a si castigat premiul I la festivalul de la Mamaia - Sectiunea interpretare.

MUNCA. Desi are elevi eminenti, Marius Teicu nu poate sa spuna care-i cantaretul lui preferat.

Motivul: cantitatea uriasa de creatii, din mai multe ramuri muzicale, nu a putut fi acoperita de un singur interpret. Sunt unii compozitori care colaboreaza cu un singur cantaret, dar eu consider ca in acel moment se ingusteaza aria componistica, pentru ca interpretul acela, oricat de talentat ar fi, nu poate fi atat de diversificat in expresie, incat sa abordeze o serie intreaga de genuri, de stiluri muzicale, a declarat Teicu.

Succesul de care s-au bucurat piesele lui Marius Teicu nu s-a datorat, in exclusivitate, unor scantei creative, ci a fost rodul unei munci intense.

DAU VIATA MEA PENTRU O IUBIRE

E un joc ciudat, greu de inteles Dar vreau sa stiu si eu Sa uit cum trece vremea tulbure si grea Si sa gasesc motiv de-a exista.

Refren: Dau viata mea pentru o iubire, Supremul pret pe care-l poate un om plati, Sa mor iubind si sa ma nasc pentru a iubi Sa mor de dor asa cum n-am putut trai.

Sa mint nu stiu, sa fur nu pot Dar ma trezesc dorind E visul meu departe, sa-l ajung as vrea Dar nu-i de-ajuns sa vrei fara a putea.

Refren: Dau viata mea pentru o iubire, Supremul pret pe care-l poate un om plati, Sa mor iubind si sa ma nasc pentru a iubi Sa mor de dor asa cum n-am putut trai.

SLAGARELE ROMANILOR - SUMAR(Editie de colectie - 25 octombrie 2004)

  • Vanzatoarea de placeri

  • Melodiile clasice ale muzicii usoare

  • Cantec de petrecere

  • Amor nemuritor

  • Jean Moscopol, trubadurul graseiat

  • Aviatorul romantic

  • Imn pentru Gagarin

  • Blestemat sa poarte povara succesului

  • Cantecul de aur al epocii de aur

  • Cantecul copiilor

  • Piesa din Liceenii este si acum un hit

  • Inspirata de muza Eutherpe

  • Fabrica de slagare

  • Lacrima si poezie in cantecele lui Mandy

  • Salcia refuzata

  • Privighetoarea

  • Copacul nu a fost comunist

  • Speranta cu cantec

    Sub cheia cenzurii
  • ×
    Subiecte în articol: piesa teicu slagare