x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Firmele isi cauta sedii cu pretentii

Firmele isi cauta sedii cu pretentii

14 Ian 2005   •   00:00

IMOBILIARE
Spatiile de birouri vor fi o afacere prospera si-n 2005. Stocul va creste cu aproape 140.000 de metri patrati, fiind date in folosinta peste 15 cladiri de birouri de clasa A sau B in acest an.
DANIELA IVAN

CRIZA. Rata medie de ocupare a spatiilor de birouri este de aproximativ 90%
America House (cu o suprafata utila inchiriabila de 26.000 metri patrati), Bucharest Business Park (13.000 mp), Victoriei Center (10.183 mp), precum si Caramfil BC, Novo Park, Floreasca Tower, Nord BC (IPA), Dorobanti BC, Unimed BD si Sema Park, cu suprafete cuprinse intre 5.000 si 10.000 de metri patrati, sunt cateva dintre cele mai importante imobile de birouri care vor fi finalizate. Lor li se adauga imobile mai mici, de clasa B, cu suprafete utile de inchiriat sub 5.000 de metri patrati, cum sunt Almi Center, Floreasca II, Astoria BC, River Gate sau Barbu Vacarescu. Este de necontestat ca imobilele de clasa B au devenit o alternativa importanta pentru companii de talie medie, in special pentru firmele locale de servicii, consultanta, media, IT sau pentru reprezentantele unor companii multinationale intrate recent pe piata din Romania. Agentia imobiliara ESOP, specializata pe tranzactii pentru IMM, si-a dublat in 2004 volumul activitatii fata de anul 2003, ajungand la 8.000 mp de birouri tranzactionati doar pe acest segment de piata, afirma Alexandru Petrescu, directorul agentiei.

CEREREA. Zona de nord este principala tinta a investitorilor interesati in dezvoltarea unor proiecte de mare anvergura pe piata spatiilor de birouri. Cererea va creste si ea, dar nu in aceeasi masura cu oferta. Rata de absorbtie va fi mai mica decat in anii precedenti, ca urmare o ofertei foarte mari care se asteapta sa fie livrata in acest an, se arata in studiul agentiei Eurisko. In schimb, cladirile de clasa B sunt o alternativa importanta pentru firmele de dimensiuni medii, sustin reprezentantii agentiei ESOP. Acestia mai spun ca este semnificativ faptul ca rata de neocupare pentru spatiile clasa B a atins un nivel scazut in 2004, si anume 15%, cel mai scazut nivel inregistrat pana in prezent. In 2001 era de 30%, repectiv 37% in 2000.

La jumatatea anului 2004 s-a observat pe piata de birouri pentru IMM-uri chiar o criza de spatii clasa B, in zona de nord a Bucurestiului. Cladirile etalon: Strauss BC, Puccini BC, HCS BS, INES BC, Zorileanu BC au atins o rata de ocupare de 100%. Numeroase companii au fost obligate sa-si reorienteze cautarile pe segmentul spatiilor in vile, considera Mirela Manea, marketing manager la ESOP.

OFERTA. Oferta de spatii de birouri pentru companiile medii incepe sa ia din ce in ce mai mult in calcul cerintele companiilor. Si anume: functionalitatea, suprafete flexibile si variate (de la 150 mp la 2.000 mp), retea de PC, servicii Internet, dotari moderne, locuri de parcare etc. Conform datelor ESOP, spatiile existente inainte de 1989, apartinand unor foste intreprinderi de stat, au potential, mai ales daca sunt in zone cu acces bun la metrou si RATB.

Din totalul spatiilor din Capitala, 48% sunt incadrate in clasa B, 34% in clasa A, iar restul de 18%, in clasa C.

AFACERE
Inchirierea de cladiri de birouri de clasa A sau B va continua sa fie o afacere profitabila si-n acest an. Se asteapta finalizarea a minimum 140.000 de metri patrati, nivel superior celui de 82.000 metri patrati realizati in 2004, potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara Eurisko. O mare parte dintre noile constructii sunt cladiri de clasa A - cu standarde foarte ridicate -, insa nu lipsesc nici imobilele de clasa B sau C. Cladirile de nivel B au devenit o alternativa importanta pentru companiile de talie medie, in special pentru firmele locale de servicii, consultanta, media, IT sau pentru reprezentantele unor companii multinationale intrate recent pe piata din Romania. Agentia imobiliara ESOP, specializata pe tranzactii pentru IMM, si-a dublat in 2004 volumul activitatii fata de anul 2003, ajungand la 8.000 mp de birouri tranzactionati doar pe acest segment de piata, afirma Alexandru Petrescu, directorul agentiei.

NIVELUL CHIRIEI
Nivelul chiriei depinde de tipul imobilului. Valoarea medie a chiriei lunare intr-un spatiu de birouri din clasa A s-a ridicat anul trecut la 18 euro pe metru patrat, nivel similar celui din anul 2003. Insa pentru acest an, reprezentantii companiei Eurisko anticipeaza o reducere a chiriilor cu cel mult 5%-8%, la 16-18 euro pe metru patrat, in conditiile unei concurente din ce in ce mai ridicate. Majoritatea companiilor de dimensiuni medii care cauta birouri de clasa B se concentreaza pe valori de 9-12 euro/mp si pe suprafete de 200-400 mp. Pe piata de birouri pentru IMM-uri, pretul mediu de tranzactionare in 2004 s-a situat la nivelul a 10 euro/mp, afirma Irina Petrescu, director departament birouri la Esop.
×
Subiecte în articol: piata birouri clasa